Tenisz

Ez a legbiztosabb tipp a Thiem-Djokovics döntőre?

megosztom

Vasárnap bajnokot avatnak Melbourne-ben, a kérdés pedig, hogy Dominic Thiem először vagy Novak Djokovics nyolcadszor lesz az ausztrál nyílt teniszbajnokság királya?

Kezdjük azzal, hogy az osztráktól óriási hőstett lenne, ha le tudná győzni a szerb riválisát, hiszen ez korábban még senkinek nem sikerült a melbourne-i döntőkben. Pedig próbálkozott ezzel többször Rafa Nadal és Andy Murray is, illetve Djokovics még az első Australian Open címét Jo-Wilfried Tsonga elintézésével szerezte meg. 

Ez tehát tényleg Nole felségterülete, mindegy, hogy hogyan variálják a borítást, Ausztráliában pokolian nehéz rajta fogást találni. Thiemnek is fel van adva a lecke, igaz, legalább az esélyesség terhe nem az ő vállát nyomja... 

{"headTitle":"Dominic Thiem - Novak Djokovics","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2020-02-02 09:30","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Thiem","odds":"4.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Djokovics","odds":"1.25","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

Ahogyan azt a tornán már többször megjegyeztük, a bukmékerek egyre inkább tisztelik az osztrákot és ez a döntő oddsszabásánál is meglátszódik. Mit ne mondjunk, Thiemnek jóval több esélyt adnak a győzelemre, mint adtak Roger Federernek az elődöntőben. 

Tegyük gyorsan hozzá, hogy ez így helyes. Federernek tényleg aprócska sansza volt, a sógorok klasszisát viszont óriási hiba lenne leírni. Nem csak azért, mert a negyeddöntőben a világelső Rafa Nadalt búcsúztatta, hanem, mert tavaly kétszer is le tudta győzni Djokovicsot. 

Méghozzá nem is akármilyen versenyeken, hiszen a Roland Garros elődöntőjében és az ATP Finals csoportkörében találkoztak. Mindkettő egyébként egy végletekig kiélezett csatát hozott, a párizsi ütközetük döntő szett 7-5-tel lett Thiemé, míg a londoni meccsük döntő szett tie-breakben. Óriási dolog, hogy ezekből a meccsekből az osztrák nyertesen tudott kijönni. 

Megvan a formája és az önbizalma is ahhoz Thiemnek, hogy meccsben legyen Djokoviccsal. Kegyetlenül jól üt alapvonalról, suhognak a fonákjai és tenyeresei, kérdés azonban, hogy fizikálisan mennyire tudja jó állapotba hozni magát. Amellett ugyanis nem lehet elmenni, hogy az elmúlt néhány napban közel 3 órával többet töltött a pályán, mint a szerb. 

Novak Djokovics nyolcadik címét készül elhódítani Melbourne-ben. - Fotó: ATP

Egy rövidebb meccsen lenne tehát igazán sansza az osztráknak a győzelemre, de egy egészséges Djokovicsot soha senki nem vert még meg három szettben Melbourne-ben. A kérdés tehát inkább az, hogy Thiem meddig tud meccsben maradni?

Az biztos, hogy nem "tutyimutyi" módon játszik majd, hanem megadja magának a lehetőséget és ha ebből 60 ki nem kényszerített hiba és sima 0-3 lesz, akkor az, de megpróbálta. 

Mire fogadjunk?

A legnagyobb értéket Djokovics -5.5-ös hendikepjében látjuk. No, nem azért, mert simázást várnánk tőle -bár ez is benne van a pakliban -, de hat játék különbség akkor is lehet köztük, ha Thiem egy kicsit megráncigálja a szerb bajszát. 

Végig tartani a lépést Djokoviccsal szinte képtelenség, előbb vagy utóbb megtörik ellene az ember és akkor jön a henger. Murray párszor beleszaladt már ebbe a belgrádi ellen...

Nole a hét megnyert AO-címéből ötöt úgy hódított el, hogy legalább hat játékkal jobb volt az ellenfelénél. A két kivétel között találjuk az első döntőjét Tsonga ellen és az epic 2012-es döntőjét Nadal ellen. 

{"headTitle":"Dominic Thiem - Novak Djokovics","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2020-02-02 09:30","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Game Hendikep - Djokovics-5.5","odds":"2.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}
bet365

 

megosztom