Hatharom

Így dolgozunk mi - élet a szerkesztőségben

Címkék:

Milyen nálunk az újságírói munka, amely valójában heti 168 órából áll? Ebbe nyújtunk most egy kis betekintést.

Hol vagyunk, kik vagyunk?

Azt azért leszögezhetjük már az elején, hogy a Hatharom szerkesztősége nem az a klasszikus újságírókból álló társaság, már csak a végzettségeinket átgondolva sem. Akadnak közöttünk közgazdászok, mérnökök, de természetesen van, aki újságíró végzettséggel rendelkezik, ami viszont még ennél is fontosabb, az a jó íráskészség és a sportfogadás szeretete, amely mindegyikünknél megvan.

Oldalunk írói gárdája sokszor változó számú újságíróból áll, de az elmúlt évek tendenciája az volt, hogy belsős, vagyis irodában dolgozó szerkesztők és külsős, otthon író kollégák is segítették az oldalt, így rendszerint 5-6 fővel oldjuk meg a sportfogadók otthonának tartalmi részét. Mindannyiunknak vannak még egyéb feladatai is a cikkírás mellett, gondoljunk csak például a tippmesterkedésre, de mindegyikünk elsődleges szenvedélye a cikkírás és a fogadás.

Budapesti irodánk rendkívül családias hangulatú, ha kikapcsolódni vágyunk, csak odasétálunk a dartstáblához vagy az iroda open office jellegéből adódóan elbeszélgetünk a fejlesztőkkel, pihenünk egyet a relax részlegen, vagyis a munkakörülmények tökéletesen adottak, szeretünk is bejárni, noha a home office is engedélyezett.

Hogyan is dolgozunk?

Ha csak a cikkírásra gondolunk, akkor évek óta jól bejáratott modellben írjuk a cikkeinket. A szerkesztőknek megvannak az egyéni preferenciáik, amelyek között szerencsére nincs igazán nagy átfedés, persze az majdnem mindenkiről elmondható, hogy az elsődleges terepe a labdarúgás. Az adott hétre felkészülve, önálló vállalásos alapon osztjuk szét azokat a meccseket, amelyek érdekelhetik az olvasókat vagy találunk rá értékes tippet.

Többen kérdeztétek, ezért fontosnak tartjuk megemlíteni: a szerkesztőknek egyetlen beharangozóhoz, elemzéshez sem kötelező tippet írnia - ha nem találunk jó ötletet, jelezzük a cikkben, de azt fontosnak tartjuk, hogy a legérdekesebb eseményeknél feltérképezzük az esélyeket, beszámoljunk az oddsokról, fogadási lehetőségekről.

A vállalást igen egyszerűen kell elképzelni, vasárnap este vagy hétfő reggel mindenki beírja egy közös szerkesztőségi csatornába, hogy miről is fog írni a jövő héten. Aki kapja, marja! Persze nagy összeveszések nincsenek, ritka az az alkalom, hogy ugyanarról ketten is nagyon akarjanak írni.

Az elmúlt években kiemelten fontosnak tartottuk a cikkek színvonalának növelését, így minden írást legalább egy szerkesztő a publikálás előtt átolvas, tartalmi, illetve stilisztikai hibák után kutatva.

Hibák persze így is vannak, olykor mi is elsiklunk felettük, így azok kijavítását mindig szívesen köszönjük meg az olvasóknak!

Szerkesztőségünkben emellett ügyeleti rendszer is működik, így bár hétvégén nem dolgozunk, minden napra egy adott ügyeletes felelőssége az oldalt rendben tartani, a cikkeket frissíteni, a legfontosabb tartalmakat legyártani. Ez természetesen komoly tervezést igényel, hiszen az élet szombaton és vasárnap sem áll meg, sőt... így előre figyelnünk kell, hogy kitől hány cikk lesz hétvégén, hogy ekkor is kielégítsük olvasóink igényeit.

Emellett igyekszünk partnerirodáink kínálatait is lefedni, mindenhonnan összegyűjtve a legjobb és legértékesebb ajánlatokat.

Háttérfolyamatok

Azok a kusza szálak, amelybe olykor mi sem látunk bele. Egy online weboldal esetében teljesen magától értetődő, hogy folyamatos fejlesztések és hibajavítások szükségesek, így állandó kapcsolatban kell legyünk a fejlesztőkkel, amely az iroda kialakítása miatt nem is ütközik akadályba. A csapatunkat marketinges is segíti, egyik szerkesztőnk pedig kiváló képszerkesztői képességekkel rendelkezik, így a különböző bannereket és egyedi rajzokat is házon belül tudjuk megoldani.

A munka, amely sosem pihen

A sportújságírói munka túlzás nélkül heti 168 órából áll. Joggal élünk azzal a kifogással barátnőink, feleségeink felé, hogy amikor hétvégén megnézzük az NB II-es Gyirmót-Kazincbarcika meccset, akkor tulajdonképpen dolgozunk, hiszen fontos, hogy mindig naprakészek, jól informáltak legyünk a sportfogadás terén, márpedig csak az eredmények alapján tájékozódni, következtetéseket levonni rendkívül nagy könnyelműség.

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy szerencsések vagyunk, amiért a munkánk egyben a hobbink is, a munkakörülmények és a kiváló kollégák pedig elveszik az egész tevékenységnek a mindennapi munka jellegét, vagyis szerencsére nem úgy kelünk fel hétfő reggel, hogy semmi kedvünk dolgozni, hanem szívesen kezdjük el a dolgunkat.