Vélemény

Az új rendszer "kinyírja" a sztárokat?!

  • Cesc18
megosztom

Aki eddig az esélytelenebb játékosokra fogadott, elég jól járt.

Három játéknapon vagyunk túl és meglepetésekből eddig nem volt hiány a 2020-as világbajnokságon. A 32 kiemelt játékosból öt lépett eddig színpadra, közülük pedig négy dartsos számára már véget is ért a torna.

Kiesett a tavalyi döntős Michael Smith, a 2018-as bajnok Rob Cross, a top 10-es Ian White és a top 20-as Jermaine Wattimena is.

Egyedül a címvédő Michael van Gerwen élte túl a bemutatkozást, igaz, neki is vért kellett izzadnia a győzelemért. 

Smith 2013 óta először esett ki az első meccsén a vb-n. - Fotó: PDC

A tavaly bevezetett új rendszer, miszerint 96 játékos alkotja a főtáblát szurkolói szemszögből kiváló, hiszen több mérkőzést láthatunk és olyan játékosokkal is megismerkedhetünk, akikkel a szezon során nem sokszor találkozhattunk, ugyanakkor a sztárok dolgát ezzel a lebonyolítással pokolian megnehezítik. 

A kiemeltek a második körben csatlakoznak be a küzdelmekbe és egy olyan ellenfelet kapnak, aki már túl van egy tétmeccsen és felvette a ritmust. Ez elég nagy előny a hátrébb rangsorolt játékosok számára, akik ráadásul egyáltalán nem képviselnek gyenge játékerőt. Borzasztó szoros a mezőny, bárki tud egy meccsen 90+ körátlagot dobni, a kiemelteknek pedig kicsit rozsdásan rögtön erős játékot kell a színpadra tenniük. 

Azt se felejtsük el, hogy a sztároknak az esélyesség terhével is meg kell küzdeniük és mindig elmondják, hogy kegyetlenül nehéz elkezdeni a vb-t.

Ebben a lebonyolításban ez hatványozottan igaz, és ha visszaemlékszünk a tavalyi kiírásra, akkor is a kiemeltek több, mint egyharmada nem élte túl a második kört. 

Részletekért kattints a képre!


Tény, hogy nem lenne túl élvezetes, ha mindig a papírforma érvényesülne, de ez sem feltétlenül jó, hogy sorra potyognak ki a nagy nevek és három nap után ott tartunk, hogy három top 10-es már csomagolhatott is. Egyszerűen nem volt lehetőségük a következő meccsükre kijavítani a hibákat.

Véleményem szerint tehát ebben a kiegyensúlyozott mezőnyben ez a lebonyolítási forma félig-meddig kinyírja a sztárokat, mert némileg rozsdásan kellene felvenniük a kesztyűt lendületben lévő, bemelegedett, jó képességű játékosokkal. Ez nagyon nem egyszerű feladat!

Érdemes tehát fogadás tekintetében is borzasztó óvatosnak lenni a második körös meccseken és talán inkább pluszos hendikepekkel az underdogok felé húzni. 

Eddig egyébként, ha minden mérkőzésen egységnyi téttel az esélytelenebb játékost fogadtuk volna meg, akkor az    szorzói alapján nagyjából a tétünk 15-szörösét (!) nyertük volna vissza. 

Ebben természetesen benne vannak az első körös meccsek is, amelyeken szintén szép számmal borultak a papírformák, igaz, ott nagyjából erre számítani is lehetett, hiszen azok között a játékosok között még kisebb a különbség. 

No, de visszatérve az eredeti "problémára", kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy szerintetek jó-e ez a lebonyolítási forma vagy van még mit csiszolni rajta? Vagy csak szimplán ez most a véletlen műve volt, hogy ötből négy kiemelt, köztük két topesélyes kihullott és én magyaráztam ebbe bele többet a kelleténél?

{"headTitle":"Fogadás a végső győztesre","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2019-12-16 20:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Michael van Gerwen","odds":"1.90","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"141"},{"eventTitle":"Gerwyn Price","odds":"5.50","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"141"},{"eventTitle":"Peter Wright","odds":"10.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"141"},{"eventTitle":"Dave Chisnall","odds":"17.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"141"},{"eventTitle":"Gary Anderson","odds":"21.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"141"}]}

 

megosztom