NBA

Majdnem ötszörös szorzóért megyünk rá az MVP-re

  • idontstop1

Talán korai az alapszakasz legértékesebb játékosának járó díjáról diskurálni, de szerintünk kettőn áll csak a vásár.

Doncic fekete ló lehet idén, de szerintünk leghamarabb jövőre kaparintja meg ezt az elismerést. fotó: SBNation

Kevesebb, mint egy hónap ment le a 2019/20-as NBA szezonból, de ennyi idő is elég volt arra, hogy jó pár nyitott kérdésre választ kapjunk. Akik nagy reményeket fűztek például a Pelicans, Kings vagy Bulls csapatához, immár nyugodtan hátra dőlhetnek, ahogyan a Warriors bandwagonről is ütemesen szállnak le az emberek. A zsinórban öt NBA Finalsben szereplő és ebből három címet begyűjtő oaklandi gárda ugyanis jelenleg a konferencia utolsó helyén bandukol. Sérültek ide vagy oda, azért nem kis szégyen lesz, ha nem jön össze a rájátszás sem, márpedig ez simán benne van a pakliban.

Lehetne sorolni még bőven az érdekességeket, de a cikk tárgyától ne térjünk el nagyon. Az alapszakasz legértékesebb játékosának járó elismerésre ezúttal is ugyanaz a két játékos a legesélyesebb, mint tavaly, azaz James Harden és Giannis Antetokounmpo. 

A 2018/19-es alapszakaszt követően ugyebár a Görög Szörny kezei közt landolt a díj, aki ráadásul elég komoly fölénnyel nyerte a versenyt Hardennel szemben. A 101 begyűjthető első-helyes szavazatból 78-at kaparintott meg, míg a maradék 23 a Szakállnál landolt. Érdekesség, hogy Giannis lett a legalacsonyabb helyen draftolt MVP a lottery era kezdetétől, tehát 1985 óta. 

Természetesen nem egyszezonos csoda volt egyik játékos teljesítménye sem és pontosan ott folytatták, ahol tavaly abbahagyták. Harden egészen elképesztő 38.2 pontot átlagol az eddigi 11 meccsen, ilyet pedig 50 éve nem látott a liga. Az nem kérdés, hogy továbbra is ő a világon a legjobb offenzív játékos, ahogyan az sem, hogy az egész alapszakaszt le tudja hozni 35+ pontos átlaggal. A valódi kérdőjel az az, hogy tavalyhoz képest több pólusú nyugaton hányadik helyre futnak majd be, hiszen ez is sokat nyomhat a latba a szavazáson, a jó szerepléshez viszont Westbrookra is nagy szüksége lesz, nehogy a Playoff előtt kiégjen. 

A MVP-címvédő Görög Szörny is szépen beindult - jelenleg harmadik a ponttáblázaton (29.7) és második a begyűjtött lepattanókban (14.3). A Hollinger-féle játékos hatékonysági mutatóban viszont élen jár és ez az összetett statisztikai mutató áll talán a legközelebb ahhoz, hogyan teljesít valójában egy játékos. Giannis jelenleg 33.73-at tud felmutatni, míg Harden a harmadik helyen áll 30.32-vel a PER viszonylatában.

{"headTitle":"2019/20 NBA - Alapszakasz - MVP","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2019-11-20 01:05","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Giannis Antetokounmpo","odds":"3.60","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"James Harden","odds":"4.50","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Anthony Davis","odds":"6.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"LeBron James","odds":"9.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Kawhi Leonard","odds":"10.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

Ami bizonyos, hogy ha nem szenvednek komolyabb sérülést az alapszakasz során, akkor ismét az imént kitárgyalt két sztár között dőlhet el az MVP sorsa. Ezt a bukik is így látják, de mivel jelenleg szerintünk nagyjából 50-50, hogy ki kapja a díjat, így Harden nyeretésében nagyobb érték rejlik. A top ötben amúgy még ott van a Los Angeles-i sztárduó, Davis és James, valamint városi riválisuk Kawhi Leonard is, akik mind remekelnek, de egyelőre nem látjuk reálisnak, hogy megszorongassák a két favoritot.

Harden például ezt művelte a bajnoki címre legesélyesebbnek tartott Clippersszel szerda éjjel:

 

Szerinted ki lesz az alapszakasz MVP-je?