Sportfogadás Suli

Mi az a tipperősség, a bankroll és hogyan határozzam meg a tétemet? - kisokos kezdő fogadóknak

  • varin

A cikkben végigjárjuk a bankroll-menedzsment egyes lépéseit és a tőke meghatározását.

Akár kezdő, akár haladó, akár profi sportfogadó is legyél, egy dolog minden esetben azonos: hosszútávon sikert csak megfelelően kiépített stratégiával, határozott bankroll-menedzsmenttel és tudatos döntésekkel érhetsz el. Mostani cikkünkben segítünk, hogy megfelelő előkészületekkel megalapozhasd sikeres sportfogadói pályafutásod és elkerüld bankrollod lenullázódását.

Mennyi pénzzel fogadjak?

Ez egy rendkívül alapvető kérdés és a válasz rá is tulajdonképpen rendkívül egyszerű: amennyivel teheted, amennyit megengedhetsz magadnak. Minden szerencsejáték alapja, hogy kizárólag annyi pénzt kockáztass, amennyi nem hiányzik a hónap végén, ami nem okoz mentális problémát nálad és amelynek elvesztése nem veszélyezteti a jelenlegi életszínvonaladat.

Semmiképpen se felejtsd el, hogy a sportfogadás is szerencsejáték, amelyben valós pénzt teszel kockára, ezért soha ne játssz úgy, hogy akár kölcsön kell kérned, akár valahonnan máshonnan kell elvenned azt a pénzt.

Kis kezdőtőkéből is lehet nagy bankrollt építeni, illetve nagy rollból is el lehet bukni a nagy részét, ha az ember olyan döntéseket hoz. A kezdőtőkéd meghatározását és a fegyelmezett magatartás betartását segíti, hogy lehetőséged van a bukmékerek többségénél limiteket beállítani. Ha akarod, 1, 7 vagy 30 napra bezárathatod a számládat, esetleg beállíthatsz egy havi limitet, amelynél többet nem fizethetsz be az adott időszak alatt.

Ha nem kockáztatsz többet, mint amit megengedhetsz magadnak, nem válik feszültté a sportfogadás, ezáltal hosszútávon jobb döntéseket is tudsz hozni és élvezni is tudod hobbidat.

Amennyiben pedig kezdő fogadó vagy, érdemes lehet kihasználnod a fogadóirodák kezdő bónuszait, amivel máris egy kis extra tőkéhez juthatsz. A Tippmixpro és a Vegas esetén is kaphatsz kezdő befizetési bónuszt.

 

Hogyan határozzam meg a tétemet?

Ha megvan, hogy mekkora a tőkéd, fel kell osztanod egységekre, amely megmondja neked, mennyivel tegyél különböző erősségű tippeket. Különböző bankroll-menedzsmentek léteznek, kezdve a nagyon óvatostól a nagyon bátorig, ezek alkalmazása több tényezőtől is függ.

Egy viszonylag elfogadott javaslat szokott lenni a sportfogadó iparban, hogy egyetlen tippre soha ne kockáztasd a tőkéd több, mint 5%-át.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha találsz egy 10/10-es erősségű tippet (hogy ez mit is jelent, arról később...), arra is maximum az aktuális rollod 1/20-át tedd fel. Ezt viszont több tényező is nagyban befolyásolhatja.

Példának okáért a tippelési stílusod. Minél több tippet játszol meg, annál óvatosabb tétegységet érdemes meghatározni, hiszen nem tanácsos egyszerre a bankroll több, mint 30-40%-ának függő fogadásokban lennie. Megint csak érdemes alacsonyabb %-okkal dolgozni magasabb oddsok esetén. Tehát ha például lóversenyre fogadsz és az átlagszorzót 8-10 vagy afölötti, simán benne van egy 15-20-as vesztő széria, ami nem megfelelő stratégia esetén a bankroll jó részének elvesztését jelenthetné. Ez persze nem jelenti, hogy alacsony átlagodds esetén már érdemes 15-20%-ot kockáztatnod egy tippnél!

 

A tét meghatározását befolyásoló tényezők

  • Megjátszott tippek száma
  • A megjátszott tippek átlagszorzója
  • A követett tippmester ajánlata
  • A sportfogadással kitűzött cél
  • A bankroll mérete

Ha más tippjeid játszod meg, fontos, hogy tisztában legyél az ajánlott tétekkel. Nem minden tippmester ugyanúgy határozza meg a stake-et, vannak, akik flat staking systemet használnak, vagyis minden tippjük azonos téterősséggel megy, míg mások variálják azt. Ha valahonnan tippeket veszel, akkor ajánlatos mindig megkérdezni a tippmestert az által ajánlott tétrakásról, megint csak elkerülve az inkonzisztens tétrakást.

Tétrakás-ajánlatok*
Tipperősség Konzervatív Átlagos Kockázatos
1/10 0,3% 0,5% 0,7%
2/10 0,6% 1% 1,4%
3/10 0,9% 1,5% 2,1%
4/10 1,2% 2% 2,8%
5/10 1,5% 2,5% 3,5%
6/10 1,8% 3% 4,2%
7/10 2,1% 3,5% 4,9%
8/10 2,4% 4% 5,6%
9/10 2,7% 4,5% 6,3%
10/10 3% 5% 7%
100% bankrollra vetítve

 

Mit jelent az, hogy egy tipp 5/10-es vagy 10/10-es?

Viszonylag gyakori tévhit, hogy a tétnek köze van ahhoz, hogy milyen valószínűséggel zöldül a tipp. Nos, nincs, az 50% nem azt jelenti, hogy fele-fele eséllyel nyer, a 10/10 pedig nem bukhatatlan tipp, hiszen ugyanúgy lehet egy 1.20-as odds 2/10-es, ahogyan egy 5-szörös 10/10-es.

A tipperősség lényegében azt jelenti, hogy a fogadóiroda által megállapított odds mennyire tér el a saját magunk által meghatározott, reálisnak gondolt számtól. Minél nagyobb a különbség, annál nagyobb az érték (value) a tippben, vagyis annál magasabb tétet érhet meg a fogadás. Persze érdemes arányosítani, hiszen ha egy 1.30-as szorzó esetén 1.05 a valós odds, akkor az a tipp sokkal erősebb, mint egy 10-szeres odds, aminél 9 a vélt valós szám.

Szintén általános vélekedés szerint 10/10-es tipp egy évben csak néhány darab van, az átlagos téterősség 4-4,5 körül van.

 

Mit tegyek, ha túl sokat veszítek vagy nyerek?

A sportfogadói pályafutásod során mindkettővel bőségesen fogsz találkozni, ez kivédhetetlen szinte. Ugyanakkor fontos megjegyezni, ha túl sokat nyersz, az legalább olyan veszélyes tud lenni a bankroll-menedzsmentedre, mintha túl sokat veszítenél.

1. Vesztettem

Óhatatlanul is előfordul, hogy a bankrollod egy bizonyos részét elveszíted egy rossz szériának vagy néhány peches fogadásnak köszönhetően. Ha az elveszített pénzt rögtön vissza akarod nyerni és - sportfogadói szakzsargonnal élve - hajszolod a veszteséget, szinte szükségszerűen elbuksz.

Sem a rossz, sem a jó széria nem változtathatja meg a stratégiádat, az elveszített, megnyert pénzmennyiségtől ugyanis nem lesz a következő tipp rosszabb vagy jobb és nem kockáztathatsz többet, mint előtte.

Ha a bankrollod körülbelül 20-35%-át elbukod, érdemes megelőző lépést tenni. Erre két bevett módszer van, az egyik a bankroll újraszámolása, a másik az utántöltés. Utóbbi egyértelműen adja magát, ha teheted, egészítsd ki a tőkédet a kezdeti állapotra és ne változtass a tétrakási rendszeren, ha viszont nincs további bevonható tőkéd, módosítsd a tétrakást.

Például elveszíted a 100 ezer forintos bankrollod 30%-át, vagyis 30 ezer forintot és marad 70 ezer forintod, akkor onnantól azt tekintsd a bankroll 100%-ának és számold újra az egységenkénti tétet.

Ezzel elkerülheted, hogy valaha is lenullázódjon a rollod, hiszen újabb 30% elveszítése után megint módosíthatod a rendszert.

 

2. Nyertem

Mondani sem kell, ez a jobbik eset, de erre talán még hatványozottabban vonatkozik az, hogy kell az önfegyelem. A két alkalmazható módszer viszont itt is egészen hasonló, mint az előző példánál. Egyrészt emelhetsz a tétenkénti egységeden, ha megvan a kezdeti bankrollhoz képest a +20-35%, másrészt - és mi talán ezt tanácsolnánk inkább - vedd ki a nyereményed.

Egyrészt ez a nyeremény még jól jöhet akkor, ha egy rosszabb széria esetén újra kell tölteni, másrészt kézzelfogható eredménye lesz annak, hogy sportfogadással nyertél, ami rendkívül felemelő érzés. Ha a befektetett munka és szakértelem tárgyi javakban materializálódik, akkor azt a pénzt már nem veszítheted el egy rossz fogadással.

Éppen ezért ha nyersz, akkor a nyereményt vagy tedd félre vagy mondjuk vegyél a családodnak valamit, vidd el őket nyaralni.

 

 

3. Hosszú ideje egyik sem

Bármilyen furcsán is hangzik, ha hosszútávon nullában vagy, akkor bizony megverted a fogadóirodákat. A bukmékerek 92-95%-os payouttal dolgoznak, azaz 5-8%-os hasznuk van a fogadásokon, amit Te a stagnálással elvettél tőlük.

Ez egy jele annak, hogy nem haladsz rossz úton, hiszen innen már csak egy kis lépés profitot realizálni. Semmiképpen se ess tehát kétségbe, ha az eredmények nem mozdulnak el egyik irányba sem, így is jobb sportfogadó vagy, mint az emberek körülbelül 90%-a. A fogadás élményét pedig lényegében ingyen megkaptad, nem is beszélve mondjuk azokról a bónuszokról, amiket közben a bukmékertől kapsz.


A fenti néhány bekezdésben valószínűleg sokak által unalomig ismételt alapigazságokat soroltunk fel, ezekkel viszont mégsem lehet eléggé tisztában lenni. A sportfogadás maraton, nem gyorsfutás, aki pedig ezt elfelejti, a sikerének esélyét csökkenti radikálisan.

A fenti jó döntések összessége önmagában nem elég ahhoz, hogy profitábilisan fogadjál, viszont megóv a szükségtelen rossz döntésektől és segít kiépített rendszerben, türelmesen, stratégia mentén fogadni, amelyet követően már "csak" meg kell találni a jó tippeket.

 

Csatlakozz Discord-szerverünkhöz, oszd meg tapasztalataidat, meséld el, te hogyan fogadsz vagy kérj tanácsot a profiktól. Nálunk van Magyarország legnagyobb sportfogadó közössége, válj te is a tagjává és csekkold a profik élő tippjeit is.

>> Nézd meg élő tippjeinket! <<