EURO 2020

Jön a szlovák-horvát - de minek szurkoljunk a riválisok meccsén?

  • varin

A bukik undert és horvát sikert várnak Nagyszombaton, de mi igazából egyikkel sem értünk egyet.

Faramuci módon tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy a magyar válogatott számára a hét legfontosabb eseménye nem a podgoricai felkészülési mérkőzés volt, hanem az az Eb-selejtezős rangadó, amelyet péntek este rendeznek Nagyszombaton, ahová a vb-ezüstérmes horvátok látogatnak. Hogy mi is lenne a magyar csapat számára a legjobb eredmény, az nem annyira egyértelmű, mindenesetre érdemes megvizsgálni több szempontból is a paprikásnak ígérkező összecsapást.

Mint azt valószínűleg álmunkból felkeltve mindannyian jól tudjuk, a csoportot 9 ponttal Magyarország vezeti, de vesztett pontok tekintetében hármas holtverseny áll fent a mostani cikk két főszereplőjével. Ami a továbbiakat illeti, Modricékra "ingyen" három pont vár kedden Bakuban, míg Hamsíkék egy pokoli 90 perc elé néznek Budapesten. Mindezek szellemében, és látva a két csapat formáját, nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy nem topfavoritjai a horvátok a nagyszombati meccsnek.

{"headTitle":"Szlovákia-Horvátország","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2019-09-06 20:45","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Szlovákia","odds":"3.75","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Döntetlen","odds":"3.3","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Horvátország","odds":"2.2","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}

A szlovákok ugyanis nem csak ellenünk tudtak nyerni, de a legutóbbi fordulóban igen könnyedén intézték el Azerbajdzsánt is. Aki látta azt a meccset, megerősítheti, hogy remek csapat a csoportriválisunk, igazán impozáns játékkal lőttek ötöt az azerieknek. Pavel Hapal mester kerete ezúttal is nagyon erős lesz, hiszen fontosabb hiányzójuk nincsen, így bevethető például Skriniar, Hamsík, Kucka, Mak, Lobotka vagy Michal Duris is. Északi szomszédunk hazai mérlege ráadásul igencsak rémisztő lehet, az októberi, csehek elleni vereséget leszámítva közel napra pontosan három évek kaptak ki utoljára otthon.

A horvátoknál azért korántsem ilyen rózsás a helyzet. Utolsó öt meccsükön egyaránt 2-1-es eredmény született, háromszor - többek között Budapesten - viszont az ő nevük mellett volt a kisebb szám. Már az utolsó selejtezős meccsükön, Wales ellen sem brillíroztak, aztán pedig Tunéziától kaptak ki hazai pályán, nem éppen tartalékos kerettel. Éppenséggel hiányzók terén is problémás kicsit Dalicék helyzete, mivel az alapemberek közül Vrsaljko, Pivaric, Kovacic, Kramaric, Pjaca és a legfontosabb láncszem, Ivan Rakitic is sérült. Márpedig a Kovacic-Rakitic duó a középpálya stabilitása szempontjából komoly érvágás.

Fotó: Archív

Dalic a mérkőzés előtt el is mondta, a hiányzók fényében különösen fontos lesz majd a labdatartás, ehhez pedig olyan csatárra van szüksége, mint a Dinamo támadója, Bruno Petkovic. Ez egyébként egy fontos jel is lehet arra, hogy Ante Rebic, a Milanhoz szerződött támadó nem lesz ott a kezdőcsapatban pénteken.

Természetesen kár lenne temetni bármilyen formában is a horvátokat, de tény, hogy eddig korántsem meggyőző a vb-ezüstérmes teljesítménye. Az azeriek ellen vért izzadtak a győzelemért, Magyarországon gyengén játszottak, Wales ellen sem volt meg a dominancia és hiába barátságos meccs, Tunéziától otthon nem illik kikapni. Minden sorozatot beleszámolva ráadásul az utolsó 15 meccsükből 14-szer is kaptak gólt, igaz, ugyanennyiszer lőttek is.
 

>> Nézd meg élő tippjeinket! <<


Valószínűleg a döntetlen egyik csapatnak sem lenne igazán rossz eredmény. Ha a szlovákok ezt követően nem kapnak ki Budapesten, de otthon verik a walesieket, a horvátok pedig hozzák a kötelezőket, akkor valószínűleg minket ejtenek ki. Mindezek miatt is magyar szempontból nekünk Modricék győzelme lenne a jobb forgatókönyv, ám 2.20-ért nem fogadnánk a szlovákok ellen.

Ha viszont mégsem lesz annyira óvatos meccs, mint amennyire az oddsok sejtetik, a gólokban bizony lehet érték. A horvát támadósor sokkal jobb, mint a védelem, a szlovákok pedig otthon bizonyosan gólt akarnak majd szerezni.

{"headTitle":"Szlovákia-Horvátország","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2019-09-06 20:45","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"2 gól felett","odds":"1.88","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}
[2942204] 2019-09-06 20:45:00 Szlovákia - Horvátországx;