Szerencsejáték-ipar

A magyarok nagyobb részének nem okoz problémát a szerencsejáték

Három év alatt legalább a háromszorosára nőhetett a hazai szerencsejáték-függők száma. A 15-17 év közötti fiatalok különösen veszélyeztetettek – ez a következtetés vonható le a Szerencsejáték Zrt. legfrissebb felmérésének adataiból.

A március végén nyilvánosságra hozott legfrissebb, 2018 nyarán felvett adatok szerint

  • a magyar felnőtt lakosság 4 százaléka tekinthető szerencsejáték-függőnek,10 százalék mérséklet rizikófaktorú
     
  • és további 17 százalék az alacsony rizikófaktorú csoportba tartozik
     
  • a szenvedélybetegek mellett tehát a magyar felnőttek több mint negyede veszélyeztetett játékosnak tekinthető.

 

A magyarok nagyobb részének nem okoz problémát a szerencsejáték (41 százalék), további 28 százalék pedig azt állította, hogy nem játszik szerencsejátékot.

 

Ami negatívabb hír, hogy az elemzése szerint alsó hangon is háromszorosára nőtt tehát a függők aránya, ami azt jelenti, hogy a három évvel ezelőtti körülbelül 100-120 ezer fő helyett ma már 300-360 ezren lehetnek játékszenvedély-betegek Magyarországon.

Nemcsak a függők, hanem a veszélyeztetett játékosok aránya is nőtt a 2015-ös és a 2018-as adatok összevetése alapján. Négy évvel ezelőtt még a 15 év felettiek 17 százaléka tartozott az alacsony, vagy mérsékelt rizikófaktorú csoportba, tavaly már a felnőttek 27 százaléka, a 15-17 éves fiataloknak pedig pontosan a negyede.

Talán nem szorul külön magyarázatra, hogy a függőség mennyire negatívan befolyásolja a szenvedélybetegek életét. A legjellemzőbb probléma a bűntudat, lelkiismeret-furdalás érzése, amit minden harmadik játékfüggő megtapasztal. Súlyos problémaként jelentkezik az anyagi helyzet romlása is, a függők bő negyede ugyanis adósságba veri magát, hogy kielégítse szenvedélyét.

A pénz mellett sokaknak az egészsége is rámegy a szerencsevadászatra, a játékfüggők majdnem ötöde számolt be egészségügyi problémáról, depresszióról, stresszről.

Számos más függőséghez hasonlóan a játékszenvedély is rombolja a társadalmi kapcsolatokat, amit a kutatás is alátámaszt: a házastársi, élettársi kapcsolat megromlásáról 17 százalék, a közeli hozzátartozókkal ápolt viszony romlásáról 14 százalék számolt be, háromszor nagyobb arányban, mint a nem függők. A szenvedélybetegek 8 százaléka mondta, hogy állását is elvesztette a függősége miatt.


Itt a hatharom.com-on is rendszeresen felhívjuk a figyelmet arra, hogy fel kell ismerni mindenkinek a saját határait.

A veszteségek hajkurászása, a megengedettnél nagyobb pénzek kockáztatása, a fegyelmezetlen játékforma és a sportfogadás szabályainak nem betartása összességében csak rossz irányba vezethet.

A Sportfogadás-suli keretén belül számos cikket találhattok a témában, amelyek a lélektanról és a sportfogadás pszichológiájával foglalkoznak vagy éppen részletezik a leggyakrabban elkövetett hibákat. Ha kíváncsi vagy hasonló elemzésekre és cikkekre, akkor látogass el a Sportfogadás-suli aloldalunkra!

 

vilaggazdasag.hu/szerencsejatek.hu