Bulvár

Szép lóvét kaszálhatsz a vörös bolygón ezzel a szuper hosszútávú fogadással

megosztom

A NASA-tól Elon Muskon át az amerikai kongresszusig egyet értenek abban, hogy hamarosan ember léphet a Marsra. De mikor?

Mostanában egyre többször szolgáltat témát a Marsra szállás, amely a technológiai fejlődésnek köszönhetően ténylegesen is megvalósulhat a közeljövőben. A lassan a '60-as évekéhez hasonló űrversenyt jelenleg az USA, pontosabban a Tesla-vezér Elon Musk által irányított Space X vezeti, de Kína komoly ütemben folytatja a felzárkózást. A Jeff Bezos által alapított Blue Origin és a főleg utasszállító gépekkel foglalkozó Boeing is versenyben van, de hogy melyiküknek sikerül először embert juttatni a Marsra, az tippünk szempontjából lényegtelen.

Milyen lenne az élet a Marson?

A Mars talaja az eddigi kutatások szerint alkalmas az életre, de a Mars légköre is nagyon ritka, így a légnyomás is csekély: a földiének kevesebb, mint egy százaléka. A légkör 95 százaléka szén-dioxidból áll, további 3 százalék a nitrogéntartalom. A Marsnak nincs mágneses mezeje, így itt is bombázza a felszínt a napszél. A bolygó gravitációja mintegy 38 százaléka a Földének, felszíni hőmérséklete pedig általában −87 és −5 Celsius fok között váltakozik, de a két szélsőséges értéke -140 és +20 fok között lehet.

Ahogyan már említettük, a Kínai Űrügynökség sem lazsál, sőt fokozza a tempót: március elején az űrprogram vezetője, Wu Weiren bejelentette, hogy a következő nagy dobásként szondát akarnak küldeni a Marsra is – mégpedig 2020-ban.

Az elmúlt hatvan évben hatalmas lépéseket tettünk előre, de még mindig nagy a lemaradásunk a nagy űrhatalmakhoz képest. Fel kell gyorsítani a lépéseinket

– rögzítette Wu Weiren a CNN tudósítása szerint.

Kína gőzerővel készül a Marsra szállásra: a Nyugat-Kínában található Quaidam-völgyben megnyitották az 53 ezer négyzetkilométeren felhúzott kísérleti bázist, mintegy 22 millió dollárból. A térségben található a világ legmagasabban fekvő sivataga, melynek természeti adottságai leginkább hasonlítanak a Marséra a Földön, írja a CNN.

 

A rendkívül érdekes piacokkal is foglalkozó    fogadási szempontból 2025 január elsejét lőtte be a Marsra lépés határidejeként. Ha ennél hamarabb sikerül a bravúros emberi teljesítmény, akkor az iroda majdnem @8.00-szoros pénzt fizetne. Nem véletlen persze, hogy ilyen magasra lőtték be a szorzót, de a nagyhatalmak és giga techcégek közötti versengés miatt szerintünk simán benne van, hogy zöldülni fog ez a tipp, amely "funbet"-ként mindenképpen megérhet egy kis aprót.

Szerinted mikor lép először ember a Marsra?

 

pinnacle

 

megosztom