NFL

Ezeket tudnod kell, mielőtt az 53. Super Bowlra fogadsz

megosztom

Okosságok, érdekességek és fogadási segédlet a New England Patriots-Los Angeles Rams döntőhöz.

A Super Bowlok 53. felvonására kerül sor február 3-án Atlantában. Az NFL nagydöntője évről-évre az egyik legnagyobb sportfogadási esemény, amelyre természetesen a bukmékerek is óriási hangsúlyt fektetnek. Idén minden képzeletet felülmúló fogadási kínálattal találkozhatunk,

A Covers szakértői pedig össze is állítottak egy 53 pontból álló fogadási jegyzetet, amely megadja az irányt, hogy igazán tájékozottan tudjunk nekikezdeni a fogadási kínálat átbogarászásának. 

Nincs olyan Super Bowl, ami ne pénzfeldobással kezdődne el. - Fotó: NFL

1. Ahogyan a korábbi 52 Super Bowl esetében, úgy február 3-án Atlantában is a jó öreg pénzfeldobással veszi kezdetét a show. A nagydöntők történetében eddig 25-ször volt fej és 27-szer írás. Mivel teljesen 50-50, hogy melyik oldalán landol az érme, így a bukik is 1.98-1.98-ra adják az oddsokat. 

2. Tom Brady kilencedik Super Bowljára készül, vitán felül a sportág történetének egyik legnagyobb alakja, viszont a zsenialitása ritkán a nagydöntők első passzában mutatkozik meg, ugyanis 4 jó és 4 rossz passz a mérlege. Sőt, a legutóbbi 5 Super Bowlján csak egyszer volt jó az első passza. Ettől függetlenül, 1.45-ért fogadhatunk arra, hogy sikeres lesz az első passza.

3. A Patriots valószínűleg nagyban támaszkodik majd a háromfejű futó triójára, azaz Sony Michelre, James White-ra és Rex Burkheadre. Mindhárom játékosnál 3.5 yard az over/under határ a nyitó cipelésre. Michel esetében lehet érdemes fogadni az overt, aki az alapszakaszban 4.5 yardot átlagolt, míg a rájátszásban 4.6-ot. 

4. A New England nem mindig arra törekszik, hogy Stephen Gostkowski kirúgásaiból touchback legyen. Az idei két rájátszás meccsén 14-ből csak 3-ból lett touchback. Ennek megfelelően, a Super Bowlon arra, hogy Gostkowski első kickoffjából nem lesz visszahordás, 2.80 az odds. 

5. A Los Angelesnek jó matchup lehet a Todd Gurley, C.J. Anderson futó tandem, akik elkapások után is eredményesek. A Patriots védelme egy a 12 olyan csapat közül, aki az alapszakaszban 90 vagy több elkapást engedett az ellenfél futóinak. Andersonra 0.5 az over/under határ és az over 1.80-as oddson fogadható az   -en.

unibet

6. Ha a csapatod megnyeri a Super Bowlt, jó eséllyel a fogadóirodák által megállapított hendikepet is behúzod. Az utolsó 52 döntőből 44 esetében nyert a győztes a hendikep ellen, míg két push mellett csupán hatszor veszítettek.

7. Milyen poszton játszó játékos szerzi az első TD-t? A Super Bowlok történetében eddig az első TD-t 24 alkalommal elkapó szerezte. A következő a futó poszt 15 TD-vel, a védő vagy speciális egységek 5, a TE-k 4, míg az irányítók és fullbackek 2-2 TD-t jegyeznek. 

8. Greg Zuerlein a New Orleans elleni főcsoport-döntőben is nyugodt tudott maradni és a győzelemért bevarázsolta a field goalt a hosszabbításban. Zuerlein az egész alapszakaszban az egyik legjobb rúgó volt, 31 kísérletből 27-et értékesített. Viszont ezek közül csak három született az első negyedben. A Super Bowlon 2.70-et adnak arra, hogy Zuerlein FG-t értékesít az első negyedben. 

9. Ahogyan említettük, az első negyedben nem túl foglalkoztatott Zuerlein. A második negyedben viszont már más a sztori. Összesen 10 FG-t értékesített a második negyedekben, többet, mint bármelyik másikban. 

10. Az a csapat, amelyik eddig elsőként szerzett pontot a Super Bowlon 52-ből 35-ször (67.3%) megnyerte a mérkőzést - az utóbbi hét alkalomból hatszor. Arra, hogy ez most is így lesz, 1.59-ért fogadhatunk. 

11. A Ramsnek egy igazán félelmetes támadóegysége van, az idei szezonban 10 olyan mérkőzést produkáltak, amikor minden negyedben szereztek pontot. Külön kiemelendő, hogy volt egy hat ilyen meccsből álló sorozatuk. A tavalyi Super Bowlon a Pats és az Eagles is minden negyedben szerzett pontot, pedig alapvetően nem ez a jellemző, hiszen előtte legutóbb a Seattle-nek sikerült a 48. Super Bowlon. Arra, hogy a Rams mind a négy negyedben pontot szerez, 3.00 az odds. 

12. Nincs csapat, aki több first downt jegyzett a szezonban, mint a Rams - átlagban ez 25-öt jelent. Viszont a Ramst éppen a Patriots követi átlag 23.9-cel, ráadásul Bradyék az elmúlt három meccsükön 30-at átlagoltak. A bukik így teljesen 50-50-re adják, hogy melyik csapat szerez több first downt. 

13. Vajon a Rams sikeresen hajt végre legalább egy negyedik kísérletet? Az alapszakaszban csak 15-ből 6 jött össze a Los Angeles-i csapatnak, a rájátszásban viszont 3/3-mal állnak Sean McVayék. 

14. Rekord magasságban nyitott a total line, viszont a statisztikák szerint a pontok nagyobb részét a második félidőben láthatjuk. Az elmúlt 20 Super Bowlból 15-ször a második félidőben került fel több egység az eredményjelzőre. Erre most a    -nél 1.76-os oddsot adnak. 

15. Lehet, hogy Gronk már nem a régi, de még mindig komoly fejtörést okoz a csapatoknak. Ez pedig nem jó hír a Los Angelesnek, hiszen a Kosok védelme a második legtöbb yardot engedte az ellenfél összekötőinek 2018-ban. Gronkra 50.5 a line az Unibeten és 1.87 az odds az overre. 

16. Bradyvel és Bill Belichickkel a fedélzeten a New England mindössze három pontot szerzett az első negyedekben a nyolc lejátszott Super Bowl során.

17. Mindkét védelem 18 interceptiont jegyzett a szezonban, míg fumble-ből 22-t szerzett a két csapat együttvéve. Arra, hogy az első turnover interception lesz, 1.57 az odds.

18. Mivel mindkét csapat védelmében találunk labda-vadászokat, így az összes interceptionre kínált 1.5-ös határ is érdekes. 

19. A közeli oddsok védjegyévé váltak a Super Bowlok, és nem kivétel ez alól az 53. kiadás sem. Az elmúlt 11 nagydöntő során Vegasban mindig 7 ponton belül határozták meg a hendikep határt. Legutóbb 2008-ban fordult elő két számjegyű különbség, akkor Brady és a Patriots 12 pontos favoritként várta a New York Giants elleni döntőt. 

20. Eljött Todd Gurley ideje? A klasszis futó a főcsoport-döntőben nem villogott, viszont két teljes hét állt a rendelkezésére, hogy felkészüljön a Super Bowlra. 2018-ban egy igazi touchdown-gyár volt, összesen 18 futott TD-t jegyzett és ebből 11-et az első félidőben. A Pats viszont átlagban mindössze 9.3 pontot engedett az első félidőben a szezon során, ez pedig a harmadik legkevesebb a ligában. 

21. De vajon mennyi cipelése lesz Gurleynek? C.J. Anderson leigazolásával egyértelműen csökkent Gurley szerepe, miután az új szerzemény bombaformában játszik. Gurleyre 13.5 a line, amit a rájátszásban a Dallas ellen megugrott, a New Orleans ellen viszont csak négy cipelése volt. 

22. A Super Bowlok nagy többségén csak a két irányító passzol, viszont az utóbbi időben kicsit megváltozni látszanak a trendek. Emlékezhetünk, hogy a tavalyi SB-n Trey Burton tight endnek és Julian Edelman elkapónak is volt egy-egy passzkísérlete. 

23. Az elmúlt 12 Super Bowlból nyolcszor fordult elő, hogy védekező vagy speciális egység TD-t szerzett. Ennek ellenére mégis elég magas, 2.50-es oddsot adnak erre az opcióra. 

24. Mi a helyzet a kétpontos kísérletekkel? A Rams hétszer próbálkozott és ötször sikerrel járt, míg a Patriotsnak csupán egy kísérlete volt és az sem jött össze. A Super Bowlokon nem túl jellemző, hogy rámennének a csapatok. Az elmúlt kilenc SB-n csak egy ilyen kísérlet volt. 

25. Ettől függetlenül éppenséggel be lehet vállalni azt a fogadást, hogy lesz sikeres kétpontos, hiszen egyrészről magas az odds (3.50), másrészről hihetetlenül széles a fegyverarzenál mindkét oldalon.

26. A fogadók általában úgy kalkulálnak, hogy az első félidő utolsó pontszerzése az field goal lesz, hiszen ehhez viszonylag keveset kell megtenni a pályán, amihez kevés idő is elegendő. A Super Bowlon viszont nem ez a megszokott, az elmúlt 17 kiírásban 12-szer TD-vel zárult a félidő. 

27. A Super Bowlok történetében csak egyszer fordult elő, hogy hosszabbításra került sor - két éve a Patriots-Falcons döntőben. 

28. A New England-i fullback, James Develin az egyik legproduktívabb futó a touchdown / yard alapján, hiszen az alapszakaszban és rájátszásban összesen 13 yardot futott, viszont mégis négy pontszerzése van. 

29. Develinnek 14-ből kilenc olyan meccse volt a szezonban, amikor futásból vagy elkapásból több, mint 1 yardot szerzett. A bet365-nél 2.5 a line a Patriots fullbackjére és 1.72-ért fogadható az over. 

30. Stephen Gostkowski a rájátszások történetének egyik legeredményesebb rúgója, az eddigi 41 kísérletéből 37 sikeres volt. A Super Bowlban viszont csak hatszor kellett eddig odaállnia. Ötször meg is oldotta, a tavalyi döntőben viszont a rossz snap miatt hibázott a Philadelphia ellen. 

31. Az elmúlt hat Super Bowlon az underdognak tartott csapat ötször a hendikepen belül maradt. Összességében viszont még mindig a favoritok vezetnek, 27-23-2 ATS. 

32. A két csapat teljesen különböző statisztikákkal bír, ha az idegenbeli futójátékról van szó. A Patriots otthonától távol mindössze 3.9-es futásonkénti yardátlaggal bír amellett, hogy a 18 touchdownjuk közül négyet szereztek idegenben, míg a Ramsnek 5.5-ös átlaga van idegenben, 13 TD-vel.

Hekker a liga egyik legjobb puntere. - Fotó: NFL

33. Johnny Hekker az egyik legjobb punter a ligában. A Rams klasszisa az idei szezonban 50.2 yardos átlagot hozott és volt hat olyan puntja, ami 59 yardnál is hosszabb volt. A bet365-nél 54.5 a line Hekkerre. 

34. Hekkernél fogadhatunk arra is, hogy 37.5 yardnál lesz-e rövidebb puntja. Ez attól is függ, hogy éppen mekkora kell, de ha eljön az idő, akkor a Rams klasszisa készen áll és betlizni egy rövid punttal aligha fog. 

35. Robert Woods a Rams egyik legjobb elkapója, viszont szerepel a csapat game planjében egy-egy olyan futójáték, ami rá van kihegyezve. Az idei szezon eddigi 18 meccsén 13 alkalommal legalább egyszer futott. 

36. A Rams másik sztárelkapóját, Brandin Cooks-t ritkábban használják futásoknál, de nála sem lehet elvetni. Azonban amíg Woodsnál 7.5-ös line-t kínálnak, addig Cooks-nál az a kérdés, hogy lesz-e legalább egy futása?

37. Jared Goff hazai és idegenbeli teljesítménye között szignifikáns különbség van. Az L.A. Memorial Coliseumban nyolc meccsen 22 TD-t osztott ki, míg idegenben csak 10-et. 

38. Ha Goff idegenbeli passzolt yardjait vizsgáljuk, akkor elég kiszámíthatatlan: 391, 321, 297, 233, 216, 207, 202, 201, 180. 

39. Melyik negyedben lesz a legtöbb pont? A statisztika azt mondja, hogy az utolsóban van rá a legnagyobb sansz, míg az elsőben a legkevesebb. Eddig ugyanis csupán négy olyan Super Bowl volt, ahol az első negyedben született a legtöbb pont. 

40. Volt viszont 20 olyan Super Bowl, amikor az utolsó negyed hozta a legtöbb pontot. Ez a döntők közel 40%-a, és ha hozzávesszük, hogy a Pats és a Rams is elég produktív volt a szezonban az utolsó negyedekben, akkor erre az Unibet 2.75-ös szorzója elgondolkodtató. 

41. Ha úgy gondolod, hogy Brady vagy Goff kapja meg a Super Bowl MVP-címet, akkor nagyon nem lőhetsz mellé. Az eddigi 52 nagydöntőből ugyanis 29-szer irányító nyerte ezt az elismerést. 

42. Ha a Rams lesz a befutó, akkor jó választás lehet Cooks vagy Woods az MVP-címre. Goff és Gurley ár-érték aránya nem az igazi, a két elkapóra viszont 41.00-es oddsot kínálnak. 

43. Az a csapat amelyik vezet a félidőben a Super Bowlon, nagyszerű eséllyel pályázik a végső győzelemre. Az eddigi 48 olyan csapatból, amelyik félidőben vezetett, 37 be is húzta a Vince Lombardi-trófeát. 

44. Ha van egy elképzelésed, hogy ki nyeri a döntőt, akkor érdemes lehet úgy megfogadni, hogy már félidőben is vezetni fog, hiszen így sokkal több jöhet a konyhára. A New England-New England 2.37-szeres pénzt fizet, míg a Los Angeles-Los Angeles 3.00-szorost. 

45. Aaron Donaldot szinte biztosan megválasztják az idei szezon legjobb védőjátékosának, azonban az utóbbi hetekben a csapatok olyan game plannel álltak elő, amivel a irányító-terrorizáló védőt limitálni tudták. Donaldnak a két rájátszás meccsén csak négy szerelése volt. A döntőben 3.5-ös line-t határoztak meg rá, ami nagyjából az alapszakasz átlagának felel meg. 

46. A Rams másik klasszis védője, Ndamukong Suh viszont egyértelműen profitálni tudott abból, hogy csapattársára fókuszálnak az ellenfelek. Suh a két rájátszás meccsén nyolc szerelést és 1,5 sacket mutatott be. 

47. James White kulcsjátékosa a Patriots-nak. Beszédes, hogy amíg a tavalyelőtti Super Bowlon 14 elkapása volt az Atlanta ellen, akkor nyert a csapata, míg tavaly csak két elkapása volt és kikaptak. 

48. Szintén beszédes, hogy az idei szezonban a Patriots 9-1 SU, ha James elérte a 45 fogadó yardot, míg 4-4 SU, amikor nem. 

49. Nem jellemző a nagy előny a Super Bowlokon. Az elmúlt 15 döntőben csak négyszer fordult elő, hogy az egyik csapat 15 vagy több ponttal meglépett a másiktól. Arra, hogy ez most nem történik meg, 2.00-es oddson fogadhatunk. 

pinnacle

50. A felsorolt trendek közül a most következő lehet az egyik legfurcsább: A Patriots 22-5-1-re áll az elmúlt 28 olyan meccsén, amikor 90 vagy kevesebb futott yardot engedett. 

51. Akad olyan külföldi buki, ahol a Super Bowl idején keresztezhetjük a sportokat. A mi egyik kedvencünk: a Pats több TD-t szerez-e, mint ahány gól születik a Milan-Roma Seria A derbin? 

52. A keresztezett különleges piacok közül az egyik legérdekesebb, hogy szerez-e Russell Westbrook a Thunder-Celtcs meccsen összesen annyi pontot+lepattanót+assistot, mint amekkora a Super Bowl leghosszabb field goalja lesz. Westbrook ebben a hónapban 23.9 pontot, 12.2 assistot és 10.8 lepattanót átlagol, míg a 44. Super Bowl óta nem volt 47 yardos vagy hosszabb FG. 

53. Utolsóként pedig álljon itt egy érdekes statisztika. A győztes csapat pontszámok közül a 27 volt eddig a legtöbbször nyerő, szám szerint ötször. Arra, hogy a Pats vagy a Rams 27 ponttal nyeri meg a Super Bowlt, 13.00-as oddsot adnak. 

 

Covers
megosztom