Férfi kézi-vb 2019

Egy bravúrgyőzelem biztosan kell az olimpiához

megosztom

A magyar férfi kézilabda-válogatott számára még az ötödik hely is elérhető a német-dán közös rendezésű világbajnokságon, amelynek középdöntőjéből két játéknap van hátra.

A herningi II. csoportban hétfőn két, szerdán három mérkőzést játszanak, s még számos forgatókönyv elképzelhető.

Az biztos, hogy a magyarok nem végezhetnek az első, a második és a hatodik helyen.

Amennyiben a Csoknyai István, Vladan Matics kapitánypáros csapata szerdán legyőzi az előző világbajnokságon ezüstérmes norvégokat, harmadik is lehet a csoportban, és az ötödik helyért játszhat. Ehhez az is kell, hogy hétfőn Norvégia ne győzze le az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországot.

 

Pontegyenlőség esetén

  • először az egymás elleni eredmény
  • másodszor a gólkülönbség
  • harmadszor pedig a szerzett gólok száma rangsorol.

Utóbbi két kitétel akkor válik fontossá a magyarok számára, ha a norvégokkal vagy/és Egyiptommal azonos pontszámmal zárnak.

A középdöntő-csoportok első és a második helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat. A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.
  • Ha a mieink csak Norvégiával zárnak azonos pontszámmal, akkor az egymás elleni eredmény fog dönteni a csoport harmadik helyéről, de mivel ez a helyzet csak akkor állhat elő, ha szerdán legyőzzük a skandinávokat, a magyarok fognak előrébb végezni.
     
  • Ha a középdöntő végén csak Egyiptomnak lesz ugyanannyi pontja, mint a magyaroknak, akkor a csoportkörben játszott döntetlen miatt a gólarány vagy a több szerzett gól fog dönteni a csoport negyedik helyéről, ezért a skandinávok ellen legalább két-, de inkább háromgólos sikerre lenne szükség.
     
  • Ha Norvégia és Egyiptom is annyi pontot szerez a középdöntők végéig, mint a magyarok – amire szinte csak matematikai esély van –, akkor a csoport 3-5. helyéről hármas minitabella dönt, amelyben a mieink fognak az élen állni, azaz harmadik helyen végzünk a csoportban, így az ötödik helyért játszhatunk a világbajnokságon.

Balohg Zsolt ott folytatta, ahol sérülése előtt abbahagyta / Fotó: EHF facebook

A magyarok két  győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel zárták a csoportkört Koppenhágában, a középdöntőben szombaton 25-22-re kikaptak az olimpiai bajnok Dániától, vasárnap 26-21-re legyőzték az Afrika-bajnok Tunéziát, a Norvégia elleni meccs pedig szerdán 18 órakor kezdődik, az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti az összecsapást.

Némi előnyt jelent, hogy utolsó középdöntős meccse előtt a magyar válogatott tudni fogja, milyen eredményt kell elérnie a helyosztóra jutáshoz.

A norvégokkal szembeni döntetlen vagy vereség esetén magyar szemszögből még nagyobb hangsúlyt kapnak Egyiptom eredményei. Az erőviszonyok szerint az olimpiai bajnok és társházigazda Dániától kikap, szerdán Tunézia ellen viszont győzelemre számíthat a Telekom Veszprémet is irányító David Davis szövetségi kapitány csapata. 

Még nincs odds, de ha lesz, jó lesz
A legtöbb bukinál még nem lehet fogadni a norvég-magyar meccsre, mivel az északiak hétfő este lépnek pályára. Akadnak azonban irodák, ahol már szabtak szorzókat a meccsre, és ezek alapján a norvégok nagy favoritok lesznek. A norvégoknak nagyon sok múlik a svédek elleni meccsen, hiszen ha kikapnak bukják az elődöntőt, így viszont nem biztos, hogy rendben lesz ellenünk a motivációjuk. A hendikep határokat +/-5,5 gól körül várhatjuk, ami elsőre játszhatónak tűnik.

Az észak-afrikai ország és válogatottja kapcsán mindig érdemes megemlíteni, hogy házigazdája lesz a következő világbajnokságnak, illetve Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség (IHF) 18 éve regnáló elnöke egyiptomi, ezért sosem lehet kizárni, hogy a csapat sportdiplomáciai okokból segítséget kap a fontos mérkőzéseken, akár az ellenfelektől, akár a játékvezetőktől. Amennyiben az erőviszonyoknak leginkább megfelelő forgatókönyv érvényesül, a magyar és az egyiptomi együttes is három ponttal zárja a középdöntőt.

A kölni I. csoportban egyedül a címvédő franciák elődöntőbe jutása tűnik biztosnak, az Európa-bajnok spanyol és a horvát válogatott kimondottan nehéz helyzetben van, Brazília pedig meglepetést szerezhet, utóbbi három csapat közül kerülhet ki a magyarok ellenfele a hetedik helyért sorra kerülő mérkőzésen.

A két európai sztárcsapat ellen pokolian nehéz dolguk lenne, így az olimpiai kvalifikáció legbiztosabb módja az lenne, ha szerdán meglepnénk a norvégokat....


MTI/63.com
megosztom