NFL

Egy "tuti" és egy bátrabb tipp a főcsoport-döntős szelvényünkön

megosztom

A New Orleans a Los Angelesszel, míg a Kansas City a New Englanddel csap össze a Super Bowlba jutásért vasárnap.

New Orleans Saints-Los Angeles Rams

Az első kiemelt Saints és a második kiemelt Rams csúcsrangadójával veszi kezdetét a vasárnapi amerikai foci orgia. Amíg a másik főcsoport-döntőben zimankó vár a csapatokra Kansasban, addig ezen a meccsen a Mercedes-Benz Superdome-ban "steril" körülmények között mérkőzhetnek meg a felek. Ezért is volt kulcsmomentum az alapszakaszban, hogy a Saints szerezte meg az első kiemelést.

Tudniillik, Drew Brees hazai pályán még nem veszített mérkőzést a rájátszásban - ez egészen pontosan egy hat meccsből álló győzelmi sorozatot jelent. 

A Rams-nek tehát fel van adva a lecke, valahogyan meg kell fékezniük a Brees által fémjelzett precíz támadógépezetet. Erre az egyik fegyverük Aaron Donald lehet, aki szenzációs szezont fut, ugyanakkor az egyik leggyengébb meccsét éppen a Saints ellen jegyezte. A hazaiak támadófala szépen tudta limitálni a klasszis védőt, és ha ezt ismét megteszik, akkor nagyot léphetnek a győzelem felé. Brees nagyon pontosan, kevés hibával játszik, Michael Thomas pedig egész meccsen nyerőembere lehet, hiszen rá abszolút nincs válasza a Los Angeles-i secondary-nek. A Saints backfieldje is hatékonyan működhet, az Alvin Kamara, Mark Ingram duó ligaelit szintet képvisel. 

A vendégoldalon a kulcs egyértelműen a Todd Gurley fémjelezte futójáték lesz. Ha sikerül hatékonyan termelni a yardokat földön, akkor nem csak Brees jegelését oldják meg, hanem erős alapot adnak a passzjátéknak - Jared Goff play-action-ből a legveszélyesebb. Hatalmas csata lesz tehát a két fal között. A Szentek az alapszakaszban ezt a párharcot is nyerni tudták a LAR ellen, ami szintén fontos eleme volt a győzelmüknek.

Bár mindkét oldalon találunk erős pontokat a védelemben, azért alapvetően ez a párharc nem a két defense-ről szól majd. Mindkét félnél kifinomult támadógépezeteket találunk, akik könyörtelenül képesek kihasználni az ellenfél gyengéit. Persze dönthet majd egy-egy labdaszerzés vagy nagy védőjáték, de arra meglehetősen kevés az esély, hogy ezen "steril" körülmények között ne lássunk sok pontot. 

A Saints mellett szól Brees rutinja és a hazai pálya, míg a másik oldalon Goff, Gurley és Donald mellett muszáj megemlíteni Sean McVay főedző személyét is, aki tényleg egy zseni. Úgy véljük, hogy nem vállalunk túl nagy rizikót, ha azt mondjuk, hogy itt 50 pont felett termelnek majd a csapatok. 

Kansas City Chiefs-New England Patriots

A jobb védelem nyeri-e meccset? Tehetjük fel a kérdést első ránézésre a Super Bowl előtti utolsó tétmérkőzésen. Nos, tény, hogy a Chiefs ilyen minőségű védelemmel hazai pályán legutóbb a 15. héten találkozott, amikor a Chargerst fogadták és kikaptak egy ponttal. A Pats védelmének ugyanazt a feladatot kellene megoldania, amit anno a Chargersnek, ám ezt könnyebb mondani, mint végrehajtani.

A futás ellen ugyanis még Hunt hiányában sem lesz ellenszerük, így Damien Williams jó meccset hozhat. Annál is inkább, mert a védelem jó eséllyel inkább a Hill-Kelce duó lefékezésére fog koncentrálni.

Belichick híres arról hogy az ellenfél legjobb támadó fegyverét igyekszik kiiktatni, és azt gondoljuk, hogy ezúttal is - ahogyan az alapszakasz 6. hetén - Kelce megállítását fogja alapvető célként meghatározni - Kelce akkor 61 yarddal zárt -, hiszen ő a pálya közepén, óriási célpontként könnyen szét tudja szedni szinte bármelyik védelmet.

A jól emberező secondary duplázásokkal pedig képes lehet limitálni Hillt.

A labda másik oldalán a képlet véleményünk szerint egyszerű. Stabil futójáték és gyors passzok. Tény, hogy a Chiefs pass rush brutális, így megint kulcsszerep hárulhat James White-ra, aki oldalra kimozogva óriási segítség Brady-nek, ellenszer pedig nincs rá. Emellett további rövid célpont Edelman és a pálya közepén Gronk is, aki ha adott esetben többször is a nagyon gyenge kansasi LB sor valamelyik tagjával marad párban, akkor akár meccsnyerő faktor is lehet. Sony Michel futásban a 6. héten is villantott, és múlt héten is komoly teljesítményt mutatott. Azt gondoljuk, hogy ezt szinten tudja tartani, amivel ismét megadhatja az egyensúlyt a támadójátéknak, ezzel pedig hosszú drive-okat alapozhatnak meg, és lent tarthatják Mahomest a pálya szélén. Amennyiben a Pats fenti gameplanje ülni fog, viszonylag simán juthatnak akár 30 pont fölé is, abban az esetben pedig igen komolyan feladják a leckét Andy Reid csapatának még hazai pályán is.

hatharom.com
New Orleans Saints-Los Angeles Rams Összesített pontok - 50,5 felett @ 1.44
Kansas City Chiefs-New England Patriots Csapat pontok - New England 26,5 felett @ 1.83
2.64 @    
Fogadási határidő: vasárnap, 21:05
bet365
megosztom