Szerencsejáték-ipar

Nem találnád ki, hogy melyik sportra való fogadás nő a legnagyobb ütemben

A globális trendekből az a kép kezd kirajzolódni, hogy az e-sport hamarosan a fogadási világban is megkerülhetetlen lesz.

Az egyik nagy szerencsejáték-iparral foglalkozó cég (NJGames) kutatása alapján az e-sportra való fogadás a leggyorsabban növekvő szegmense a sportfogdásnak. A világ fogadói 2020-ra hozzávetőleg 12.9 milliárd USD tétet helyeznek majd el e-sport eseményekre.

fotó: AP

A Statistica becslései alapján az egész sportfogói iparág jelenleg nagyjából 250 milliárd dollárt termel, amelyből az online szegmens nagyjából 40 milliárdot hoz. Az e-sport már 2016-ban is 5.5 milliárdnyi szeletet hasított magának (ez csak online) és azóta is folyamatosan növekszik.

Az e-sport a növekvő nézettség által minden téren egyre nagyobb pénzt generál - nő a díjazás, egyre komolyabb szponzorok jelennek meg. Egyes versenyek már most nagyobb prize poollal bírnak, mint a top golf vagy tenisz bajnokságok.

A Vancouverben megrendezett tavalyi Nemzetközi Dota 2 Bajnokságon több, mint 25 millió dolláros összdíjazás volt

- a győztes csapat öt tagja 11.2 millió dolcsin osztozott. Elég elképesztő számok.

Az NJGames tartalomért felelős menedzsere, Onur Unlu elmondta, hogy fogadásügyileg nincs különbség az e-sportoknál sem, ahol ugyanúgy lehet győztesre és bizonyos line-okra fogadni.

Az emberek ugyanúgy fogadnak rá, mint a hagyományos sportokra. A növekedés által egyre több online iroda veszi fel majd a kínálatába

és előbb utóbb a tőle ódzkodó emberek is elfogadják majd." - nyilatkozta Onlu, aki azt is hozzátette, hogy még manapság is vannak komoly ellenzői és hátráltatói annak, hogy az e-sportok a hagyományos sportokkal egy szintre emelkedhessen.

 

Ti fogadtatok már e-sport eseményre?