Sportfogadás-suli

xGoals - a statisztikák új dimenziója, amely a sportfogadóknak is esszenciális lehet

megosztom

Az expected goals (xG) nem más, mint a várható gólok száma, amit egy meglehetősen összetett séma alapján számítanak ki.

"Ezt nem lehet kihagyni." "Onnét még én is belőttem volna." "Ha nem hibázza el azt a ziccert, akkor megnyerik a meccset."

Mindannyian gyakran halljuk, hangoztatjuk az ilyen és ehhez hasonló mondatokat, de vajon jogos a frusztrációnk a kihagyott helyzetekről? Nem minden esetben és többek közt erre mutat rá az utóbbi években egyre jobban előtérbe kerülő statisztika, az "expected goals".

Tudtad, hogy a Premier League-ben nagyjából csak minden kilencedik lövésből találnak be a játékosok? Ráadásul a relatíve nagy lehetőségeket sem váltják olyan gyakran gólra, mint azt gondoljuk. Az xGoals (röviden xG) rendszere kiértékel minden egyes sanszot, megválaszolva a kérdést, hogy az adott szituációban a spílereknek valóban be kellett volna-e találniuk.

Az xG számításában az alábbi faktorok játsszák a főszerepet

  • Lőtáv
  • Lövésszög
  • Egy az egyben helyzet volt-e?
  • A lehetőség a játékos lábára érkezett vagy fejes volt?
  • Milyen jellegű volt a gólpassz (hosszú indítás, keresztlabda, beívelés stb.)
  • Milyen szituációban alakult ki a helyzet? (Sima támadás, szabadrúgás, szöglet, kontra stb.)
  • Lepattanó labdából alakult a helyzet?

Vizsgáljunk meg most pár szituációt, amelyek által jobban megérthetjük, hogy miről is szól az xG, amely lényegesen árnyaltabban mutatja a meccsen történteket, mint például a kaput eltaláló lövések mutatója.

Amennyiben egy helyzetnek 0.4 az xG-je, az értelemszerűen azt jelenti, hogy azt 40 százalékban váltják gólra

, a legmagasabb (és egyben viszonylag ritka) érték pedig az 1, amely 100 százalékos helyzetre utal.

Az alábbi videóban Kaka meglehetősen egyszerű bepasszát láthatjátok a hálóba, amelynek 0.93 az xG-je. Sok magyarázatra nem szorul ez, hiszen az üres kapuba kell bepasszolnia közvetlen közelről - persze láttunk már ilyet is kimaradni.

A következő zseniális megmozdulás David Villa részéről ellenben mindössze 0.009 xG-vel bír, tehát elméletileg 111-ből 1-szer akad csak be. Ez azért is érdekes, mert a hagyományos statisztikába ugyanúgy egy kapura lövést vésnek be, ha kimaradt volna.

Íme egy viszonylag gyakran előforduló szituációban, amelyet Patrick Mullins elhibázott. Ugyan a kapus és közte nem volt senki, de a lövést egy hátulról érkező passzból kellett kapura tennie és kissé ki is sodródott, ezáltal a helyzet xG-je 0.314.

Összegzés

Cikkünkben megismerhettétek a foci statisztikák viszonylag új dimenzióját, amelyet oldalunkon is egyre gyakrabban láthattok majd a beharangozókban. A rendszer lehet, hogy nem tűnik bonyolultnak, pedig az xG mögött rendkívül összetett szisztéma áll.

Mivel a labdarúgás egy meglehetősen kevés találatot hozó csapatsport, így ez a mutató jobban vissza tudja adni a történteket, mint a hagyományos statok. 

Az utóbbi években egyre jobban előtérbe kerülő xG természetesen néha félrevezető lehet, de lényegesen jobb képet ad a csapatok teljesítményéről. Mindenképp érdemes vele foglalkozni, de önmagában kevés ahhoz, hogy egy tippet fabrikáljunk általa. Ami azonban kijelenthető, hogy ha kellően körültekintőek akarunk lenni egy adott mérkőzéssel kapcsolatban, akkor mindenképp érdemes a múltbeli xG mutatókat is átböngészni.

megosztom