Sportfogadás

Fogadási csalás miatt letartóztattak 15 teniszezőt

  • mr.blonde

Összesen 83 ember ellen indítottak eljárást vagy tartóztatott le a spanyol rendőrség. 97 bundagyanús meccset találtak.

Komoly botrány pattant ki Spanyolországban, miután napvilágot látott a hír, hogy október végén a a spanyol hatóságok nagyszabású razziát tartottak fogadási csalások miatt.

Az akció keretén belül összesen 83 személy ellen indítottak eljárást, közülük pedig 15 személyt le is tartóztattak.

A gyanúsítottak között összesen 28 (!) profi teniszjátékos is van, akik elsősorban az ITF Futures és Challenger tornáin játszanak, de egy meg nem nevezett teniszező tavaly a US Open főtábláján is szerepelt.

A hatóságok gyanúja szerint a sportolók együttműködtek egy örmény bűnszervezettel, amely fogadási csalásokat követett el. A bűnszervezet nagyban játszott, a nyomozás során ugyanis kiderült, hogy több ezer személyazonosságot és fogadási számlát használtak fel a tétek elhelyezésére.

A hatóságok gyanúja szerint legalább 97 alsóbb osztályú mérkőzést adtak el future vagy challenger besorolású tornákon.

A nyomozás során több nagy razziát is tartották, a rendőrök 11 házat kutattak át, és luxusautókat, fegyvereket, hitelkártyákat, továbbá 167 ezer euró (52 millió forint) készpénzt foglaltak le. Emellett zároltak 42 különböző bankszámlát és több internetes tárcát is.

A nyomozás során több nemzetközi szervezet is együttműködött - köztük az Europol. Nem ez az első eset, hogy a közelmúltban fogadási csalás üti fel a fejét a teniszben, de az egyre hatékonyabb együttműködéseknek köszönhetően a fogadási csalások száma folyamatosan szorul vissza.