Tipp

Nőtt az odds, de ennek örülni kell! - 10/10-zel bombázom a 3.50-et!

  • varin
megosztom

A Golden Globe ellenére az év egyik legértékesebb tippjének érzem az A Star is Born győzelmét.

Őszintén szólva rég tartott engem annyira lázban egy fogadási esemény, mint a 2019-es Oscar-gála legjobb film kategóriája. A hétfői Golden Globe-átadó után talán egy pillanatra még el is bizonytalanodtam tippemben, mely szerint az A Star is Born nyeri majd a "fődíjat", de mostanra odáig jutottam, hogy magabiztosságomban még tovább bombázom Bradley Cooper filmjét.

Tulajdonképpen a 3.50-es szorzóval is jól állunk, hiszen október elején még 4.50-ért néztünk be erre a tippre, de való igaz, hogy múlt hét vasárnap környékén alig 2-szeres oddson mérték a magyar mozikban Csillag születik címen futó zenés darabot. És hogy miért érzem minden oddsváltozás ellenére is azt, hogy tovább kell tenni az A Star Is Bornt? Több érvem is van rá.

Fotó: Variety

Az első és legfontosabb, amit már többször is kihangsúlyoztam, nevezetesen, hogy ennek a filmnek jelenleg akkora a hype-ja, hogy nem hagyhatják rangos elismerés nélkül 2018 sikerfilmjét. A Golden Globe-vereség nem sokat jelent, hiszen a GG híresen rossz "becslő" az Oscart illetően, az esetek felében sem nyeri meg az a legtöbbet érő trófeát, mint amely nyert a Golden Globe valamelyik filmes kategóriájában. A színészeket illetően már más lehet a helyzet, hiszen azt már el tudom képzelni, hogy itt számít az előző díjátadó sikere és Rami Malek megkapja Freddie Mercuryért a szobrot, ahogyan Glenn Close is legyőzi Lady Gagát. Az, hogy a legjobb rendező a Romát fekete-fehéren vászonra festő Alfonso Cuaron lesz, számomra eddig sem volt kérdés. Viszont nem hiszem el, hogy a Roma tarolni fog a díjátadón, mert akkor nem kap fontos szobrot az A Star is Born.

Az Oscar 90 éves történelme során soha nem nyerte meg ugyanaz a darab a legjobb film és a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját.

Ráadásul esély sem volt sokszor duplázni, hiszen mindössze 11-szer volt jelölve ugyanaz a mű ebben a két kategóriában.

Folytatva a "sohák sorozatát", nem angol nyelvű film még soha nem nyert az Oscar-gálán ebben a kategóriában, a "kivétel" a 2011-es The Artist, amely fekete-fehér némafilm volt, de ugye ezt is Hollywoodban vették fel.

Ráadásul ne felejtsük el, a Roma egy netflixes film. Az Akadémia pedig nem éppenséggel a nyitottságáról híres, mindemellett a Roma a mozikban sem volt túl sokáig jelen, inkább a Netflixre szánták a spanyol-mexikói filmet. Érdekesség továbbá, hogy amíg a GG-n körülbelül 90 ember szavazatai számítanak, addig az Oscar esetében ez több, mint 8000 ember.

Engem a fenti érvek maximálisan meggyőztek arról, hogy tenni kell izomból az A Star is Bornt. A Golden Globe kudarca nem a Roma sikerét vetíti előre, hiszen Alfonso Cuaron műve kapcsán sokkal több a kérdőjel, mint egy olyan "hagyományos", Oscar-kompatibilis film kapcsán, mint Bradley Cooperé.

hatharom.com
A Star is Born nyeri a legjobb film díját
bet365 @3.50
Tét: 10/10
megosztom