Darts

Ez lehet a Van Gerwen-Smith döntő nyerő tippje?

megosztom

Kedden este Michael van Gerwen és Michael Smith száll harcba a Sid Waddell trófeáért a 2019-es PDC darts-világbajnokság döntőjében.

Szereted bújni a statisztikákat? Akkor irány a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldala, amely a honi dartsközösség csúcsa. 

Elérkeztünk a mindent eldöntő ütközethez, újév első napjának estéjén bajnokot avatnak a londoni Ally Pally-ben. A fináléban a harmadik világbajnoki győzelmére készülő Michael van Gerwen és a pályafutása első vb-döntőjén színpadra lépő Michael Smith néz farkasszemet egymással. Előzetesen erre a döntős párosításra fizették az egyik legkevesebb pénzt, annak ellenére, hogy az angol korábban még elődöntőt sem játszott.

Világbajnokság, döntő    
Kezdés Mérkőzések 1 2
20:15 Michael van Gerwen-Michael Smith 1.25 4.00

Hiába volt most Smith a világranglista-második Peter Wright és az előző bajnok Rob Cross ágán, végül egyikükkel sem kellett megmérkőznie. Sőt, úgy jutott el a döntőig, hogy topjátékossal nem is találkozott.

2000 óta Smith a harmadik olyan játékos, aki úgy játszhat döntőt a vb-n, hogy az addig vezető úton nem kellett top 16-os játékost legyőznie. Előtte 2011-ben Adrian Lewisnak, 2006-ban pedig Peter Manleynek volt hasonlóan "könnyű" dolga. 

Akár dupla idézőjelbe is tehettük volna a könnyű szócskát, hiszen a hátrébb rangsorolt ellenfelek ellenére sem volt egyszerű dolga Smith-nek, már csak azért sem, mert folyamatosan meg kellett harcolnia az esélyesség terhével is. De tökéletes munkát végzett "Bully Boy", a görcsösségnek semmi nyoma nem látszódott, a negyeddöntőt és az elődöntőt is bőven 100 feletti körátlaggal abszolválta, és akkor sem zökkent ki, amikor az ellenfelei magasabb fokozatba kapcsoltak. 
 


Van Gerwent sem nagyon lehetett zavarba hozni az elmúlt hetekben. Neki bőven kijutott a jóból, hiszen két kétszeres világbajnokkal is megmérkőzött, köztük az elődöntőben azzal a Gary Andersonnal, aki messze a legnagyobb fenyegetést jelentette számára. Legalábbis előzetesen úgy tűnt, aztán semmi nem valósult meg a szoros meccsükből. Van Gerwen demoralizálóan dobott és már-már kínos verést osztott ki a skót riválisának.Tény, hogy Anderson nem a legjobb játékát nyújtotta, de a holland úgy kiszállózott és olyan nyomást tett a skótra, amivel teljesen elvette ellenfele kedvét a játéktól. Erről a mérkőzés után beszélt is Van Gerwen:

Azt kell mondjam, nagyon jól játszottam. Gary kissé formán kívül volt, én pedig kihasználtam ezt. Az a nyomás, amit Gary-re helyeztem, megtette a hatását: nem dobott a legjobban, én pedig arra sem adtam neki esélyt, hogy duplára dobjon.

Abban biztosak lehetünk, hogy Van Gerwen valami hasonló darálással próbálja majd Smith-t is elbizonytalanítani, ebből pedig egy óriási adok-kapok kerekedhet, hiszen ha valamiben, akkor tömegben pokolian erős az angol is. 

Ami Smith esélyeit meglehetősen rontja, az az a tény, hogy "Mighty Mike" kifejezetten szeret ellene játszani. Annyira fekszik a hollandnak Smith ritmusa, hogy végig tudja tolni a darálós játékát. 

Oszd meg a fogadásod és nyerj Michael van Gerwen-könyvet. Részletekért klikk a képre!

Ennek eredménye, hogy Van Gerwen rendre pokoli átlagokat dob az angol ellen. Emlékezhetünk, hogy 2016-ban a Premier League keretén belül Smith volt MVG ellenfele, amikor TV-s rekordnak számítanó 123.40-es körátlagot szórt. De nem ez az egyedüli példa, az idei PL-döntőjük alatt is brutálisan magas, 112.37-tel zárt Van Gerwen, míg másfél hónapja a Grand Slam of Darts nyolcaddöntőjében 108.32-nél állt meg. 

Általában Smith játékára sem lehet panasz, hiszen a gyors, pörgős meccs neki is ínyére van, de egyszerűen ilyen átlagokkal nem tud konkurálni. 

Nyugodtan készülhetünk tehát arra, hogy mindketten 100 felett mozognak majd. A fogadóirodák 30.5-nél húzták meg a 180-ak számának határát, ami ugyancsak beszédes, hogy itt bizony komoly nívó ígérkezik. 

Amit a legerősebb tippnek gondolunk, hogy Smith legalább 16 maximumot dob. Egész tornán nagyon jól tolta a tömeget, az elődöntőben például Nathan Aspinall ellen 36 leg alatt 17-ig jutott. Még 9-10 szett, tehát 7-2, 7-3 körüli eredmény esetén is zöldülhet ez a tipp, ha olyan ütemben termel Smith a döntőben is, mint a vb alatt. 
 

  • 180-ak száma - Michael Smith 15.5 felett @ 1.82 Unibet

 

unibet
megosztom