Darts-vb

Kezdődik a darts-vb! - Van Gerwen és Anderson a két topfavorit

megosztom

Csütörtök este kezdetét veszi a január 1-ig tartó PDC darts-világbajnokság - előzetes, esélylatolgatás, tippek.

Szereted bújni a statisztikákat? Akkor irány a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldala, amely a honi dartsközösség csúcsa. 

A dartsrajongóknak hagyományosan már december közepén, a PDC-világbajnokság elrajtolásával megkezdődik karácsony. Idén ráadásul még több meccs kerül képernyőre, hiszen a korábbi 72 játékos helyett 96 vág neki a Sid Waddell-trófea megszerzésének. 16 játéknapon összesen 28 felvonásban kerül lebonyolításra a torna, melynek végén rekordnak számító 2,5 millió angol font kerül szétosztásra a mezőny tagjai között. Nagyszerű hetek elé nézünk, most pedig lássuk, hogy kik pályáznak a legnagyobb eséllyel a győzelemre, illetve kik azok, akik meglepetést okozhatnak. 

Van Gerwen és Anderson a vb két legnagyobb favoritja - Fotó: PDC

Favoritok

Ha az    fogadóiroda szorzóira pillantunk, akkor két topfavoritról beszélhetünk. Az egyik a világelső Michael van Gerwen, aki évek óta uralja a sportágat, a másik pedig Gary Anderson, aki pályafutása egyik legjobb szezonját tudhatja maga mögött. Az ő döntőjük azonban nem jöhet össze, miután mindketten a felső ágon kaptak helyet. A két gigász a legjobb négy között randevúzhat, addig viszont négy mérkőzést kell behúzniuk. 

Van Gerwennek trükkösebb a sorsolása, hiszen ha valami nagy csoda nem történik, akkor a negyedik kanyarban biztosan egy korábbi világbajnokkal kell majd megmérkőznie. Az ő ágára került ugyanis Adrian Lewis és Raymond van Barneveled. Ugyan egyikük sincs topformában, de például Barney az ősszel éppen Van Gerwen ellen mutatta meg, hogy még mindig komoly potenciál van a játékában. 

A világelső hollandnak ráadásul magához képest nincs is igazán erős éve, olyan vereségek is becsúsztak nála, amihez sem ő, sem pedig a szurkolói nincsenek hozzászokva. 

Nem ez a legjobb szezonom, de még így is több címet nyertem, mint bárki más a mezőnyben. Szeretnék ismét világbajnok lenni, mert fantasztikus érzés. Tudom, hogy én vagyok a legnagyobb favorit, ami extra nyomással jár, ezért a legjobbamat kell nyújtani. 

- nyilatkozta Van Gerwen, és hozzátette, hogy kemény ugyan a sorsolása, de nem bánja, mert, aki világbajnok akar lenni, annak mindenkit le kell győznie. 

"Mighty Mike" esetében ez a gyengébb szezon azért nem egy tragédiával ért fel, csupán a legtöbb major tornán nem úgy jött ki a lépés, ahogyan szerette volna.

Anderson viszont éppen a nagy versenyeken brillírozott és olyan trófeákat nyert meg, amik hiányoztak a vitrinjéből. A skót klasszisra jellemző, hogy a világbajnokságra remekül hegyezi ki a formáját, ráadásul a sorsolása is barátibb, mint a holland riválisának. 

Aki hosszútávú fogadásban gondolkozik, annak bátran merjük ajánlani az Unibet kínálatából, hogy Anderson minimum az elődöntőig eljut. Erre az opcióra 1.53-as oddsot kapunk. 

Van Gerwen és Anderson mellett meg kell említeni a favoritoknál a címvédő Rob Crosst és a korábbi döntős Peter Wrightot is. Ugyan egyikük sem mutatott az ősszel csúcsformát, azonban, ha éppen a vb-re áll össze a játékuk, akkor nagy dolgokra lehetnek képesek. 

Ami erősen Cross ellen szól, hogy címvédőként hatalmas lesz rajta a nyomás, és pluszba még nem is kapott egyszerű sorsolást. 

Kattints a részletekért!

Meglepetést okozhatnak

Ebben a kategóriában leginkább Michael Smith-re lesz érdemes figyelni. A korábbi junior világbajnok angol egy sikeres szezonon van túl és ne feledjük el, hogy a tavalyi vb-n nagyon közel állt ahhoz, hogy Cross-t búcsúztassa. Ha ugyanazt a parádés játékát tudja nyújtani az idei kiírás alatt is, akkor akár döntőt is játszhat, hiszen nem a két topfavorit ágán van. 

Gyakorlatilag ugyanez mondható el Dimitri van den Bergh-ről is, aki egy éve bizonyította rátermettségét. A fiatal belgában nagyon komoly potenciál van és óriási fegyvertény, hogy a nagyszínpad terhe felspannolja és nem agyonnyomja.

Egy igazán bátor fogadás behúzni az elődöntőre, de 10.00-es oddson látunk benne fantáziát.

Szintén említést érdemes Gerwyn Price és Daryl Gurney is, akik ősszel egyaránt meg tudtak nyerni egy-egy major tornát. Kettejük közül előbbi van jobb helyzetben, hiszen Gurney Anderson negyedébe került, tehát ahhoz, hogy döntőzzön, jó eséllyel a skótot és Van Gerwent is le kell gyűrnie. Price vele szemben a kérdőjeles Wright ágán van.

Még ide sorolandó Mensur Suljovic, James Wade, Simon Whitlock és Raymond van Barneveld is. Az osztrákra nagyon kíváncsiak vagyunk, ugyanis hiába nem tartozik a vb-specialisták közé, ha jól sikerül a formaidőzítése, akkor messzire juthat. 

Outsiderek

Számtalan név szóba jöhet, tavalyról Jamie Lewis a legjobb példa arra, hogyha valakit elkap a gépszíj, akkor messzire juthat. Most hasonló menetelésre akár Jeffrey de Zwaan lehet képes, aki ugyan a második kanyarban rögtön a címvédővel találkozik, de így előzetesen ez nem egy megoldhatatlan feladat a számára. 

Érdekes lehet Jonny Clayton, James Wilson vagy éppen Darren Webster szereplése, akik a szezon során többször is igen komoly teljesítményt nyújtottak.

A régi motorosok közül, ha Adrian Lewis, Dave Chisnall, esetleg Kim Huybrechts jó napokat fog ki, akkor még ők is odaérhetnek. 

Ki nyeri a 2019-es PDC darts-vb-t?
   
Michael van Gerwen 2.50
Gary Anderson 4.33
Peter Wright 10.00
Michael Smith 15.00
Rob Cross 23.00
Mensur Suljovic 23.00
Daryl Gurney 34.00
Gerwyn Price 34.00
unibet
megosztom