Bulvár

Szakértők szerint a FIFA-függőség valós és veszélyes jelenség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a játékfüggőséget hivatalosan a mentális betegségek kategóriájába sorolta.

A kulcs a mértékletességben rejlik.

Sokan bele sem gondolunk abba, hogy az ártalmatlannak tűnő játékok igen is valós veszélyeket hordoznak. A legnagyobb brit tévécsatorna, a BBC rövid videóban összegezte, hogy a heti több, mint 20 órát játszó gamereket igenis "függőként” kell kezelni. A legveszélyesebb játékoknak a FIFA-t és a Fortnite-ot nevezték meg.

A WHO útmutatója alapján akiket ezzel a betegséggel diagnosztizálnak nehezen tudják összepárosítani a magánéletüket, családi és szociális életüket és tanulmányaikat függőségükkel. A problémának minimum egy évig kell fennállnia, hogy valakit ebben a viszonylatban mentálisan betegnek nyilvánítsanak.

Akik valóban FIFA-függőségben szenvednek nehezen tudják kontrollálni a hangulatukat és a viselkedésüket, amikor éppen nem játszanak és a fontossági listán minden másnál előbbre sorolják a a játékot.

Korábban a világhírű bokszoló, Anthony Joshua is "coming-outolt” FIFA-függőségéről és elmondta, hogy majdnem a karrierjét is veszélybe sodorta a játékszenvedély. "Addig FIFA-ztam amíg az már elkezdett hatással lenni a boxra. Muszáj volt abbahagynom, mert befolyásolta a regenerálódásomat.

Gyakran reggel ötig nyomtam aztán hétkor már indultam edzésre. Őrület volt, teljesen egészségtelen.

– mondta Joshua a brit Sunnak.

Külön veszélyes, hogy online módban, azaz más nevén az Ultimate Teamben a gamerek pakkokban vásárolhatnak játékosokat és nem tudják, hogy az egyes csomagok kiket tartalmaznak. Ez gyakorlatilag egyenlő a szerencsejátékkal és ahogy a belga igazságügyi miniszter fogalmazott az ügyben "a szerencsejátékot és magát a játszást kombinálni - főleg a fiatalok körében - különösen veszélyes lehet a mentális egészségre nézve.”