Bulvár

Jöhet a 2-7-2-es felállás a fociban, vagy a Barca korábbi sztárja csak megőrült?

Thiago Motta elég nevetséges módon reformálná meg a labdarúgást.

Meglepő elképzelésének adott hangot nemrég Thiago Motta, a Barcelona korábbi klasszisa a Gazzetta dello Sportban. A jelenleg a PSG U19-es csapatánál dolgozó, brazíliai születésű középpályás elképzelhetőnek tartana egy amolyan 2-7-2-es formációt a futballban, amely lényegesen nézhetőbbé és offenzívabbá tenné korunk labdarúgását.

"Sokkal több mozgásra lenne szükség a labda nélkül is, de az aktuálisan támadó csapat lényegesen nagyobb nyomást tudna helyezni az ellenfélre. Azt szeretném, hogy a labdát birtokló játékosnak mindig legyen három-négy lehetősége a passzolásra, ezáltal változatosabb lenne a játék is. A mostani felállások ugyanakkor nem sokat árulnak el a játékról, hiszen ugyanúgy lehetsz rendkívül offenzív egy 5-3-2-vel, mint defenzív egy 4-3-3-mal.

Nemrég egy olyan taktikát is játszattam a srácaimmal, ahol a két belső védő a végére 9-es és 10-es támadó lett. Ez persze nem arról szól, hogy nem szeretem a védőket, mint Samuel vagy Chiellini, akik született bekkek."

Az interjú során később az újságíró rákérdezett, hogy a 2-7-2-es formációt úgy gondolja-e, hogy ezen kívül lenne még egy kapus. Motta válasza erre igencsak meglepő volt.

"Nem, a kapus is a középpálya része lenne. Számomra a csatár az első védő és a kapus az első csatár. A kapusoknak is meg kell tudni játszani a labdát a lábukkal, míg a támadók elsődleges feladata a labdavesztés után a labda visszaszerzése lenne" - mondta Motta.

Elképzelni sem tudjuk, mi lenne akkor, ha korábbi játékos vágya megvalósulna, mindenesetre Marco van Basten furcsa ötleteit követően Thiago Motta is kísérletet tett arra, hogy felrúgva a hagyományokat és a tradíciókat, valamint eszement dologgal tegye színesebbé a labdarúgást.