Szerencsejáték-ipar

Több, mint 200 milliárdos biznisszé duzzadt a fogadási piac

megosztom

A Szerencsejáték Zrt. várakozásai szerint idén a 436 milliárd forintos árbevételi rekord is megdől, a forgalom csaknem felét pedig a sportfogadások biztosíthatják. A Bajnokok Ligája népszerűségével az NB I. nem versenghet, a válogatott meccsek, illetve a Vidi nemzetközi szereplése viszont igen.

A Szerencsejáték Zrt. 436 milliárd forint árbevételi csúcsához tavaly 45 százalékos részaránnyal járult hozzá a sportfogadás, egy évvel korábban pedig a 386 milliárdos összesített értékesítés 44 százalékát tette ki. A Világgazdaság megkeresésére a társaság sajtóirodáján közölték: a fogadások részaránya idén tovább emelkedhet két százalékponttal, vagyis megközelítheti az 50 százalékot.

Ezen belül trendszerűen továbbra is a bukmékeri típusú fogadások (Tippmix, TippmixPro) dominálnak, a totalizatőr jellegűek (totó, góltotó) szerepe pedig marginálissá válik.

Várhatóan idén is rekordforgalmat érnek el, és ezzel együtt az adók és járulékok befizetése is új szintre lép, ami a nyári labdarúgó-világbajnokság mellett a sorsjegyek tovább emelkedő népszerűségének is köszönhető. Az év hátralévő időszakának árbevételét is döntően e két játékkategória teljesítménye határozhatja meg, vagyis a Bajnokok Ligája- és Európa-liga-mérkőzések, de a növekvő számú fogadható sportágak mellett a karácsonyi sorsjegyek iránti kereslet is fontos tényező lesz.

A szelvények hagyományos, lottózóban történő feladása máig kedvelt, ugyanakkor a sportfogadások negyedét már az online értékesítési csatorna biztosítja.

 

A topfoci viszi a prímet

A Tippmix és a TippmixPro összesített adatai szerint a Bajnokok Ligája csoportkörének első felében a Valencia–Juventus- (0–2) találkozóra érkezett a legtöbb, 1,04 millió egységnyi fogadás. Az eddigi 48 találkozót tekintve meccsenként 776 ezer egységnyi fogadás volt az átlag – derült ka vg.hu cikkéből.

Noha a nézettség alapján az NB I.-re még ma is sokan kíváncsiak, a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a sportfogadásban már nem vetekedhet a Bajnokok Ligája népszerűségével a magyar bajnokság.

Az OTP Bank Liga 8–11. fordulójában az egyes mérkőzésekre átlagosan 175 ezer egységnyi fogadás érkezett. Az FTC–Újpest-rangadóra 274 ezer fogadást regisztrált a Szerencsejáték Zrt., a nyertes szelvények összértéke pedig megközelítette a 67 millió forintot.

Ha az NB I. nem is, a magyar válogatott mérkőzései vagy a Mol Vidi FC nemzetközi szereplése már egy lapon említhető a Bajnokok Ligájával.

világgazdaság.hu
megosztom