Sportfogadás

6,5 milliárdot kereshettek a BL-meccs bundázásával, de lehet, hogy kamu az egész

Nyomozást indítottak a PSG - Crvena zvezda Bajnokok Ligája-mérkőzés kapcsán, miután valaki 5 millió eurót tett a szerbek ötgólos vereségére.

A franica L'Equipe robbantotta a hírt a hétvégén, miszerint a PSG - Crvena zvezda 6-1-es végeredménnyel záródó Bajnokok Ligája-mérkőzés fogadási csalásban lehet érintett. A lap értesüléseit a francia rendőrség megerősítette, a hatóság közlése szerint pedig elindult  a nyomozás az ügyben.

Fotó: primestv.co

Az újság szerint egy a belgrádi klubhoz tartozó hivatalos személy október 3-án 5 millió euró értékben helyezett el fogadásokat arra vonatkozóan, hogy a szerb bajnok legalább 5 találattal elveszíti a párizsi találkozót.

Az ötgólos hazai győzelem a mérkőzés előtt hatszoros szorzó körül volt fogadható, de volt olyan bukméker, ahol 6.75-ös volt az odds.

Bár az eset miatt az UEFA illetékes szerve is nyomozást indított, a sztoriban azért akad jó pár kérdőjel is.

Az, hogy a félidőben a PSG már 4-0-ra vezetett, éppenséggel valóban alátámaszthatja az értesüléseket, hiszen mínusz négyről már könnyebb menedzselni a csalást.

Az viszont már a bundázás ellen szól, hogy 5-0-s állásnál a Zvezda gólt szerzett, vagyis a vége előtt 15 perccel kockáztatták a fogadási csalás sikerét. Nyilván egy ilyen sztoriba nincs mindenki beavatva, tehát az is lehet, hogy Marko Marinnnak nem szóltak. Mindenesetre Neymar a 81. percben csodás szabadrúgásgóllal beállította a 6-1-es végeredményt, ami éppen megfelelt az 5 millió euró értékű fogadásnak.

Viszont, ami igazából érdekes, az az, hogy a fogadóirodák nem blokkolták le a találkozó piacait. Ha egy ilyen értékű fogadás beesik egy bukihoz, azt egy zárt rendszeren belül a többi fogadóiroda is látja - sőt, értesítést kap róla - ezekben az esetekben pedig a legáltalánosabb reakció, hogy a piacokat - van hogy csak ideiglenesen - lezárják. Akkor is hasonló eljárásnak kellett volna következnie, ha a tétet több bukinál szórják szét.

Itt viszont ez nem történt meg, sőt, a francia szerencsejáték-felügyelet (ARJEL) a lapnak azt közölte, hogy a mérkőzés napján és ideje alatt semmilyen gyanús pénzmozgást nem észlelt.

Vagyis ha valóban megtörtént a fogadási csalás, akkor a szervezők olyan fogadóirodáknál helyezték el a tétjeiket, amelyek nem tagjai a nemzetközi online rendszernek.

A Crvena zvezda eközben bejelentette, hogy gondolkodnak az újság elleni pereskedésen jó hírnév megsértése miatt, ezzel együtt a francia, a szerb szövetség és az UEFA nyomozását is minden eszközzel segíteni kívánja.

Nem ez volt mostanság az egyetlen botrány, néhány nappal ezelőtt mi is beszámoltunk a Belgiumban kirobbant bundabotrányról, amelyben többek között az Anderlecht és a Club Brugge is érintett.