Bajnokok Ligája

Le a kalappal a Vidi előtt!

  • Tomihmv

Egyetlen magyar csapatként, hat év után jutott ismét az Európa Liga csoportkörébe a Vidi!

Noha az AEK Athén ellen végül elvérzett az NB I aranyérmese a Bajnokok Ligája playoff körében, szomorkodásra abszolút nincs ok, hiszen a Vidi az Európa Liga csoportkörében folytathatja ősszel. Legutóbb ez hat évvel ezelőtt jött össze magyar csapatnak, akkor szintén a piros-kékek képviselték országunkat az EL-ben.

Büszkék lehetünk a Vidire! - Fotó: molvidi.hu

Szomorkodásra maximum az adhatna okot, hogy sajnos ez az AEK semmivel sem jobb csapat, mint a magyar. Leegyszerűsítve: gyakorlatilag a görög bajnok annak köszönheti a BL-főtáblát, hogy az odavágó legjobb periódusában 30 percet töltött emberelőnyben, amely időszak alatt két gólt is lőtt. A Vidi ezen az intervallumon kívül végig egyenrangú ellenfele volt az athéniaknak, amit Juhász Roland is kiemelt a mérkőzést követő nyilatkozatában. A csapatkapitány meglátása szerint egyébként a Ludogorec, Malmö, AEK trióból utóbbi volt a leggyengébb, ezért lehetnek egy kissé bosszúsak, de így is óriási tett, amit elértek. Főleg úgy, hogy júliusban és augusztusban 12 (!) tétmeccset játszottak le a fehérváriak, ami magyar szinten eszméletlen sok, hogy mást ne említsünk az NB I-ben július közepétől december közepéig rendeznek 18 fordulót.

"Büszke vagyok a csapatra, de természetesen szomorú vagyok, hogy nem sikerült odaérnünk a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Igaz, szinte senki nem számított arra, hogy egyáltalán idáig eljutunk. Láthattuk, hogy ez a csapat igazi harcosokból áll, a játékosok mindent kiadtak magukból Athénban. Emelt fővel, büszkén kell hazamenniük, és remélem, hogy Magyarországon is büszke rájuk mindenki. Gratulálok a srácoknak, de természetesen gratulálok az AEK-nek is a továbbjutáshoz. Azt nem állítom, hogy mi voltunk a jobb csapat a két meccs alapján, de én úgy gondolom, hogy rosszabbak sem voltunk" - értékelt Marko Nikolics a molvidi.hu-nak a görögországi meccs lefújását követően.

S bizony, ki gondolta volna, hogy eddig jut a Vidi a luxemburgi bajnok elleni párharcot követően? Személy szerint én egy lyukas garast sem adtam volna arra, hogy az európai kupaporondon egyre többet követelő Ludogorec ellen kapott gól nélkül megússza a párharcot a fehérvári csapat. De arra sem, hogy a Malmö ellen idegenben, vert helyzetből, pár perc leforgása alatt feláll a gárda, s olyan eredményt ér el, aminek köszönhetően végül kiharcolta a továbbjutást. Mikor láttunk legutóbb ilyet egy magyar klubcsapattól? Nagyon rég.

Összességében Nikolicshoz hasonlóan én is roppant büszke vagyok a srácokra, mely eredmény egy szisztematikus munka eredménye, amit Kele János blogger is ecsetelt már korábban. És a történet pedig tovább íródhat, hiszen az építkezés folytatódik Fehérváron, hétfőn Armin Hodzic igazolását jelentette be a klub, aki magyar szinten klasszisnak számít, s nem mellékesen a csapat rendelkezésére állhat az Európa Liga csoportkörében, s egy-két játékos érkezése biztosan várható még az előttünk álló pár napban.

Végre örömmel és büszkeséggel várhatjuk a pénteki EL-sorsolást, ahol kis szerencsével akár egy olyan négyesbe is kerülhet a Vidi, ahol lehet némi esélye a továbbjutás kiharcolására (2012-ben a Basel, Sporting, Gent trió ellen hat ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a magyar együttes, úgy, hogy a svájci és a portugál csapatot hazai pályán legyőzte). De persze, ha végül mondjuk egy halálcsoportba kerülne a magyar bajnok, akkor sem dőlne össze a világ, hiszen ez már a jutalomjáték a csapat számára, s a játékosok közül ki ne tenne ki minimum száz százalékot mondjuk a Stamford Bridge-en vagy az Emirates Stadionban?


Hogy sportfogadói szemszögből is megközelítsem ezt az utolsó párharcot, remélem, az AEK egy bitang erős csoportba kerül a BL-ben, és akkor nyugodtan lehet hendikeppel veretni a görögöket. Mert ez a csapat egy Barcelona vagy PSG ellen még hazai pályán is könnyedén kaphat három, négy vagy akár öt gólt is, amivel egy rahedli pénzt kereshetünk.