Nemzetközi foci

Igazi sztárklubok lehetnek érintettek a legújabb bundabotrányban

A belga hatóságok többek között az Anderlechtnél és a Bruges-nél is házkutatást tartottak.

Fotó: Le Soir

Szünetel az európai klubfutball, ám úgy tűnik, nem telik majd izgalommentesen a következő néhány nap Európa több bajnokságában sem. Az elmúlt órákban ugyanis a kontinens több országában is összehangolt akció keretében tartottak házkutatást és kihallgatásokat, amelyek több sztárklubot is érintettek.

Mint arról több médium is beszámol, hét országban, Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban, Cipruson, Szerbiában és Macedóniában találtak gyanús pénzügyi tranzakciókat, amelyeket különböző ügynökök számláin fedeztek fel, ezeket a személyeket pedig úgy azonosították, mint akiknek közük lehetett néhány meccs befolyásolásához az előző szezonban.

Egyelőre viszonylag kevés konkrétumot tudni az ügyben, ám az már napvilágot látott, hogy a legérintettebb ország Belgium, ahol olyan sztárcsapatokat is kérdőre vonhattak, mint az Anderlecht, a Standard Liége, a Gent, a Genk és a Club Bruges, és a Jupiler League 16 csapatából mindössze hatnál nem kopogtatott a hatóság.

A Mirror információi szerint már egy letartóztatás is történt, az egyik leghíresebb belga játékosügynököt, Mogi Bayatot lecsukták, míg a korábbi Bruges- és Anderlecht-edzőt, Ivan Lekót, illetve két játékvezetőt is többször kihallgattak.

Az egyik játékvezető az a Bart Vertenten lehetett, aki júliusban még BL-selejtezőt vezetett.

Az ügy kirobbanását követően elsőként a Bruges-nél jelezték, hogy természetesen mindenben hajlandóak együttműködni a hatóságokkal.