Darts

Így bukott le bundázással a filippínó dartsos

  • Cesc18
megosztom

Gilbert Ulang hét évig nem vehet részt a PDC versenyein, miután kiderült, hogy szándékosan kapott ki a 2017-es világbajnokság előselejtezőjében.

Hajlamosak vagyunk egy-egy váratlan eredmény vagy gyenge teljesítmény után azonnal bundát kiáltani, ám Gilbert Ulang este jól mutatja, hogy egyrészről nem könnyű ezt feltűnésmentesen kivitelezni, másrészről egy profi dartsosnak nem is éri meg ezzel próbálkozni.

A 39 éves filippínó a 2017-es PDC világbajnokság előselejtezőjében 2-0-ra veszítette el a Kevin Simm elleni meccsét. Ez önmagában még nem lett volna figyelemfelkeltő, hiszen messze nem Ulang számított a favoritnak, azonban a fogadóirodák jelezték, hogy gyanúsan sok tét érkezett erre a meccsre és az egy nappal előtte lévő Tengku Shah-Masumi Chino összecsapásra. Így előbb az Egyesült Királyság Szerencsejáték Biztossága folytatott vizsgálatot, majd a DRA vette át az ügyet. 

A DRA (Darts Regulation Authoritty) megállapította, hogy online és Anglia szerte fogadóirodákban összesen 158 fogadáskötés történt 70.979 font értékben olyan személyek között, akik ismerték egymást és azon dolgoztak, hogy maximalizálják a profitot - ami 72.278 font lett volna.

Chino és Shah meccse nem sértette a DRA fogadási szabályzatát, Ulang esetében viszont a bizonyítékok alapján megalapozottnak találták az ellene felhozott vádat, így hét évre eltiltották a PDC versenyeitől, továbbá a 2.500 fontos perköltséget is ki kellett fizetnie. 

Amellett, hogy nagy számú fogadást rögzítettek, Ulangnak a játéka is rettentően gyanús volt, különösen a második szett döntő legjében. 

"The Slayer"-nek 26-os, 41-es és 45-ös köre is volt, 109-nél pedig 20 pont után nem T19-re próbálkozott, hanem T18-ra, amit ha meg is dobott volna, akkor sem lett volna kiszállón - ellentétben a T19-cel.

A meghallgatáson előterjesztették a négyszeres világbajnoki elődöntős Wayne Mardle jelentését, aki arra a következtetésre jutott, hogy Ulang szándékosan rontott dobásokat és számolta el magát a kritikus helyzetekben. 

Ulang nem ismerte el, hogy szándékosan dobta a meccset, és állítása szerint szenvedett a jetlagtől és alkoholt is fogyasztott a meccs előtt.

A Fülöp-szigeteki játékos eltiltása 2016 december 18-tól 2023 december 17-ig tart.

Ulangot tehát jó ideig nem láthatjuk, a profi darts krémjét viszont igen, hiszen éppen az egyik legrangosabb viadal, a World Grand Prix zajlik, amelynek 1.90-es @bet365 szorzóval Michael van Gerwen a legnagyobb favoritja. 

bet365
megosztom