Vélemény

Tényleg cinkes, ha a kis-Dárdai német lesz?

megosztom

Dárdai Pál fiai egytől egyig tehetséges focisták, akik előtt ott lebeg egy ígéretes karrier lehetősége.De vajon a német vagy a magyar válogatottban lenne-e a helyük?

Ezt a kérdést azután tettem fel magamnak, hogy elolvastam Dárdai Pál hétfőn megjelent interjúját a Nemzeti Sportban. Talán picit meglepő, de ebben a beszélgetésben szinte egy szó sem esik a magyar futballról, a téma inkább Dárdai személyes pályája, berlini életének napos és árnyas oldala, a szakmai kihívások okozta nehézségek, na és persze a család és a civil élet.

Ez utóbbi fejezet szinte minden Dárdai-interjúban szóba kerül, így nincs is ebben semmi nóvum, Berlin legismertebb magyarja köztudottan családcentrikus pali, aki számára a család és a gyerekek az első, aki nem veti meg a jó bort és aki imád a balatoni telkén füvet nyírni és a haverokkal sütögetni. 

Ha a Hertha a TOP4-ben végezne a Bundesligában, azzal 8-szoros szorzót lehet megcsípni a bet365 -nél.
Ha még nincs számlád, akár a 15 000 HUF kezdő bónuszt is felhasználhatod a tippre.

Részletek itt!

Dárdai immáron negyedik szezonját kezdte meg - nem is rosszul, a Hertha három kör után 7 ponttal a Bundesliga negyedik helyén áll - a Hertha felnőttcsapatának vezetőedzőjeként, a 42 éves szakembernek egyre többször tesznek fel kérdéséket fiaival kapcsolatban.

Dárdai Pál (j) minden sorozat figyelembe véve hat alkalommal játszott a Hertha felnőttjei között

A Dárdai-család hagyományait folytatva ugyanis a tréner mindhárom fia futballozik, ráadásul nem is akárhogyan, hiszen mind a hárman a Hertha utánpótlás-akadémiáján pallérozódnak.

A legidősebb a 19 éves ifj. Dárdai Pál alias Palkó, aki a 2018/19-es idényben már a Hertha első csapatának keretéhez tartozik. A támadó a Nürnberg elleni győztes meccsen a hajrában be is állhatott, igaz csak két percre, de ezzel együtt idén biztosan túlszárnyalja a tavalyi idényben összesen kapott 25 játékpercét. És nem azért, mert az apja az edző, hanem azért mert korosztályában a legjobbak közé tartozik. Németországban.

Dárdai Pál legidősebb fia az U18-as és az U19-es német válogatottban is kétszer játszott, mielőtt múlt héten debütált az U20-asok között is, ahol a csehek ellen 3-2-re megnyert meccsen kezdőként több, mint 60 percet töltött a pályán.

Ifj. Dárdai Pál piaci értékét 600 ezer euróra becsüli a Transfermarkt.

A középső fiú, Dárdai Márton szintén aktív szereplője a németek utánpótlásprogramjának, szintén a múlt héten az U17-es csapat tagjaként a hollandok elleni 2–2-es mérkőzést játszotta végig.

Szóval a Dárdai-gyerekek tehetségesek - a legkisebb, Bence még csak 12 éves, de sorban gyűjti be a gólkirályi címeket - , ügyesek és szorgalmasak és ezekkel a skillekkel a világszínvonalú német utánpótlás vezetőinek figyelmét is magukra irányították.

 

Észérvek kontra érzelmek

Habár az utánpótlás-válogatottság még önmagában semmit nem jelent - hány ígéretes karriert láttunk már tönkremenni vagy nem kiteljesedni -, de ezen a ponton elérkeztünk a bevezetőben taglalt kérdéshez, ami egyre inkább megosztja a honi (futball)közvéleményt.

Mert mi van akkor, ha a Dárdai-fiúk valamelyike eljut odáig, hogy meghívót kap a Nationalelf nagycsapatába?

A vélemények erősen megoszlanak. Sokan úgy vélik, hogy magyar gyökerek miatt a magyar válogatottat kellene előtérbe helyezniük, már csak azért is, mert a Dárdai-név a magyar futball egyik márkaneve, és különben is, hogy nézne már az ki, ha egy Dárdai a németeknél játszana.

Mások ugyanakkor úgy látják, Dárdai fiai már inkább németek, mintsem magyarok, kint születtek, németek között nőttek fel, németül beszélnek, németek a barátaik és német csapatokban futballoznak. Miért kellene valami "túlhájpolt" kötelességtudatból a magyar válogatottat választaniuk, miért kellene ezt a "posványt" favorizálni?

Nyilván az egész helyzet egyelőre csupán fikció, mindenesetre bármennyire is igyekszik a felelősséget eltolni magától - "majd ők eldöntik" - , ebben a kérdésben nagyon komoly súlya lesz Dárdai szavának. Ha másért nem, akkor azért, mert ő az apjuk.

 

A legyártott prototípusok - teszünk értük bármit is?

Márpedig az egykori szövetségi kapitány az elmúlt időszakban adott nyilatkozataiban nem igazán pedzegeti a magyar vonalat, a megnevezett interjúban például szinte magától értetődő természetessel beszélnek a német utánpótlásban elért sikerekről.

Nem elszigetelt jelenség, hogy egy idegen országban született játékosok visszatérnek a gyökerekhez és az "anyaországot" választják, elég ha csak a vb-döntős horvátokra gondolunk, akiknél már csak a balkáni háború miatt is több nem Horvátországban született és nem is ott élő játékost találunk a keretben. 

Ha valaki, hát Dárdai pontosan tisztában van a magyar és a német futball közötti különbségekről, és itt nem csupán a nagyválogatott ereje a lényeg. Az csak a jéghegy csúcsa. A hierarchikus viszonyok, a belterjes berendezkedések, a szakmai minőség és még sorolhatnánk az összetevőket, amelyek meghatározzák egy ország, egy nemzet futballját és futballkultúráját, mind-mind teljesen más alapon nyugszanak, mint odakint.

Egy apa mindig a legjobbat akarja a fiának, így van ezzel Dárdai is, márpedig ha személyes tapasztalatai alapján úgy látja, hogy a német vonal jobb a gyereknek, akkor miért ne lobbizhatna mellette?

"Viccesen azt szoktam mondani, hogy én nemcsak beszélek és okoskodom az utánpótlásról, hanem legyártottam a prototípusokat is" - mondja az interjúban. Nem kérdés, hogy Dárdai melle dagad a büszkeségtől, elítélendő-e, ha netán a német válogatottban látná szívesebben őket? A kérdésre a választ döntse el mindenki maga.

Ugyanakkor az teljesen világos, hogy amennyiben a magyar futball első számú szaktekintélyének fiai nem minket választanak, az komoly lyukat üt majd Dárdai megítélésén és hitelességén. Vajon érdekli?

Mint oly' sok minden ebben a történetben, ezek a felvetések is csak ködszurkálásra jók, hiszen senki nem lát bele a fejekbe és a jövőt sem ismerjük.

Viszont felmerül, hogy a magyar szövetség részéről, volt-e bárki is, aki megkereste a Dárdai-fiúkat akár csak egy informális csevegés erejéig? Érdeklődött-e a magyar utánpótlás személyesen náluk, tettünk-e kísérletet arra, hogy meghívjuk őket a magyar UP-csapatokba?

 

Neked mi a véleményed a témáról?

 

 

 

 

Szerinted a Dárdai-fiúknak melyik válogatottat kellene választaniuk?x;
megosztom