Szerencsejáték-ipar

A sportfogadás következő szintje a focimenedzserekkel történő fogadás lehet!

  • varin
Címkék:

A világbajnokság alatt remekül lehetett keresni, ha valaki hitt a szimulációknak.

Az Egyesült Államokban egyáltalán nem számít újdonságnak, Európában azonban még szinte ismeretlen a szimulációk segítségül hívása a fogadások megtételéhez. A tengerentúlon kedvelt fogadási formátumnak számít, ha valaki játékszimulációk alapján köti meg fogadásait, például az NFL aktuális hetére vagy akár a nagydöntőre, a Super Bowlra. Játéknak tűnik bár, de itt komoly mintákról és statisztikai mutatókról beszélünk, amely valóban segíthet minket a tippelésben.

Fotó: fcs-football.com

Hogy mást ne mondjunk, a CBS statisztikái szerint az elmúlt két évben a szimulációk segítségével közel 70%-os találati mutatót értek el, amely az oldal tippelőinek 95%-ánál eredményesebb mutatót hozott. A CBS-nél az első játékhét eredményeit is átfuttatták a számítógépeken és bizony az eredmény ismét pozitív lett, 9 nyertes tipp mellett 6-szor bukott a számítógép, míg a döntetlenre végződő Browns-Steelers meccsnél a feltett tétünk visszajárt.

A magas találati arány egyáltalán nem véletlen, minden mérkőzést tízezerszer szimulálnak le, amely igen pontos képet ad az erőviszonyokról.

Ez a tendencia kezd egyre népszerűbb lenni az európai fogadók körében is, legutóbb a 2018-as labdarúgó-világbajnokság alkalmával kaptak rá az ilyen jellegű tippelésre a játékosok. Az egyik videómegosztó portál neves vloggere például ezer alkalommal játszotta le számítógépével a teljes világbajnokságot, amely azt az eredményt hozta, hogy Franciaország lesz a világbajnok és Harry Kane a gólkirály.

A Daily Mail egy másik fiatalról is említést tesz, egy ausztrál statisztikát tanuló fiú, Dave Matteo például minden olyan vb-csoportmeccsre 5 dollárt tett, ahol talált valami különösen értékes fogadást a szimulációk alapján. Dave tiszta profitja végül 19 dollár lett taktikájának köszönhetően úgy, hogy csak 95 dollárt tett fel összesen. A minta természetesen nem túl nagy, de Dave szerint bizakodásra adhat okot a taktikája.

"A játék hihetetlen kompexitása az a faktor, amely lehetővé teszi, hogy tippelhessünk a segítségével. Az, hogy a fejlesztők folyamatosan azon dolgoznak, hogy a valósághoz a lehető legközelebb lévő szimulációkat hozzanak létre, segít minket abban, hogy megtippeljük egy mérkőzés végeredményét" - mondta Dave.

Arman Hassanniakalgernek, a glasgow-i egyetem kutatójának viszont az a véleménye, hogy komoly szinten sportfogadásra vagy befektetésre használni ezeket a játékokat nem biztos, hogy hosszútávon nyereséges taktika. A szakember szerint egyszerűen más algoritmusok mentén dolgozik egy fogadóiroda és egy szoftverfejlesztő cég, így senkinek sem ajánlja, hogy kizárólag a játékok alapján fogadjon.

Bár valóban igaza van a kutatónak és a fogadóirodák a szorzóikba sok olyan tényezőt (sérülés, időjárás, forma, motiváció) bele tudnak építeni, amelyet a menedzserjátékok nem, az NFL-predikciók eredményeiből is láthatjuk, lehet a szisztémában valami. Ha még nem is feltétlenül most, de a jövőben könnyen lehet, hogy egy külön sportfogadói iparág épül majd a szimulációkon alapuló fogadásokra.

Nektek mi a véleményetek erről, próbáltatok már játékok segítségével fogadni?

DailyMail