Európa Liga

Hendikkel biztosítva fogadunk a norvég kiscsapat ellen

megosztom

A keret, a rutin és a forma is a Rijeka mellett szól, amely a norvég Sarpsborg otthonában lép pályára.

Kezdjük a sort a hazai csapattal, a Sarpsborg együttesével. A norvég klubot 2008-ban alapították, így igen fiatal szervezetről van szó, ekképpen a mostani EL-selejtezős szereplés a klub történelmének legnagyobb sikerei közé tartozik. Már önmagában a nemzetközi porond is annak számított, amit a tavalyi évadban elért bajnoki 3. helyezés és a kupadöntő előzött meg.

A norvég bajnokságban 17 forduló után jelenleg az 5. helyen álló Sarpsborg keretének piaci értéke összesen 6,6 millió euró, így komoly fegyvertény, hogy eljutott a 3. körig. Az első fordulóban az izlandi ÍVB-t 6-0-s összesítéssel ejtette ki, majd jött az igazi bravúr, a svájci St. Gallen kiverése, amely 2-2-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal jött össze.

Nem lehet eltussolni ugyanakkor, hogy a St. Gallen a hazai odavágón 85 percet emberhátrányban játszott, majd 0-1-ről tudott fordítani 2-1-re, de Norvégiában már nem jött össze a gólszerzés.

A Rijeka egyértelműen esélye ebben a párharcban / Fotó: klikaj.h

A horvát Rijekát talán kevésbé kell bemutatnunk, a horvát bajnokság élcsapatáról van szó, amely egyre stabilabban ér oda a csoportkörökre. Tavaly a Milan és az AEK mögött a 3. helyen zárta a csoportfázist, két győzelem mellett egy döntetlen és három vereség mellett 7 pontot gyűjtött és így beelőzte az Austria Wient. A 7-8 éve indított Rijeka-projekt tehát szép lassan beérik, a nemzetközi eredmények mellett a játékoseladásokból is egyre nagyobb bevételek realizál a klub, így nem kérdés, hogy idén is abszolút prioritás a csoportkörbe való bekerülés. A Rijeka kiemelt volt, így most kapcsolódik be az EL-be, de a bajnokságban már két meccset letudott, hozta mind a kettőt, 6-0-s gólkülönbséggel összesítve. 

És ha már a formánál tartunk. A Rijeka egészen pazar passzban van, hiszen az összes barátságos mérkőzését is behúzta, több góllal legyőzte a Szpartak Moszkvát és a Zsolnát is, a védelem meglehetősen stabilan teljesít, a támadójáték pedig egyenesen kiváló.

Ez köszönhető annak is, hogy a keret talán sosem volt ennyire minőségi és egységes, a klubnál hatodik évét kezdő vezetőedző, Matej Kek így jóval szélesebb variációs lehetőségekkel operálhat. A Bár a nyáron eladták a Cagliarinak a csapat egyik motorjának számító Bradaricot, a Gorgon-Heber-Accosty támadótrió teljesítménye egyelőre feledteti ezt. Egyre jobb az összhang közöttük, ez pedig az egész csapat hangulatára kihat.

A Sarpsborg egy tipikus skandináv együttes, kemény mezőnymunka és veszélyes pontrúgások a jellemzőek a csapat játékára, ezzel szemben a Rijeka jóval minőségibb játékra is képes.

A horvátok közel egy hete csak erre a találkozóra készülnek, rendkívül fontos számukra a továbbjutás. Nincs nagyon miért tartalékolni és taktikázni, ha a kezükbe veszik az irányítást, akkor már odakint is nyerhetik a meccset, hogy a visszavágóra már sokkal nyugodtabban készülhessenek.

A forma, a játékoskeret közötti négyszeres különbség és a nemzetközi rutin is a vendégek mellett szól, így mi a fiumei csapat mellett tesszük le a voksunkat.

 

  • Rijeka -0.25@1.87    
     
  • Rijeka +0 @1.53    

 

[2842189] 2018-08-09 20:45:00 Sarpsborg 08 - Rijekax;
megosztom