Atlétika

Az érthetetlenül underdognak tartott litván diszkoszvetővel nyernénk

  • Cesc18
megosztom

Meglepően jó szorzót kapunk a világbajnoki címvédő Andrius Gudziusra.

Kedden kalapácsvetésben Halász Bence révén megszületett az első magyar érem a berlini atlétikai Európa-bajnokságon. A Dobó SE nehézatlétája kétszeres pénzt hozott a konyhára, ami egy igen elméretezett odds volt. Hasonló a helyzet ma a diszkoszvetőknél is, ahol vélhetően a nem túl releváns selejtezős eredményeket veszik figyelembe a bukik, így az egész szezonban jól teljesítő Andrius Gudziusra nagyon baráti oddsot kapunk - @2.25    

A litván diszkoszvető későn érő típus, hiszen a 2010-es junior vb-címét követően hét esztendőt kellett várni, hogy a felnőttek között is nagyot alkosson. Tavaly a londoni világbajnokságon nagyon egyben volt és egyéni csúcsot dobva szerezte meg az aranyérmet. Akkor 2 centivel azt a Daniel Stahlt győzte le, aki favoritnak számított és most Gudzius legnagyobb kihívója. 

Kettejük közül a litván érkezett jobb formában és nagyobb önbizalommal Berlinbe, hiszen idén két alkalommal is megdöntötte a saját rekordját, összesen pedig hatszor dobott 69 méter fölé vagy annak közvetlen közelében. 

Ezzel szemben Stahlnak egyetlen 69 feletti dobása volt 2018-ban, ám az is csak 11 centivel haladta túl. Ezt leszámítva még ami említésre méltó, az egy 68.12-es produkció a vb ezüstérmestől. Ezek azonban mind svéd földön dobta, hazájától távol 68.03 az idei legjobbja. 

Tény, hogy a selejtezőben Stahl volt a meggyőzőbb, hiszen első dobásra kvalifikálta magát, míg Gudziusnak utolsó kísérletre jött össze, ám a dobószámokban soha nem volt mérvadó a selejtezős teljesítmény. A sztároknak ez a túlélésről szól, és bizony nem egy klasszis elvérzett a tegnapi kvaliban is. Ráadásul Gudziusnak vb-címvédőként nagyon nem volt egyszerű dolga, és mentálisan hatalmas dolog, hogy utolsóra össze tudott rakni egy korrekt dobást. A döntő teljesen más tészta lesz.

Az megfigyelhető volt kalapácsvetésben és súlylökésben is, hogy akik egész évben stabilan jól teljesítettek és esélyesnek számítottak, azok hozták magukat a döntőben. Meglepő lenne tehát, ha a litvántól nem látnánk legalább egy 69 feletti vagy körüli dobást.

A litván és a svéd közötti esélyeket 60-40-re tesszük, így az underdognak tartott Gudziusra örömmel fogadunk.
 

  • H2H: Stahl - Gudzius: V @ 2.15    
megosztom