Darts

Indul a World Matchplay - ki állítja meg Van Gerwent?

A holland klasszis harmadik győzelmére készül Blackpoolban, de nem kapott könnyű sorsolást.

A World Matchplayt a Sport TV élőben közvetíti.

Július 21-én, szombaton kezdetét veszi a nyár legnagyobb darts-eseménye, a World Matcplay, amelyet immáron 25. alkalommal rendeznek meg. Hagyományosan a blackpooli Winter Gardens ad otthont a tornának - ami a verseny 1994-es megalakulása óta változatlan. Sokan a világbajnokság mellett a WM-et tartják a legnagyobb presztízsű viadalnak. 

Ami a lebonyolítást illeti, szombaton, vasárnap és hétfőn (július 21-23.) az első körös küzdelmekre kerül sor, kedden és szerdán (24-25.) a második körös meccsek lesznek terítéken, majd csütörtökön és pénteken (26-27.) a negyeddöntőkkel folytatódik a harc, míg szombaton (28.) az elődöntőket, vasárnap (29..) pedig a döntőt rendezik. 

A főtáblát 32 játékos alkotja, az összdíjazás pedig félmillió font, amelyből a bajnok 115 ezret tehet zsebre.

A torna messze legsikeresebb dartsosa Phil Taylor, aki 16 alkalommal bizonyult a legjobbnak, míg az angol legendát a sorban Michael van Gerwen követi két győzelemmel.

Van Gerwen 2015-ben és 2016-ban is megkaparintotta a trófeát Blackpoolban. - Fotó: PDC

Ami az idei kiírás esélyeit illeti, természetesen a világelső holland számít a legnagyobb favoritnak. Van Gerwen csodás szezont fut, megvédte a címét a Mastersen és a Premier League-ben, illetve összesen 15 tornagyőzelemnél jár 2018-ban. Az elmúlt négy World Matchplayen csak Taylor tudta megállítani, de mivel az angol már visszavonult, így tényleg nem kérdés, hogy Van Gerwen a torna legkomolyabb favoritja. Még úgyis, hogy a vártnál gyengébben hangolt, hiszen a US Darts Mastersen és a Sanghaj Mastersen sem tudott döntőbe jutni. Kínában egyébként éppen attól a Michael Smith-től kapott ki, akivel most egy negyedbe került, tehát a legjobb nyolc között összefuthatnak. Smith-nek nagyon komoly éve van és a sanghaji diadala után igen komoly önbizalommal várja ezt a versenyt.

Nem beszélhetnénk bombameglepetésről, ha éppen útját állná Van Gerwennek.

A felső ágon kapott még helyet Gary Anderson, Daryl Gurney és Raymond van Barneveld is. Közülük természetesen a skótnak van a legjobb sansza az elődöntőre, de miután elég hullámzó a teljesítménye, így nem vennénk mérget arra, hogy ott lesz a négy között.

Ami a tábla másik felét illeti, a harmadik negyed favoritja Peter Wright, legalábbis papíron. Nem fut ugyan rossz szezont a skót, de komoly tornagyőzelem nélkül áll 2018-ban. Messze nem olyan jó formában várja a megmérettetést, mint egy éve, amikor a döntőig menetelt. Ezen az ágon figyelni kell majd James Wade-re is, akinek ez az egyik legsikeresebb tornája, hat finálét is játszott Blackpoolban, a formája pedig egyre biztatóbb.
 

  • 3. negyed nyertese - James Wade @ 3.75


Az utolsó negyedben találjuk a világbajnok Rob Crosst. Az angolnak június közepéig kellett várnia az első olyan tornagyőzelmére amit világbajnokként húzott be. De ez "csak" egy Players Championship-verseny volt, kamerás tornán továbbra sem tudott még nyerni és aligha növelte az önbizalmát az elmúlt két hétvégén elbukott két döntő. Crossra a legnagyobb fenyegetést Mensur Suljovic jelenti, aki bármikor képes egy ilyen nagy tornán megvillanni. 

Ki nyeri a World Matchplayt?
   
Michael van Gerwen 1.70
Gary Anderson 7.75
Rob Cross 7.75
Peter Wright 9.75
Mensur Suljovic 27.00
James Wade 29.00


Mindig kérdés, hogy lesz-e 9 nyilas leg vagy 170-es kiszálló. Előbbiből hat volt eddig a torna történetében, viszont a legutolsó meglehetősen régen, 2014-ben. Akkor Taylor Smith ellen dobta a második fordulóban. Ehhez képest meglepő, hogy 1.72-ért fogadható, hogy nem lesz. Bár a Big Fish sokkal gyakrabban fordul elő, de a 3.5-ös határ elég túlzónak tűnik, még úgyis, hogy a világbajnokságon hatot dobtak. De ott több és hosszabb meccsek vannak, a World Matchplayen három a rekord. 

A verseny apropóján egy ingyenes nyereményjátékra invitálunk benneteket, amelynek részleteiről ide kattintva olvashattok.

Részletekért kattints a képre!