Szerencsejáték-ipar

Európa a legbundásabb futballkontinens

Arányaiban viszont Ázsia mégis "fertőzöttebb" az öreg kontinensnél.

Fotó: Digitalsporty

Két elemzőcég kimutatásai alapján 2017-ben 397 mérkőzésen tapasztaltak a fogadóirodák gyanús fogadási trendeket. A számok alapján Európában volt a legtöbb eset, de Ázsia is igencsak érintett volt. Érdekesség, hogy a statisztikák szerint egyre inkább az ifjúsági ligák felé koncentrálódnak a kísérletek.

Az elemzés közel 55 ezer mérkőzést, 500 sorozatot és 90 országot ölelt fel, így igen hiteles képet kaphatunk a világban zajló trendekről. Ám talán a legaggasztóbb adat az lehet, hogy

a vizsgált mérkőzések 90%-án valamilyen bűncselekmény tényére derült fény, amelyet szankció követett.

Ami a kontinensenkénti megoszlást illeti, Európa a 397 mérkőzésből 241-gyel képviselteti magát, ami azt jelenti, hogy körülbelül minden 120. vizsgált mérkőzésen volt gyanús eset. Ázsia esetében noha ez a szám csak 71 találkozó, a kevesebb mérkőzés miatt minden 60. meccsre jut egy példa. A statisztikák szerint a legkevésbé Afrika érintett, ahol egyetlen bundázási gyanú merült fel, míg Óceániában 3, Észak-Amerikában 5, Dél-Amerikában 32, a nemzetközi találkozókon pedig 44.

A Perform Group, Starlizard Integrity Services és a TXODDS riportjából az is kiderül, hogy meglepően magas számú, 62 meccsen jelzett bundagyanút a rendszer, ami az ifjúsági mérkőzéseket illeti, míg 32 esetben barátságos vagy válogatott barátságos mérkőzés volt érintett.

A jelentés arról is szól, hogy milyen jellegű bajnokságokban történhettek a csalások. Ezeket a tanulmány nyolc osztályra osztotta fel, amelyekből a hatodik liga volt kiemelkedően a legnagyobb, 159 mérkőzéssel. Sajnos a jelentés azt nem pontosítja, hogy milyen bajnokságok és sorozatok sorolandóak az egyes csoportokhoz, csupán azt tudhatjuk, hogy az első csoportba tartoznak a legnívósabb topligák mérkőzései, valamint a legfontosabb válogatott találkozók - ezek közül egyébként egyetlen esetben sem jelzett a rendszer.

Fotó: Inside Football

Paul Nicholson, insideworldfootball.com