Európa Liga

Az albánok csak bundázni járnak Európába?

Az Európa Liga selejtezőjében az albán csapatok újfent olyan mérkőzéseket játszottak, ahol meglehetősen furcsán alakultak az eredmények.

Az albán klubfutball az elmúlt időszakban elsősorban negatív kontextusban jelent meg a világ sportsajtójában, miután több gyanús esemény is fogadási csalás bűntettének árnyékát vetette a csapatokra. Az elmúlt 10 szezonban hét bajnoki címet szerző Skenderbeu például hiába szerezte meg az albán liga aranyérmét májusban, az UEFA fogadási csalással összefüggő eltiltása miatt nem indulhatott el a Bajnokok Ligája kvalifikációjában, így helyén az ezüstérmes Kukesi próbálkozhat.

Hiába a rossz reklám és az illetékes szervek kiemelt figyelme, úgy fest az albán klubcsapatok körül ólálkodó csoportosulások nem riadtak el egy kis mellékkereset bezsebelésétől. Persze semmilyen bizonyíték nincs a kezünkben, de a hosszú évek alatt megszerzett fogadói tapasztalatunk azt mondatja velünk, bizony az Európa Liga selejtezőjében pályára lépő albán együttesek meglehetősen gyanús körülmények között játszották le a soros találkozóikat.

Illusztráció

A Luftetari Gjiroskastra csapata például csütörtök késő délután a lett Ventspils együttesének otthonában lépett pályára. A háromesélyes oddsok alapján ez akár egy szoros mérkőzés is lehetett volna, hiszen a hazaiakra 2.00-2.10, a vendégekre 3.30-as odds körül lehetett fogadásokat kötni. Vagyis a bukik szerint közel azonos erejű csapatok feszültek egymásnak, csakhogy a meccs egészen szürreálisan alakult, hiszen a lett csapat a szünetre már 5-0-s előnybe került.

A sokkoló eredményt tovább árnyalja, hogy az albánok két büntetőt is összehoztak a hazaiaknak az első 45 percben, hogy aztán a második félidőben teljesen pariba kerülve az ellenfélnek már egyetlen kaput eltaláló lövést sem engedélyezzen.

Az oddsok meccs előtti mozgásában semmi gyanúsat nem lehet felfedezni, de az élő piacokon az első félidő over egy igen kedvelt és ami még fontosabb, jól fizető opció.

Az első játékrész legalább 3 gólja 7-szeres, a 4 találata pedig akár 21-szeres pénzt is fizethetett a bukiknál.

Az esti programban pályára lépett egy másik albán gárda, az FK Laci is. A fekete-fehérek "emberükre" akadtak az Anorthoszisz ellenében, hiszen a ciprusi futball kapcsán sem feltétlenül a tisztaság jut elsőnek eszébe egy sportfogadónak.

A mérkőzést végül 2-1 arányban a meccs előtt esélyesebbnek kikiáltott ciprusi csapat nyerte meg, csakhogy a szünetben még a Laci vezetett. Az nem ritka, hogy megfordul egy meccsen az eredmény, azonban az mindenképpen gyanúsnak tűnik, hogy az Anortoszisz hét perc leforgása alatt, egy büntető segítségével tudta a maga javára fordítani a találkozót.

A félidő - vendég, vége-hazai opcióra mindig jól fizetnek a bukik, ebben a párharcban átlagosan 25-szörös volt erre a szorzó, de volt olyan iroda, amely 29-szeres oddsot kínált a fogadóknak.

Szóval akárhogy nézzük, ez két albán csapat két gyanús mérkőzése volt. Sportfogadóként két dolgot tehetünk az ilyen csapatok esetében: vagy messze elkerüljük a meccseiket és egy árva petákot sem teszünk fel rájuk, vagy pedig megpróbálunk a csalók fejével gondolkodni és extrán jól fizető opciókban gondolkozni.

2018-07-11;73
2018-07-12;73