Foci-vb 2018

Négyszeres oddsért tippeltünk a vb-döntő bírójára

  • varin

A holland Kuipers képviselheti a rutint és a higgadtságot a vasárnapi fináléban.

Fotó: Sky Sports

Az már korábban eldőlt, hogy az idei világbajnoki döntőn európai csapatok találkoznak egymással, hiszen a legjobb négy közé kizárólag az öreg kontinens válogatottjai jutottak be. Így tehát papíron meg sem kell várni az elődöntők végét ahhoz, hogy tippelni tudjunk, melyik spori vezeti majd a finálét vasárnap este. A favorit jelenleg egy iráni játékvezető, ez azonban igencsak nagy meglepetés lenne, így mi inkább egy rutinos meglepetésemberre adtuk voksunkat.

A döntőt vezető bíró
Alireza Faghani (Irán) 2.40
Néstor Pitana (Argentína) 3.50
Björn Kuipers (Hollandia) 4.00
Milorad Mazic (Szerbia) 4.00
Sandro Ricci (Brazil) 5.00

Az eddigi 20 világbajnokság alkalmával európai bíró 15 alkalommal vezette a finálét, ahogyan a legutóbbi két alkalommal is így történt. Noha a korai vb-ken nem volt szempont, hogy alkalmazzanak a többi kontinensről is játékvezetőket, azért az elmúlt esztendőkben is csak fele-fele volt az arány az európai/nem európai sípmesterek között az utolsó meccseken.

Ráadásul ázsiai játékvezető még soha nem vezetett aranymérkőzést.

A világbajnokság utolsó szakaszában már limitálva vannak a bírók, néhányukat hazaküldték, míg például az egyik favoritnak tűnő Cüneyt Cakir vagy éppen az uruguayi Andrés Cunha az elődöntőket vezetik, így ők kiestek a pikszisből.

A tipp a publikálás időpontjában a fogadóirodánál nem elérhető, azonban jó eséllyel a második elődöntőt követően visszakerül a kínálatba, így mindenképpen érdemes figyelni a piacot.

Noha kétségtelen, hogy a worldreferee adatai alapján az említett Faghaninak vannak a legjobb statisztikái a vb-n (8.00-s átlagpontszámmal), ne menjünk el amellett a tény mellett, hogy három meccsen 15 lapot szórt már ki, ami látszólag eléggé szembemegy az eddig látott tendenciával.

Választásom így a rutinos holland Björn Kuipersre esett, aki vezetett már BL-döntőt, illetve több negyeddöntőt, elődöntőt is. A civilként bolt- és fodrászszalon-tulajdonos sípmester eddig három meccsen nyolc lapot osztott ki, ráadásul teljesítményére eddig nemigen érkezett panasz.

Véleményem szerint Európában, két európai csapat között egy olyan játékvezető az esélyes, aki képes higgadt, jó döntéseket hozni és az idei vb szellemének megfelelően kevés lappal, balhéktól mentesen dirigálja a 90 percet. Ráadásul európai!

hatharom.com
Björn Kuipers vezeti a mérkőzést
Odds: 4.00