Foci-vb 2018

A sportelemzők szerint Belgium az új favorit

A Gracenote sportelemző szekciója szerint Brazília kiejtése után Belgium válogatottja az Oroszországban zajló labdarúgó-világbajnokság új favoritja.

A hétfőn közzétett elemzés szerint a Vörös Ördögöknek 30 százalék az esélyük, hogy vasárnap a moszkvai Luzsnyiki Stadionban magasba emeljék a világbajnoki címért járó trófeát. A cég éppen a belgák elődöntős ellenfelét, az Európa-bajnoki ezüstérmes franciákat tekinti a legfőbb kihívónak, 29 százalékos győzelmi eséllyel. A Gracenote a legjobb négy másik párharcának résztvevői közül Angliának 24, Horvátországnak 17 százalékot ad a végső diadalra.

Fotó: FIFA

A Gracenote világranglistáján a belgák a 2., a franciák a 3., az angolok az 5., míg a horvátok a 12. helyet foglalják el. Mivel a két erősebbnek ítélt csapat éppen egymással találkozik, így a döntőbe jutásra Angliának van a legnagyobb esélye, ugyanis amíg Belgium csak hajszálnyival esélyesebb Franciaországnál, addig az angol-horvát elődöntőben a szigetországiak továbbjutására 56 százalékos esélyt lát a cég.

A negyeddöntőket illetően a Gracenote három mérkőzés kimenetelét jól jósolta meg, míg

a brazilok kiesését a vb-történelem harmadik legnagyobb meglepetésének nevezte ebben a szakaszban.

Amit ennél is váratlanabbnak ítélt, az a bolgárok bravúrja 1994-ben a németek ellen, illetve a chileiek 1962-es sikere a szovjetek felett.

A Gracenote a meccsstatisztikák és saját világranglistája alapján valamennyi mérkőzésre megállapítja a százalékos esélyeket, s azt egymilliószor leszimulálja egy program segítségével, így állapítja meg az esélyeket a végső diadalra.

Melyik ország nyeri a világbajnokságot?
   
Franciaország 3.00
Anglia 3.50
Belgium 3.60
Horvátország 5.00