Portugál foci

Úgy tűnik, továbbra is pokol van Lisszabonban - kilenc nap után kivágták az edzőt

  • varin

Szinias Mihajlovics másfél hétig irányította a katasztrófa sújtotta Sporting együttesét.

Tragikus módon zárult a portugál sztárcsapat, a Sporting Lisszabon szezonja. A zöld-fehér klubnál néhány hét alatt minden tönkrement, a szurkolók játékosokat vertek, az elnök kifakadt, majd végül az ideiglenesen kinevezett új vezér kirúgta a klubnál kilenc napja dolgozó sztáredzőt. Van ennél is lejjebb?

A Sporting-saga naplója
Április 5. A Sporting 2-0-s vereséget szenved az Atlético Madrid vendégeként az Európa Liga-negyeddöntő első felvonásán
Április 6. A Sporting elnöke, Bruno de Carvalho nem sokkal a lefújást követően több játékost is nyíltan kritizált a Facebookon, elkényeztetett ficsúroknak nevezve játékosait.
Április 6. A játékosok erre válaszul megtagadták az edzésen való részvételt, amely miatt Carvalho kilátásba helyezte, hogy eltiltja az A csapat renitens futballistáit és a következő bajnokira ifistákkal áll ki.
Április 8-28. A klub zsinórban hat győzelmet arat, bejut a Portugál Kupa döntőjébe és tisztességesen, hazai győzelemmel esik ki az Európa Ligából a későbbi győztes Atlético Madriddal szemben.
Május 5. Hazai pályán 0-0-t játszik a Benfica elleni csúcsrangadón a Sporting.
Május 13. A lisszaboni klub a tét nélkül játszó Maritimo otthonában vereséget szenved, amellyel eldől, hogy csak a harmadik helyen végeznek.
Május 15. A kupadöntőre készülve a lisszaboni ultrák meglátogatják a csapat edzőközpontját, ahol a játékosok közül Bas Dostot, Acunát, William Carvalhót és Rui Patríciót is bántalmazzák, ahogyan a csapat vezetőedzőjét, Jorge Jesúst is.
Május 20. A csapat elveszíti a portugál kupa döntőjét az Aves ellen.
Június 6. Több játékos is kéri, hogy engedjék el a klubtól, Jorge Jesús mester pedig a szaúdi Al-Hilal edzője lesz.
Június 14. Hét játékos, köztük négy portugál vb-kerettag (Rui Patricio, William Carvalho, Gelson Martins és Bruno Fernandes, valamint Ruben Ribeiro, Bas Dost és Daniel Podence) felbontja szerződését a klubbal.
Június 19. Szinisa Mihajlovics, a Fiorentina, a Sampdoria és az AC Milan korábbi trénere három évre aláír a Sporting Lisszabonhoz.
Június 24. Bruno de Carvalho elnök lemond, miután 71%-a a klub támogatóinak a távozása mellett voksol, utódja ideiglenesen José Sousa Cintra lesz.
Június 28. Kilenc nappal Mihajlovics kinevezését követően Cintra kirúgja Mihajlovicsot, a hivatalos okok szerint azért, mert meg akarta változtatni a csapat felkészülésének ütemezését.

"Több dolog miatt is kénytelenek voltunk úgy dönteni, hogy menesztjük Mihajlovicsot. Az első dolog volt, amit meg akart csinálni a kinevezése után, az a felkészülési mérkőzések átvariálása, ám erre csak úgy volt mód, ha elbukunk ezzel 300 ezer eurót. Számunkra az a hozzáállás, amit Mihajlovics tanúsított, elfogadhatatlan, így még a 15 napos "próbaidőszak" alatt kénytelenek voltunk felbontani a szerződését.

A kialakult helyzetet minél hamarabb szeretnénk megoldani, egy ambiciózus, erős edzőre van szükségünk, aki tudja, a Sportingnak a bajnoki címért kell harcban lennie" - nyilatkozta Cintra.

A fent említett játékosok távozásával egyébként a kezdő kapus, a kezdő védekező középpályás, a kezdő jobb szélső távozott, valamint Dost, Martins és Fernandes személyében a három leggólerősebb játékos, akik együtt 63 gólt lőttek egy szezon alatt.

Hogy mire lesz így képes a következő szezonban Portugália egyik legnagyobb múltú és legsikeresebb csapata, az jelenleg nagy kérdés.