Foci-vb 2018

Úgy tűnik, nincs az a videóbíró, amivel ne lehetne csalni!

  • varin

Még csak a világbajnokság felénél járunk, de a hihetetlen ítéletek száma már elérte a kritikus határt.

32 mérkőzést követően úgy vélem, joggal mondhatjuk ki a verdiktet: a videóbíró minden szinten megbukott a világbajnokságon. A VAR-nak köszönhetően ugyanis nem csak a játékvezetői felfogás módosult borzalmas irányba, de ráadásul ettől a pillanattól kezdve nem is él az a kifogás sem, hogy "a bírónak abban a pillanatban kell döntenie és mivel emberek vagyunk, hibázhat". Innentől hibának helye azonban nem lenne, de úgy tűnik, valahogyan mégis porszem kerül folyton a gépezetbe.

Fotó: The Sun

Olyan nagyon persze nem érhet minket váratlanul a dolog, hiszen az Olaszországban már használatos rendszer egész évben erős kritikák középpontja volt Itáliában, egy ízben tüntetés is volt ellene Rómában. Habár a negatív hangok inkább talán a játék ritmusának felborulása és a kényszerszünetek miatt jöttek, mintsem a rossz ítéletek okán, az utóbbi hetekben már azzal van tele a világsajtó, hogy a játékvezetők a visszanézések után is mintha fehér bottal a kezükben járkálnának.

Az első csapás

A világbajnokság előtt néhány héttel hatalmas ütést kapott a videóbíró, amikor is a német kupa döntőjében a Bayern München és az Eintracht Frankfurt összecsapásán a bajorok a 88. percben nem kapták meg a történelem legegyértelműbb tizenegyesét. A lefújás előtt néhány perccel, 2-1-es frankfurti vezetésnél Kevin-Prince Boateng egy akkorát rúgott Javi Martinez lábába, hogy az talán még mindig lila.

"A videóbíró bebizonyította, hogy volt kontakt a játékosok között, de azt is látni lehetett, hogy Martinez lába a levegőben volt, nem pedig stabilan a gyepen. Sokszor visszanéztem az esetet, de továbbra is úgy vélem, nem volt okom megváltoztatni a döntésemet" - védte álláspontját a mérkőzés játékvezetője, Felix Zwayer.

Más kérdés, hogy utólag még Boateng is bevallotta, hogy büntetőt kellett volna ítélni, bár ez nem volt nagy vállalás a részéről, hiszen aki szerint ez nem tizenegyes, az vélhetően vak vagy játékvezető.

A világbajnokság ítéletei

A sok kérdéses ítélet közül nekem három szúrt szemet nagyon erőteljesen, de ki-ki vérmérséklete és szubjektív véleménye szerint többet is láthatott. Haladjunk fontossági sorrendben hátulról.

Anglia 5-0-s vezetését követően a koronát saját és csapata teljesítményére Harry Kane tette fel Panama ellen. A Tottenham klasszisának utolsó találatában túlságosan sok tudatosság nem volt, miként a csoportelsőségen kívül nagy tétje nincs is annak, hogy hányat is tett közé a háromoroszlános csapat. Mint az azonban a felvételen is jól látszódik, Kane "véletlen" találata egyértelműen lesről született, hiszen igencsak nehéz lenne azt mondani, hogy az angol bal válla nincs előrébb, mint a tizenhatos vonalán áll panamai bármelyik testrésze. A bíró vonalban, a gólt visszanézték, az ítélet mégis maradt.

Az összeesküvés-elméletek hívői már előre sejtették, hogy a házigazda oroszok számolhatnak némi hátszéllel, és ez így is lett. Az első mérkőzésen a látványosan gyenge és motiválatlan szaúdiak ellen még nem volt szükségük a sípmester beavatkozására, azonban Egyiptom ellen már jöttek a sejtett furcsa döntések. Egy meg nem adott egyiptomi tizenegyes mellett az oroszok vezető gólját is szabálytalanság előzte meg, de valószínűleg nem volt ember, aki komolyan gondolta, hogy ezt Putyin szeme láttára bármelyik játékvezető így is meri majd megítélni.

A világbajnokság eddigi talán legbalhésabb mérkőzését játszotta Szerbia és Svájc. A találkozónak komoly utóélete lehet a két "svájci" gólszerző, Xhaka és Shaqiri gólöröme miatt, ahol a Nagy-Albániát "reklámozva" provokálták a szerb játékosokat. Nem kizárt, hogy a két játékos eltiltással bűnhődik majd, de a helvétek így is imába foglalhatják majd a mérkőzés játékvezetőjének nevét. A 72. percben, 1-1-es állásnál ugyanis a német Felix Brych elfelejtette észrevenni, hogy szomszédunk gólvágóját, Mitrovicsot két svájci viszi földre, az ítélet pedig végül szabadrúgás lett kifelé. Bár nem mondható, hogy az Angliában légióskodó támadó ne akart volna kibújni a szorításból, de az erőfölény egyértelmű volt, miként az is, hogy a helyes ítélet a büntető lett volna. De 2-1 helyett jött a 90. perc és Shaqiri a svájciak számára szerezte meg a létfontosságú három pontot.

A legbicskanyitogatóbb ítélet talán a német-svéd meccshez köthető, ahol a világbajnoki címvédő kiesése volt a tét. A mérkőzés 14. percében járunk, amikor Marcus Berg ziccerben lép ki, majd Jerome Boateng faultolja őt kézzel-lábbal hátulról, ő pedig így Neuerbe "botolja" a labdát. Az ítélet a nyilvánvaló tizenegyes és piros lap kombináció helyett az, hogy semmi nem történt.

Mivel az eset még 0-0-nál történt, nem biztos, hogy sokat módosított volna a mérkőzés forgatókönyvén az eset, hiszen a skandinávok a vezetés megszerzését követően csak hírből ismerték az ellenfél térfelét, így a németeknek több idejük lett volna a találkozót megfordítani, de ha a gólhátrány emberhátránnyal is párosult volna, lehet, hogy már a hazafelé tartó repülőgép üléseit osztanák szét a Nationalelf tagjai.

Ez a négy ítélet volt tehát az, amely a világbajnokságon napok óta beszédtémát szolgáltat, mert megmagyarázni az ítéletek helyességét szinte lehetetlen. Az pedig, hogy ezek az ítéletek éppen olyan országnak kedveztek, mint Németország vagy Svájc, mondanom sem kell, még inkább feldühítheti a semleges szurkolókat.

A játékvezetők ítéletei mellett a partjelzők is vastagon kiveszik a részüket a káoszból, hiszen minden kicsit is kérdéses leshelyzetet továbbengednek, amelyből ha nem születik gól, akkor végül is nem okoztak kárt, míg ha igen, akkor maximum visszavonják - ennek a szellemében nézhettek el például a nyitómeccsen egy 3-4 méteres lest az oroszoknak. Más kérdés, hogy az ellentmondások itt nem érnek véget, hiszen talán senki sem tudja, milyen esetekben nézik vissza az ilyen leseket. Ha például a támadás lesről indul, de a gólt még 6-7 passz megelőzi, akkor az már nem baj? Esetleg ha a lest követően egyszer még beleér a védekező csapat, majd utána lesz gól, akkor már nem számít a szabálytalan játékszituáció?

Dolgozhatnak tehát bármennyit a videóbíró fejlesztésén, munkálkodhatnak éveket a tökéletesítésen, attól még ha valaki nem veszi észre ismétlések után sem, hogy Marcus Berget eltüntették a tizenhatoson belül, akkor a VAR sem fogja meggátolni az érdekes és vitatható bírói ítéleteket.