Foci-vb 2018

Ritka szánalmasan nyilatkoztak a spanyol játékosok Irán "kiütése" után

  • varin

Hierro úriember maradt, a spanyol játékosok viszont saját magukat tették nevetségessé nyilatkozataikkal.

Spanyolország szerda este sikerrel vette az akadályt és az 1030 millió eurós csapatértékükkel, lenyűgöző játékkal, szenzációs teljesítménnyel - amúgy egy teljesen véletlen góllal - 1-0-ra verték a 48 millió euró piaci értékű Iránt. Noha sokan ekézték az ázsiai csapatot a 10 emberrel való védekezésük miatt, valljuk be, taktikájuk kifizetődő lett volna, ha megadják milliméteres lesgóljukat. De a három pont így az ibériaiakhoz vándorolt, akik a mérkőzés után finoman szólva is "gázos" stílusban szidták az ellenfelet.

"Ellenfelünk egyetlen taktikája az volt, hogy visszaállva őrzik a 0-0-t egész mérkőzésen. Folyamatosan szimuláltak, ez pedig egyszerűen nem futball. Tiszteletlen volt a játékuk, de ez már az ő lelkiismeretükre van bízva.

Nagyon nehezen tudtuk feltörni a reteszüket, de végül sikerült, ráadásul sikerült megőriznünk kapunkat a góltól, annak ellenére is, hogy voltak helyzeteik" - mond saját magának ellent néhány mondaton belül Dani Carvajal.

Fotó: Mungpoo News

Honfi- és csapattársa, Sergio Ramos hasonlóan dorgálta Carlos Queiroz együttesét, amiért az irániak taktikája arra épült, hogy csak húzzák az időt.

A világbajnokság előtt néhány órával kinevezett szövetségi kapitány, Fernando Hierro viszont rutinosan, és ami még ennél is fontosabb, tisztelettel beszélt az ellenfélről és inkább azzal volt elfoglalva, hogy a sajtó miért a csapata összeállításával foglalkozik folyton.

"Én vagyok az új edző, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, ezt fogadja el mindenki" - nyitott Hierro, arra utalva, hogy a sajtó Lucas Vazquez és Isco szerepkörét kérdőjelezte meg korábban. A Real Madrid korábbi játékosa játékosaival ellentétben elismerően beszélt Iránról.

"Carlos egy szenzációs edző, amit pedig véghez vitt ezzel a csapattal, az lenyűgöző. Irán egy rendkívül bonyolult és nehéz ellenfél volt, és tudtuk, hogy okoznak majd nekünk kemény perceket" - folytatta a mester, majd végül kitért arra is, hogy hiába számítanak a vb egyik esélyesének, 32 csodálatos csapat van a világbajnokságon, így az esélyek mit sem számítanak.

Természetesen ahhoz kétség sem fér, hogy Irán nem vállalta fel azt a bátor játékot, mint mondjuk Peru vagy Mexikó, de ne felejtsük el, a spanyol csapat értéke több, mint hússzorosa az irániénak, és ahogyan azt Queiroz többször is elmondta, a játékosok nagy részének merőben új élmény, hogy 90 percen keresztül ilyen szinten kell pörögniük.

Mindezek szellemében talán a spanyol játékosok kicsit magukba szállhatnának és elgondolkozhatnának azon, miért csak egy véletlenül jó helyre pattanó mázlival sikerült legyőzniük a "tiszteletlen" ellenfelüket.

Ti mit gondoltok az irániak stílusáról?