Foci-vb 2018

Csalódtunk a horvátokban, magasztaljuk Mexikót - íme az első hét top/flopja

Egy nyertes csapat is lehet negatív és egy vesztes is pozitív meglepetés. Íme az első hét konzekvenciái.

Véget ért az első csoportkör a 2018-as világbajnokságon, sőt az Oroszország-Egyiptom találkozóval már betekintettünk a második fordulóba is. Messzemenő következtetéseket persze korai lenne levonni a csapatok szerepléséről, illetve ami a dolog sportfogadás-aspektusát illeti, még felesleges is mérleget vonni, néhány tapasztalattal azért gazdagabbak lehettünk az elmúlt egy hét során. Lássuk, kik voltak a pozitív meglepetések és kik szolgáltatták a negatív szenzációt.

Top

Nem is kérdés, hogy Mexikó az első helyre kívánkozik ezen a listán. A közép-amerikai gárda már a 2014-es világbajnokságon is bátor futballjával hívta fel magára a figyelmet, amelyből jottányit sem engedtek Németország ellen sem. Sok csapatot láthattunk unalmas, defenzív futballal előrukkolni, de a mexikóiak éppen a világbajnok ellen mutatták meg, hogyan is kell elnyerni a szurkolók szívét. Mexikó sikerével hatalmas lépést tett a csoportelsőség felé, ráadásul ez könnyen jelentheti azt, hogy a 16 között Svájc vagy Szerbia érkezik számukra és nem Brazília. Jó volt látni, ahogy Márquez 39 évesen, ötödik vb-jén szerepelve is motiváltan áll be a csapatba, mint ahogyan azt is, hogy a sokat megélt Javier Hernández elsírja magát a lefújás után.

Fotó: Sports Illustrated

Meglepő módon a másik pozitív meglepetést nekünk egy vereséggel rajtoló csapat szolgáltatta, mégpedig Peru. A dél-amerikai gárda két igen feledhető pótselejtezős mérkőzéssel jutott ki a vb-re Új-Zéland ellen, ám azért amellett a tény mellett ne menjünk el szó nélkül, hogy a dánok ellen több, mint másfél év után szenvedtek ismét vereséget. Guerreróék végig remekül, bátran futballoztak és minimum egy pontot, de inkább győzelmet érdemeltek volna a dánok ellen, de Cueva kihagyott tizenegyese rányomta a bélyegét a játékra és az eredményre is. Mindazonáltal nem véletlen, hogy a franciákra 1.50 felett fogadhatunk az Inkák ellenében, miként az sem, hogy az ausztrálok ellen favoritok. Mivel Perunak már a döntetlen is kieséssel érne fel a Les Blues ellen, vélhetően az Eb-ezüstérmes ellen is attraktív futballt láthatunk majd, vesztenivalójuk ugyanis már nincs.

Flop

Németország és Brazília egy napon jelentkezett be a rovatba, noha a Nationalelfnek valóban nem volt könnyű dolga, a brazilok pedig azért egy ikszre jók voltak a remek formában lévő svájciak ellen. Mindazonáltal a németek kapcsán többször felhozott problémák valósnak tűnnek, nevezetesen rengeteg a bizonytalansági faktor. Többen gyengébb formában érkeztek a tornára, míg Timo Werner nem feltétlenül az a támadó még, aki képes a hátán elvinni góljaival a csapatot.

A braziloknál már valamivel érdekesebb a helyzet, egy félidőig álomszerű magabiztossággal és fölénnyel futballoztak, majd a második játékrészben ugyanaz a taktika nem működött. Neymar öncélú futballja és a védelem hibái valószínűleg sok fogadót megingatta abbéli hitükben, hogy a Selecao tényleg annyira erős, mint mutatta magát az elmúlt hetekben, de azért pánikra még nincs különösebb ok. Viszont az már komoly fejtörést okozhat a számukra, hogy a németek botlásával reálissá vált egy német-brazil nyolcaddöntő, vagyis Costa Rica és Szerbia ellen nem csak a csoportelsőségért küzdenek majd, de azért is, hogy formába lendüljenek.

Fotó: Huffington Post

Végezetül egy meglepetés, mert ha vesztes csapat lehetett top, akkor nyertes is lehet flop! Nekem a horvátok all-star válogatottja okozta a negatív meglepetést eddig, a Nigéria ellen mutatott játékuk ugyanis igen gyenge volt. Nem elég, hogy az afrikaiak több kapura lövést abszolváltak a 90 perc alatt, még rengeteg szabálytalansággal is játszottak és mindössze egy öngóllal és egy büntetővel bizonyultak jobbnak Iwobiéknál. A "sok jó játékos nem jó csapat" elv újra érvényesülni látszik esetükben, ráadásul a Kalinic okozta belső affér sem tesz jót valószínűleg Delic-csapatának. Argentína ellen rám cáfolhatnak ma a szomszédaink, de úgy érzem, messze van még ez a horvát csapat attól is, hogy a "sötét ló" jelzőt rájuk aggathassuk.

Nektek melyik csapatok voltak a pozitív, illetve negatív meglepetések?

Melyik csapat nyeri a vb-t?
   
Brazília 5.00
Spanyolország 5.50
Franciaország 8.00
Németország 9.00
Belgium 9.00
Argentína 12.00
Anglia 13.00