NBA

Bajnokavatásra felkészülni - tippek az NBA-nagydöntőjére

megosztom

Eddig nyolc alkalommal volt söprés a fináléban és reális esély van rá, hogy jön a kilencedik.

Nagy hiba volt, hogy nem végig James védekezett KD-n. fotó: USA Today

Az NBA-nagydöntőjének negyedik meccsét magyar idő szerint péntek éjjel 3-kor rendezik Clevelandben és könnyen lehet, hogy egy napra az NHL-t behúzó Washington Capitals diadalára újabb bajnokavatásnak lehetünk majd szemtanúi.

Fogadás a győztesre    
Cleveland Golden State
2.35 1.45
Fogadási határidő: 03:00

Mi lett volna, ha?

Érzékeny kérdése a sorsdöntő meccseknek, de a jelenlegi 3-0-ás GSW vezetés nem igazán tükrözi a valóságot - azt már a Houston is megmutatta, hogy igen is sebezhető idén az oaklandi gárda. A Cleveland eddig mindhárom párharcon meccsben volt, kezdve az első felvonással, ahol egy büntetőre - és egy emlékezetes szarvashibára - voltak a győzelemtől. A második meccsen aztán ismét szorongatták a Warriorst, a harmadik negyed vége felé öt ponton belül voltak, ám a finisre megtörtek és 122-103-ra kaptak ki.

Déja Vu:

A harmadik meccs Kevin Durantről szólt, aki saját csúcsot döntött és aki emlékeztette az NBA-szerelmeseit, hogy mennyire unfair a jelenlegi GSW, hiszen a két sztárshooter, Curry és Thompson is árnyéka volt csak önmagának, de még így is nyerni tudtak. Pedig a Cavs ismét végig lőtávolságban volt.

KD illusztris kvartettbe csatlakozott a mesés performansszal, ugyanis

1985 óta négy játékosnak sikerült 40+ pontot, 10+ asszisztot és 5+ lepattanót szereznie a nagydöntőben: Michael Jordan, Shaquille O'Neil, LeBron James és Kevin Durant.
 A negyedik meccs az egyik legértékesebb egyéni elismerésről is dönthet. Durantnek amennyiben sikerül hasonló produkcióval előrukkolnia, könnyen lehet, hogy ismét elcseni Curry és James orra elől a Finals MVP-címet.

LeBron James egyedül nem tudja legyőzni ezt a szupercsapatot és kellő segítség híján szombat hajnalra biztosan címvédésnek lehetünk szemtanúi. Azt is könnyű szívvel jelentem ki, hogy ha Kyrie Irwing a csapattal maradt volna, talán nagyobb esélyük lenne nyerni, mint 2016-ban volt és az állás garantáltan nem 3-0 lenne.

Kattints a képre és tippelj!

A game 3-n amúgy szinte mindent tökéletesen hajtottak végre egy aprócska dolgot leszámítva - újra pocsékul dobtak. A Király 25 potenciális gólpasszt osztott ki, ám társai összességében 13-39-et dobtak (Hood 6-7, a többiek 7-32), a triplák pedig 3-14 arányban ültek. A Cleveland mindössze 11-47-et szórt mélyről (23.4%) James passzaiból, ami aligha fér bele a Warriors ellen.

LeBron a döntőben 25 potenciális asszisztot átlagol, de a tényleges gólpassza csak 10.7!

Nagyjából kijelenthetjük, hogy jobban járna a keleti csapat, ha mindent ráhagynának 23-asukra. A probléma csak az, hogy immár ő is fáradni látszik - nem támadja annyira agresszíven a gyűrűt, mint az első meccsen és a tempó dobásai is rosszabb arányban sülnek.

Söprések az NBA történelme során
2006-07: San Antonio Spurs verte a Cleveland Cavaliers-t
2001-02: Los Angeles Lakers verte a New Jersey Nets-t
1994-95: Houston Rockets verte Orlando Magic-et
1988-89: Detroit Pistons verte a Los Angeles Lakers-t
1982-83: Philadelphia 76ers verte a Los Angeles Lakers-t
1974-75: Golden State Warriors verte a Washington Bullets-t
1970-71: Milwaukee Bucks verte a Baltimore Bullets-t
1958-59: Boston Celtics verte a Minneapolis Lakers-t

A narratíva ráadásul már közel sem csak erről az idényről szól. Nagy kérdés egyrészt, hogy ez lesz-e a Király utolsó meccse Cavs színekben illetve, hogy látjuk-e egyáltalán még Finals-t játszani. Sokan Kobe-ról sem gondolták, hogy 31 évesen küzdhet az utolsó fináléjában, vagy Larry Birdről 30 évesen, de sorolhatnám a neveket elég sokáig. A lényeg, hogy ez egy kihagyhatatlan meccs a sport tisztelőinek, mert nagyon is benne van a pakliban, hogy egy hihetetlen játékos utolsó sorsdöntő csatáját láthatjuk majd.

 

megosztom