Nemzetközi foci

Ennek a hét csapatnak jött össze a veretlen szezon

  • gb1
megosztom

A Barca hihetetlen közel járt ahhoz, hogy zakó nélkül hozza le a 2017/18-as szezont, ám végül csak elhasalt. Mutatjuk, hogy mely csapatoknak sikerült a hibátlan év.

A klubfocinak egy ideig búcsút inthetünk, ám maradt néhány tény, amely mellett nehéz elsiklani. A topligák végelszámolásairól már nem nagyon lehet újat mondani - Spanyolországban ugyebár a Barcelona 25. alkalommal emelhette magasba a bajnoki trófeát.

A hihetetlen szezonban azonban maradt egy kis keserű szájíz is, hiszen Messiék egy 90 éve álló rekordot állíthattak volna be az Ibériai-félszigeten. A futballtörténelem során mindössze hét csapatnak sikerült összehozni a veretlen szezont, spanyol földön ezt a bravúrt legutóbb az ősi rivális Real Madrid abszolválta, még az 1931/32-es kiírásban.

Nézzük hát, hogy melyik legendás csapatokhoz csatlakozhatott volna a katalán gigász, ha két fordulóval a vége előtt nem szalad bele a késbe.

Preston North End, 1888/89

22 meccs / 18 győzelem, 4 döntetlen / 74 lőtt - 15 kapott gól

Az eredeti "Legyőzhetetlenek", a Preston a régi Első Divíziót könnyedén húzta be egyetlen vereség nélkül. A Barcelonához hasonlóan az azonos évben megnyerték a hazai kupakiírást is. A következő szezonban nem tartott sokáig a menetelés, hiszen a második meccsen máris kikaptak.
 

Athletic Club, 1929/30

18 meccs / 12 győzelem, 6 döntetlen / 63 lőtt - 28 kapott gól

A spanyol bajnokság története során az Athletic volt az első csapat, amely veretlen szezont produkált. Statisztikájuk nem olyan lenyűgöző, mint a Prestoné, de ettől még történelmet írtak. Az új kiírás első meccsén egyből zakóba futottak.
 

Real Madrid, 1931/32

18 meccs / 10 győzelem, 8 döntetlen / 37 lőtt - 15 kapott gól


Mindössze két évre az Atheletic Club sikere után a királyi gárda aktuális csapata is bevonult a történelembe. Bár veretlenül hozták le a kiírást, a statok annyira nem kiemelkedőek, ettől függetlenül persze jár a tisztelet.
 

AC Milan, 1991/92

34 meccs / 22 győzelem, 12 döntetlen / 74 lőtt - 21 kapott gól

Az európai klubfoci történetének egyik legjobb csapatát Fabio Capello vezette sikerre. A szezon gólkirálya Marco van Basten lett és a csapatban még olyan sztárok kaptak helyet, mint Paolo Maldini, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Carlo Ancelotti vagy Franco Baresi. A veretlenségi szériájuk 58 bajnoki után szakadt meg.
 

Arsenal, 2003/04

38 meccs / 26 győzelem, 12 döntetlen / 73 lőtt - 26 kapott gól

Arséne Wenger csapata lett az első és azóta is egyetlen angol klubja a modern érának, amely véghez vitte a majdnem lehetetlen küldetést. Wenger egy évvel korábban megjósolta a hihetetlen szezont és végül igaza is lett - az "Invincibles" (Legyőzhetetlenek) bevonult a történelembe. A veretlenségük 49 meccsig tartott, ez a mai napig Premier League-rekord.
 

Juventus, 2011/12

38 meccs / 23 győzelem, 15 döntetlen / 68 lőtt - 20 kapott gól

A Calciopoli-botrány utáni első bajnoki címe volt ez a Zebráknak, akiket azóta sem tud senki megállítani és zsinórban a hetedik Scudettót nyerték idén. A veretlenség 49 bajnokin át tartott, így végül nem tudták utolérni a Milán csúcsát.
 

Tiszteletre méltó említés: Perugia, 1978/79

30 meccs / 11 győzelem, 19 döntetlen


A késő 70-es évek Serie A-jában egyedülálló történet született. Hihetetlen, de igaz, a Perugia hiába maradt veretlen az egész szezon során, a sok döntetlen miatt végül csak a dobogó második fokára állhatott fel. A bajnokságot az AC Milan nyerte.

onefootball.com
megosztom