Kézilabda

Ennyiért nem fogadunk a PSG-re - tippek a kézi BL-re

Hétvégén rendezik a férfi kézilabdázók Bajnokok Ligája négyes döntőjét. A bukiknál a PSG a favorit, de az elmúlt évek megmutatták, hogy itt lehetetlen megjósolni a győztest.

Szombaton és vasárnap a kölni Lanxess Arénában kerül megrendezésre a férfi kézilabdázók csúcseseménye, azaz a Bajnokok Ligája Final Four. A négyes döntőben némi meglepetésre három francia alakulat és a címvédő Vardar Szkopje vesz részt.

Több, mint 20 ezer néző lesz a helyszínen / Fotó: ehfcl.com

Nantes - PSG

Az elődöntők sorát a Nantes-PSG ütközet nyitja. A PSG a Veszprém előtt megnyerte a B-csoportot, majd az egyenes kieséses szakaszban a Kielcét verte oda-vissza. A Nantes az A-csoport harmadik helyén végzett a Vardar és a Barcelona mögött, majd a Meskov Breszt és a Veszprémet kiejtő Skjern testén át verekedte el magát a FinalFourig.

Bár a PSG nagyon meggyőző teljesítményt nyújt szinte az egész szezon során, véleményünk szerint ez az 1.30-as szorzó egyáltalán nem tartogat értéket. A két csapat négyszer meccselt a mostani idényben, a szeptemberi francia Szuperkupa-döntőt a Nantes nyerte hat góllal, decemberben a bajnokságban egy döntetlen, a Ligakupában PSG-siker született, legutóbb pedig áprilisban a PSG 31-29-re verte hazai pályán ellenfelét.

1x2    
Nantes Döntetlen PSG
3.95 9.50 1.30

Ez utóbbi találkozón 1.35-ös szorzót kínálták a PSG-re, tehát hazai pályán volt ugyanilyen az odds, azonban a helyszín most semleges lesz, így már csak emiatt sem tartjuk reálisnak ezt a számot. Azt se feledjük, hogy a két gárda rendre végletekig kiélezett és szoros találkozókat játszik egymással, az idei két párizsi siker is csupán két-két gólos különbségű volt.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a FinalFour elődöntőiben nincsenek sima meccsek, ebben a párosításban pedig pláne számolhatunk egy szorosabb eredménnyel, így szerintünk a Nantesra kínált hendikepekkel érdemes próbálkozni.

  • Nantes +3,5 @1.75
     
  • Nantes +5,5@1.35

A Nikola Karabatic vezette PSG a torna topfavoritja / fotó: ehfcl.com

Vardar Szkopje - Montpellier

A címvédő Vardar Szkopje ittléte nem számít meglepetésnek, bár miután kiderült, hogy a következő szezonra szétszéled a gárda, sokan azt várták, hogy ez a szezon is megy a kukába. Nem így lett, a macedónok megnyerték az A-csoportot, majd a négy közé jutásért a Szegedet kiejtő Kielt ejtették ki idegenben lőtt több góllal.

A Montpellier viszont a szezon egyértelmű szenzációja, a franciák a D-csoportot megnyerve kerültek fel a főtáblára, majd a spanyol Ademar után a sorozat egyik topfavoritját, az FC Barcelonát búcsúztatták a nyolcaddöntőben, majd ezt követően a német Flensburggal mosták fel a padlót.

A pályán nyújtott teljesítmény alapján rászolgált a négyes döntős szereplésre a Montpellier, de nagy kérdés, hogy Kölnbe mire lesz képes a csapat.

1x2    
Vardar Szkopje Döntetlen Montpellier
1.50 8.25 2.95

A két csapat egymás elleni eredményeit szerintünk most felesleges elemezgetni, hiszen az idei Montpellier teljesen más kaliber. Ha pusztán azt nézzük, hogy a döntőig vezető úton milyen csapatokat ejtett ki, akkor a Vardar Szkopje ellen is simán pariban lehet, ehhez képest a közel háromszoros szorzó csábító.

A négyes döntőkben mindig akad egy sötét ló, egy meglepetéscsapat, erre a "posztra" pedig most a Montpellier a legesélyesebb.

A fiatalok lendülete azonban akár visszafelé is elsülhet, a Vardar Szkopje rutinos ászai pedig pontosan tudják, hogyan kell ezt a tornát menedzselni. A macedónok az utolsó nagy dobásukra készülnek, meglehetősen elszántnak tűnnek, így a rutin miatt mi ebben a párosításban rájuk szavazunk.

  • Vardar jut tovább@1.40
     
  • Hazai csapat 1-5 góllal nyer@2.15

Ami a végső győztes piacokat illeti, természetesen a PSG a topfavorit. Viszont így van ez már évek óta, a párizsiak mégsem nyertek egyetlen BL-t sem.

Az 1.60-as szorzó ezért nagyon pici, főleg, ha mondjuk a döntőben a Vardar lesz az ellenfél, mert ott biztos, hogy magasabb szorzót adnak a PSG-re, mint az 1.30, így ha meccsenként pakoljuk a PSG-t, máris sokkal jobban járunk. Szóval ezt a fogadást nem ajánljuk most senkinek.

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?    
PSG 1.60
Vardar Szkopje 3.75
Montpellier 7.00
Nantes 11.00