Sportfogadás-suli

A kosztpénz sosem nyer - interjú a világ egyik leghíresebb sportfogadójával

Lewis Deyong a világ egyik legjobb backgammon-játékosából a világ egyik legjobb sportfogadójává vált. A közel 50 éves tapasztalattal rendelkező dörzsölt vén róka gondolatai a maiak számára is hasznosak lehetnek.

Ki az a Lewis Deyong?

Lewis Deyong kis híján az egész életét arra tette fel, hogy csiszolja sportfogadói tudását. Lewis egy kiváló backgammon-játékosként kezdte gambling-karrierjét, az 1972-es világbajnokságon egészen a döntőig jutott, ahol azonban nem sikerült diadalmaskodnia. Több könyvet is írt a backgammonról, később szervezője lett a monte-carlói világbajnokságnak és a világ egyik legjobb szerencsejátékosává nőtte ki magát.

Miután a téma elismert szakértőjévé vált, számos fogadóirodánál alkalmazták tanácsadóként,  miközben ő maga folytatta a játékot és azokat a bukmékereket, akikkel nem volt munkakapcsolatban, továbbra is előszeretettel "vámolta le".

Lewis Deyong ma 83 éves, 21 éves korától szerencsejátékokból élt, olykor még ma is köt fogadásokat, szigorúan nagy tétekben, a világ legnagyobb irodáiban.

Hírnevét megszállottsága mellett a saját maga által kidolgozott biztonságos stratégiáknak és rendkívül széles kapcsolatrendszerének köszönhette. Őt tartják a sure betelés atyjának. A világ több pontján is élt, egy-egy jó fogadásért pedig bárhova képes volt elutazni.

Két évvel ezelőtt az egyik amerikai bukmékeriroda honlapjának adott interjút, mi most ebből a beszélgetésből szemezgettünk.

Balra Sir Stanley Matthews, jobbra Lewis Deyong

Egy fényes sportfogadói pályafutása kezdete

Ha valaki olyan magasságokba képes eljutni, mint Deyong, akkor nyilván mindenki kíváncsi a siker receptjére. Lewis le is szögezte, hogy ő nem valami matematikus vagy statisztikai guru, hiszen angol irodalmat tanult az Oxfordon és saját bevallása szerint csak szerény ismeretekkel rendelkezik számtanból, ámde intuitív képességgel rendelkezik az értékbecslésben.

"Mindig szerettem fogadásokat kötni, hiszen nagy sportrajongó vagyok, de a szerencsejátékkal kapcsolatos utam a pókerrel vette kezdetét, méghozzá az ötlapos verziójával. Aztán egy pókerjátékos barátom felajánlotta, hogy 10 dollárért megtanítja nekem a backgammont. Szerencsére az >Esőember< módjára nagyon hamar ráéreztem a dologra és gyorsan egyértelművé vált számomra ez a játék"- emlékezett vissza a kezdetekre Deyong, aki a '70-es években komoly ismertségre tett szert.

"A backgammon 100 százalékban szerencsejáték. Akárcsak a póker. Az emberek duplázhatnak és duplázhatnak, és egyszer rájöttem, hogy mennyire vonzó ez a nagy szerencsejátékosok számára is. Backgammonos játékszervező-karrierem során rengeteg embert ismertem meg és közel 40 millió dollárnyi prize pool-t osztottunk szét a nevezési díjakból. Komoly hírnévre tettem szert és a játékosok biztosak voltak benne, hogy bízhatnak bennem".

A Backgammon (ostábla)
Két személy által játszott, táblás játék; lényege, hogy a játékosok kockadobás szerint lépve korongjaikkal (köveikkel) versenyben végighaladjanak a játékmezőn, majd sorra levegyék őket a tábláról A győzelemhez a szerencse és a taktika egyaránt nélkülözhetetlen. Amikor a játékos mind a 15 korongot belső táblájára vitte, elkezdheti levenni őket; az nyer, akinek ez hamarabb sikerül. A győzelem egyszeres, ha az ellenfél ekkorra már legalább 1 korongját levitte; kétszeres (gammon), ha ez még nem történt meg; háromszoros (backgammon), ha még maradt köve a nyertes belső tábláján. Ha a játékosok pénzben játszanak, vagy többfordulós a játék, meghatározott pontokon a tétet tovább emelhetik. A játék ősét már Kr. e. 3000 táján ismerték. A rómaiak „tizenkét soros játék”-a (Ludus Duodecim Scriptorum) már csaknem azonos volt a modern triktrakkal, amely főként a Mediterráneum keleti felén terjedt el.

 

A legfontosabb tanács a fogadóknak

"Sok tanácsom lehetne a fogadók számára, de talán mind közül a legfontosabb, hogy soha nem fogadj olyan pénzből, amit aminek elvesztését nem engedheted meg magadnak. Ha nem így teszel hatalmas nyomást helyezel magadra.

Ha 10 pontban kéne felsorolnom a siker receptjét, mind a 10 ponthoz ugyanazt írnám: a kosztpénz sosem nyer!

Ezt a korai évemben gyorsan megtanultam, amikor egy bakkarat-játékban elveszítettem az egész elsőéves egyetemi ösztöndíjamat, pedig még el sem kezdődött a szemeszter" - így a jó tanács fiataloknak és mindenkinek, aki komolyan akarja venni a fogadást.

A bankroll-menedzsment fontosságáról és annak betartásáról már itt a hatharom.com-on is olvashattatok átfogó tájékoztatást, a tétek megfelelő alkalmazásáról itt olvashattok bővebben.

A változó korok és az anekdóták

"A múltban az információk begyűjtése volt a kulcs. Ma már az internetnek köszönhetően az információk sokkal gyorsabbak megszerezhetőek. Amikor Ausztriában is életre kelt a sportfogadás, kerestem pár fogadási lehetőséget az interneten, és azt vettem észre, hogy a teniszes hendikeppek egészen borzasztóak voltak, kész aranybánya volt. Szóval fogtam magam és elmentem Bécsbe, hogy nyissak néhány számlát, majd első helyen a menedzser rám köszönt, hogy 'Herr, Deyong'. Visszakérdeztem, hogy ismerjük egymást? - mire közölte, hogy tavaly Monte Carlóban megnyerte a Junior versenyt (backgammon)."

Bár a backgammon-karrierjének köszönhetően igen ismert alakja volt a gambling-világnak és ennek köszönhetően számos ajtó nyílt meg előtte, mégsem emiatt vált sikeres sportfogadóvá, hanem mert ügyesen használta ki a piaci hatékonyság hiányát és azt, hogy a bukmékerek kezdetben csak "helyben" gondolkoztak.

"Nagyon kifizetődő volt ezekben az időkben számomra, hogy kora hajnalban felkeljek és telefonon keresztül lekérdezzem Ausztráliából az oddsokat. Akkoriban valamiért a bukmékerek úgy vigyáztak a számaikra, mint valami államtitokra, úgyhogy jól jöttek a kapcsolataim, és ugye ekkor még nem volt internet sem. Sokat tudtam a teniszről és szép lassan több lett számomra, mint egy hobbi" - utalt Lewis arra, hogy kezdődött a 'hardcore' sportfogadói karrierje.

Lewis felidézte, hogyan használta a különböző telefonos kapcsolatait a fogadások megtételéhez szerte a világon és mosolyogva idézte fel azokat az időket is, amikor a világ különböző országainak bukmékerei mennyire eltérő számokkal dolgoztak. "Ez az időszak volt maga a paradicsom. Elég komoly esélyed volt nyerni, ha az underdognak mondjuk egy 5/2-es szorzó helyett 12/1-es szorzót adtak" - hozott fel egy példát a bukik eltérő számairól. Lewis nem volt rest kihasználni ezt az időszakot, meg is szedte magát szépen, az úgynevezett sure bet-ekkel pedig gyakorlatilag nem volt kockázat a fogadásaiban.

Persze ez ma már elképzelhetetlen és egyben lehetetlen is, hiszen ebben a digitalizált világban a bukmékerek sokkal könnyebben osztják meg egymással az információkat és követik le a változásokat is. Éppen ezért ma már nagyon résen kell lennie valakinek, hogy mondjuk az arbitrázs fogadásokkal tudjon operálni, és azt Lewis is elismeri, hogy a 21. században már sokkal nehezebb dolga van a sportfogadóknak, annak ellenére, hogy ma már jóval több mindent lehet tudni a sportokról és a sportolókról is.

"Emlékszem az egyik legnagyobb vesztésemre, amikor egy 6 láb 2 inch magas amerikai teniszező, egy bizonyos Sherwood Stewart játszott Wimbledonban egy salakspecialista, szintén amerikai játékossal, Mike Esteppel. Egyszerűen nem tudtam megérteni, hogy egy füves teniszre tökéletesen alkalmas, szerva-röptés játékos, hogyan tud kikapni egy ilyen stílusú ellenféltől".

Lewis aztán hozzátette, csak a meccs után tudta meg, hogy a két játékos jól ismerte egymást, egy városban nőttek fel. "Ha közeli barátok vagy ismerősök játszanak, a játék dinamikája teljesen más lesz" - teszi hozzá megállapítását, majd hozzáfűzi, hogy például a Williams-nővérek egymás elleni meccseit is ebbe a kategóriába sorolja, ezért azoktól a meccsektől rendre távol tartja magát.

Szóval ma már nyilván könnyebb felkutatni releváns információkat, de ez Lewis szerint egyáltalán nem automatikus azzal, hogy a helyzetünk is kedvezőbb lett.

Lewisnak sokszor idézték azt a mondását hogy a profi sportolók ártanak a legtöbbet a sportjuknak, ezt még most is tartja. Úgy gondolja hogy ez azokra is vonatkozik, akiket ő "kvázi-szakértőnek" hív, akik kommentálják a sportot, amivel egy nagyon uniformizált piacra utalt. Ez egy figyelmeztetés volt a fogadóknak, hogy ne essenek ebbe a hibába és tartózkodjanak az efféle "szakértéstől".

A specializálódás fontossága

A sportfogadók körében is megosztó a kérdés, hogy vajon értenie kell-e mindenhez egy játékosnak vagy sokkal kifizetődőbb, ha csupán egynéhány sportág szakértőjévé válunk. Lewis Deyong viszont utóbbiak táborát erősíti, hiszen a tenisz mellett az amerikaifutball számít az első számú terepének, mindkét sport kiemelt figyelmet kapott az egész életében. (Egyszer Angliában televíziós szakkommentátornak iLewis Deyongs felkérték, ám ez a karrier gyorsan véget ért, miután azt kérték tőle, hordjon parókát, amire ő nem volt hajlandó).

Lewis ugyanakkor elismerte, hogy más sportágakra is szokott fogadni, de "azt úgy teszem, mint egy amatőr", éppen ezért tartja kritikus fontosságúnak, hogy fogadóként ráálljunk a specializációra.

Deyong szerint ez azért elengedhetetlen, mert az Super Bowlon vagy a wimbledoni teniszdöntőben nem fogunk pozitív várható értékű fogadásokat találni, mivel ezeken a piacokon a bukmékerek nagyon pontosan árazzák be az esélyeket,  ráadásul "insider" információkat sem tudunk szerezni.

"Az ilyen nagy és népszerű eseményeken a piac sokkal gyorsabban reagál és így sokkal hamarabb elszáll a value is" - teszi hozzá. "Lehet nagyon jó ötleted egy meccsre, de nem lesz érték a tippedben. Azt a teniszversenyek korai szakaszában vagy alacsonyabb osztályú futballmeccseken találod meg a legtöbbször, méghozzá az underdogokkal" - fogalmaz Lewis, aki ennek ellenére rendszeresen játszik NFL-t is, de az ebben való sikerességét abban látja, hogy csak közvetlenül a kezdőrúgás előtt helyezi el a tétjeit.

Lewis hozzáteszi, hogy mára a komoly cápák leszoktak arról, hogy a nagy és a népszerű csapatokra fogadjanak.

Mindenki a szép lánnyal akar táncolni, ezért neked a csúnya nővéreknél kell szétnézned

- hozza fel ezt a pragmatikus példát Lewis, hozzáfűzve, hogy a "csúnya nővérek" a legtöbb esetben igencsak alul vannak értékelve.

Lewis Deyong nem véletlenül fókuszált sportfogadói karrierje alatt a teniszre és az amerikaifutballra, avagy két bináris fogadási típusú sportágra, ugyanis meggyőződése, hogy a háromesélyes piacok - ahol a döntetlen realisztikus eredmény, lásd futball vagy krikett - a fogadóirodák álmainak netovábbja. (Itt azért gyorsan tegyük hozzá, hogy ma már a legtöbb irodában kínálnak DNB (draw no bet) vagy +0-s ázsiai hendikepeket, amelyek segítségével a háromesélyes piacokat kétesélyessé 'butíthatjuk' le).

Lewis határozott gondolata, hogy csakis úgy lehetünk képesek hosszú távon profitálni a fogadásból, ha bizonyos piacok szakértőivé (expert) válunk, mert ezen képesség nélkül ma már nagyon nehéz fogást találni az egyre magasabb marginnal dolgozó irodákon. Ugyanakkor elismeri, hogy ez a nézet egyre inkább erejét veszti, hiszen a régi időkkel ellentétben ma már a sportfogadás is egyre inkább tudományos megközelítésű.

"Olyan emberekkel állok szemben, akik ugyan nem tudnak többet nálam a teniszről, de képzett matematikai tudással rendelkeznek és képesek professzionális szinten elemezni a rendelkezésre álló adatokat is. Én ezt nem tudom megtenni.

És sajnos szomorúan el kell fogadnom, hogy a sportfogadás mára sokkal inkább tudomány, mintsem művészet"

- foglalja össze közel 50 éves tapasztalatát Deyong, aki még egy jó tanácsot adott a végére.  "Ne feledd, a bukmékereknek mindig figyelembe kell venniük a közvélemény várakozásait is, sőt talán ez a legfontosabb paraméterük, neked viszont nem kell ezt megtenned".


A hatharom.com Magyarországon egyedülálló Sportfogadás-suli rovatában rendszeresen találkozhatsz olyan elemzésekkel és írásokkal, amelyeknek segítségével jobb fogadó válhat belőled!

Ha érdekel, szakértőink milyen egyéb tippekkel segítenének abban, hogy sikeres sportfogadóvá válhass, olvasd el az INGYENESEN letölthető kiadványunkat és tarts velünk!

Forrás: pinnacle.com Fotók: bkgm.com; au.linkedin.com;