Válogatás

Ők voltak a legjobbak? Itt a topligák álomcsapata!

Hétvégén befejeződtek a küzdelmek a topligákban, így pedig eljött az összeállítások és válogatások ideje. Lássuk az öt nagy liga álomtizenegyét.

  • Kapus: Jan Oblak

Az Atlético Madrid szlovén kapusa idén sem okozott csalódást, messze a legkevesebb gólt kapta a spanyol bajnokságban, de az öt nagy európai liga kapusai közül is az ő nevéhez fűződik ez a rekord. Oblak sorozatban harmadszor nyerte el a Zamora-díjat a spanyoloknál, egyértelműen a világ legjobb kapusai között illik vele számolni, így bár nagy volt a harc David de Gea-val, az Európa Liga-győzelem azért a szlovént hozta ki befutónak.

  • Jobb hátvéd: Joshua Kimmich

A Bayern München fiatal német védője remek teljesítményével az idei szezonban berobbant az elitbe. Egyben megnyugodhatnak a bajorok, hiszen nagyon úgy fest, hogy sikerült megtalálni Philip Lahm méltó utódját is. A 23 éves német válogatott Kimmich nem csak a védekezésben hasznos, hanem a támadások építésében is, a Bundesligában 10 gólig jutott, de a Bajnokok Ligája elődöntőjének két mérkőzésén is sikerült a kapuba találnia.

 

  • Belső védő: Milan Skriniar

Egy évvel ezelőtt még kevesen ismerték Milan Skriniar nevét, mostanra viszont a világ egyik legjobb fiatal hátvédjeként tartják számon. Az Inter 20 millió euróért vette meg a nyáron Skriniart a Sampdoriától és egyértelműen nagy üzletet kötött vele, főleg, hogy a Man. City-t sikerült lenyomni ebben a versenyben.

 

Jellemző kép, Godín gyötri az ellenfelet

  • Belső védő: Diego Godín

Ha Atlético Madrid, akkor Diego Godín. A spanyolok uruguayi védője 32 évesen is elnyűhetetlen, egy igazi vezér és harcos, akinek óriási szerepe van abban, hogy Diego Simeone a világ legjobbjai közé tudta emelni az Atléticót.

 

  • Bal hátvéd: Jordi Alba

Bajnoki cím és kupagyőzelem a Barcelonával és újra csúcsforma - így lehetne röviden jellemezni Jordi Alba idei szezonját. A válogatott védőnek Luis Enriquével nem volt felhőtlen a viszonya, ez pedig a teljesítményén is meglátszott, ám Valverde alatt újra visszatalált a helyes útra. Alba két gólt szerzett, de ami igazán elismerésreméltó, az a nyolc gólpassz, amit kiosztott. Védőként.

 

Kroos tanári játékát öröm nézni

  • Középső középpályás: Toni Kroos

Bár a Real Madrid a bajnokságban elég hullámzóan teljesített idén, volt egy játékos, aki egész szezonban a legmagasabb szinten teljesített, ő pedig nem más, mint Toni Kroos. A német világbajnok 26 meccsen lépett pályára és 5 gól és 7 gólpassz fűződik a nevéhez. Máig érhetetlen, hogy lehetett őt odaadni 25 millió euróért a Real Madridnak.

 

  • Középső középpályás: Kevin de Bruyne

Ha nincs Salah, nem kérdés, hogy Kevin de Bruyne kapja az év játékosa díjat Angliában. A belga játékos 16 gólpassza szezonrekordnak számít az öt európai topligában, de ne feledjük, hogy szerzett még 8 gólt is. Óriási szerepe volt abban, hogy a Manchester City 100 ponttal zárta a bajnokságot, Guardiola egyik legnagyobb fegyverének számít, egyértelműen kiteljesedett a katalán mester kezei alatt. "Az átlagos játékosok bonyolítják a játékot. A klasszisok egyszerűsítik" - nyilatkozta róla nemrég Thierry Henry. Dicséretnek elég menő.

 

Új csillag született

  • Jobbszélső: Mo Szalah

Többszörösen is az év játékosa Angliában, európai ezüstcipő Lionel Messi mögött. 38 meccsen, 32 szerzett gól - új rekord a Premier League 1992 óta íródó történetében. Bajnokok Ligája-döntő, az Aranylabda egyik topfavoritja, a szurkolók új kedvence. Kell még ide valami? Aligha.

  • Támadó középpályás (irányító): Lionel Messi

Lionel Messi beválasztása sem lehetett kérdés. A Barcelona ásza karrierje ötödik aranycipőjét szerezte meg, bajnoki címhez és kupagyőzelemmel segítve a katalánokat. A nagy meccseken sem betlizett, oda-vissza bevette a Real kapuját, parádés szabadrúgásgólt szerzett az Atlético ellen, a padról beszállva egyenlített a Sevilla otthonában és még sorolhatnánk. 35 bajnokin, 34 gól és 12 assziszt Messi mérlege, egyáltalán nem rajta múlt, hogy nem jött össze a veretlen bajnoki cím, hiszen a Levante elleni zakó alkalmával Valverde nem nevezte őt a meccskeretbe sem.

 

  • Baloldali támadó: Cristiano Ronaldo

Amilyen gyengén kezdte az évet Cristiano Ronaldo, olyan erősre sikeredett a befejezés, bár a portugál elsősorban a Bajnokok Ligájában volt elemében. Azért 26 bajnoki gól így is összejött neki, ami 27 pályára lépés alatt több, mint kiváló teljesítmény.

 

  • Jobboldali támadó: Harry Kane

Ha nincs az a fránya bokasérülés...Harry Kane idén is parádézott és egyben bebizonyította, hogy nem egyidényes hullócsillag. 30 gólt szerzett a PL-ben, többet mint korábban bárki a Tottenhamből, sorozatban pedig a negyedik idényében jutott 20 találat fölé.

 

Ti hogyan állítanátok össze a szezon álomcsapatát?
goal.com