Szerencsejáték-ipar

Áttörést hozhat a sportfogadói piacon az amerikai bíróság döntése

Hamarosan a teljes Egyesült Államokban legálissá válhat a sportfogadás.

Az Egyesült Államokban a '60-as évek óta tiltott a sportfogadás néhány állam kivételével. A törvényt akkor azért hozták létre, hogy ezzel is gátat szabjanak a pénzmosásnak. Ez a megszorítás azonban úgy tűnik, a végéhez közeledik, ugyanis az amerikai Legfelsőbb Bíróság precedensértékű ítéletet hozott New Jersey állam ügyében.

Fotó: Alamy

Az állam kormányzója, Chris Christie lassan egy évtizede harcolt azért, hogy az állam teljes területén legális legyen a sportfogadás, ne csak Atlantic Cityben, ám kérését eddig rendre elutasították. A hétfőn meghozott ítélet azonban felfüggesztette a tilalmat, így a tagállamok a jövőben saját hatáskörben dönthetnek majd a szabályozásról. A Washington Post értesülései szerint New Jersey után West Virginia és Mississippi államok is azonnal lecsapnak a lehetőségre, de Connecticut, Illinois, New York, Massachusetts és Rhode Island is várhatóan 90 napon belül bejelenti, hogy legalizálják a sportfogadást.

Hogy milyen hatással is lesz ez pontosan a ligákra és a sportfogadó piacokra, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre az NFL és az MLB már most heves tiltakozásba kezdett, véleményük szerint ugyanis ezzel sérül a sport integritása. Érdekesség, hogy az NBA-ben, illetve az NHL-ben már jóval elfogadottabb a sportfogadás szerepe, olyannyira, hogy az idei szezontól a professzionális jégkorong-ligában már szerepel is Las Vegas-i csapat, a Golden Knights.

Noha korábban azt jósolták, az amerikai szerencsejáték-forgalom messze elmarad a korábbi becslésektől, a változtatások minden bizonnyal ismét a töménytelen mennyiségű megforgatott pénzösszeg irányába mutatnak majd.

Reuters