Női kézi BL

Ismét Európa tetején a Győr!

Megvédte címét a Győri ETO a női kézilabda Bajnokok Ligájában! Újabb sikerével történelmet írt a kisalföldi gárda!

Megvédte BL-címét a Győr! - Fotó: MTI

A győriek közül ezúttal is hárman hiányoztak: a cseh Jana Knedlikova bokasérülés, Tomori Zsuzsanna és a norvég Nora Mörk pedig térdműtét után gyógyul. Utóbbit benevezték a találkozóra, de csak azért, hogy testközelből, a kispadról nézhesse a döntőt. A 35. születésnapját éppen vasárnap ünneplő csapatkapitány, Görbicz Anita ezúttal is balszélsőt játszott.

A Vardarban pályára lépett mindhárom játékos, aki a következő idényben már biztosan a magyar bajnokságban szerepel: a horvát Andrea Penezic és az orosz Tatyjana Hmirova a Siófok, a francia Amandine Leynaud pedig a Győr együttesében folytatja pályafutását.

Eduarda Amorim és Yvette Broch góljával kezdődött a találkozó, a macedón csapat több mint négy percig nem tudott betalálni. A győriek 4-1-re elhúztak, és a nyolcadik percig nem hibáztak lövést. A folytatásban pontatlanabbá váltak támadásban, de úgy tűnt, a jó védekezés, Kari Aalvik Grimsbö védései és Groot lendülete átlendíti őket a holtponton.

A norvég kapus helyére beállt Kiss ezúttal is büntetőt hárított, de mivel a játékvezetők többször is az ETO kárára tévedtek, a különbség nem nőtt. A macedón együttes rendkívül hatékonyan védekezett, Leynaud kiválóan védett, és a 26. percben egy 4-0-s sorozat végén átvették a vezetést (8-7). A győriek 11 percen keresztül nem lőttek gólt, Ambros Martín vezetőedző időt kért, és csapatának végül sikerült döntetlennel szünetre mennie.

A második felvonás elején sem találta riválisa remek védekezésének, illetve Leynaud bravúros kapusteljesítményének ellenszerét a Győr, amely hét és fél percig ismét nem talált a hálóba. Alexandra Lacrabere hétméterest hibázott, így nem tudott hárommal ellépni a Vardar.

Az ETO cserejátékosainak többsége ezúttal nem tudott segíteni a csapatnak, ám Grimsbö kivédett büntetője után sikerült az egyenlítés, majd Görbicz újabb góljával a vezetést is visszavette a címvédő (14-13).

Az újabb holtponton Groot találatai lendítették át a győrieket. Három és fél perccel a vége előtt Stine Oftedal emberhátrányból volt eredményes (18-17), de az utolsó két percet is létszámhátrányban kellett töltenie a Győrnek. A szerb Andrea Lekic gólja után már csak 21 másodperc volt hátra, ám az időkérést követően Amorim volt eredményes (20-20). A rendes játékidő utolsó támadását kihasználatlanul hagyta a macedón együttes, így a két csapat tavalyi döntőjéhez hasonlóan most is hosszabbítás következett.

A ráadás első öt percében Amorim újabb három gólt dobott, majd Bódi Bernadett is betalált (24-23). Csapatuk 7-4 után ismét hárommal vezetett a térfélcserét követően. A hosszabbítás utolsó percét kétgólos előnyben, de emberhátrányban kezdte az ETO. A finálé öt másodperccel a vége előtt dőlt el, amikor Oftedal labdaeladása után Kiss bravúrral kivédte az ex-győri Lekic ziccerét.

A Győri ETO nem játszott olyan jól, mint az elődöntőben, de a meccs állásától függetlenül fantasztikusan küzdött, ennek köszönheti sikerét, amely egyébiránt történelmi, hiszen mióta Final Fourt rendeznek a férfi és a női kézilabda Bajnokok Ligájában, azóta egyetlen csapatnak sem sikerült megvédenie címét.

Egyébként ez volt a 16. magyar érdekeltségű finálé a női kézilabda BL, illetve elődje, a Bajnokcsapatok Európa Kupája történetében. A mérleg immár hat győzelem: 1982-ben a Vasas, 1999-ben a Dunaferr SE, 2013-ban, 2014-ben, tavaly és idén pedig a Győr ért fel a csúcsra.

A mérkőzést megelőzően a döntetlenre hétszeres, míg a győriek végső sikerére 1.60-szoros oddson lehetett fogadni a    -n.

Győri Audi ETO KC-Vardar Szkopje (macedón) 27-26 (9-9, 20-20, 24-23) - hosszabbítás után
Gólszerzők: Groot 8, Amorim 6, Bódi 4, Görbicz, Hansen 3-3, Oftedal 2, Broch 1, illetve Lekic 6, Radicevic 4, Lazovic, Penezic, Lacrabere 3-3, Kuznyecova, Canadija, Risztovszka 2-2, Cvijic 1
MTI