La Liga

A Real most visszakapta, de a Barca is pipa lehet

2-2-es döntetlennel záródott a vasárnap esti Barcelona - Real Madrid spanyol bajnoki rangadó. A meccs bőven szolgáltat beszédtémát, de az ismét megerősítést nyert, hogy a spanyol bírók nincsenek azonos szinten a bajnokság nívójával.

Piros lap, elmaradt büntető, szabálytalan gól és szabályos, ám meg nem adott találat - tömören így is össze lehetne foglalni a vasárnap este megrendezésre került El Clásicót.

A Barcelona és a Real Madrid újabb klasszikusa nem okozott csalódást, hiszen láthattunk négy gólt, parázs összecsapásokat, vitatott bírói ítéleteket és szenzációs egyéni megmozdulásokat.

A döntetlen tulajdonképpen mindkét fél számára elfogadhatónak mondható, a Barcelona így megőrizte veretlenségét a szezonban, míg a Real Madrid lépéselőnybe került az ezüstéremért vívott harcban az Atléticóval szemben.

Ami viszont vitán felül áll, hogy Alejandro José Hernández Hernández játékvezető kritikán aluli teljesítményt rakott le az asztalra. A dolog azért különösen kínos, mert a 35 éves sípmestert tartják a La Liga legjobb játékvezetőjének, a tavalyi idényben a spanyol szövetség őt választotta meg az év legjobbjának.

De nézzük a legvitatottabb helyzeteket.

Az első félidő hajrájában az egyébként nem túl agresszív Sergi Roberto azonnali piros lapot kapott, amiért megütötte Marcelót. A két játékos összeakaszkodott, a fiatal katalán pedig odacsapott, Marcelo rögtön dobta magát, a spori meg 10 emberre fogyasztotta a Barcát.

A visszajátszások alapján talán egy sárgával is megúszhatta volna, főleg, hogy a meccs után maga Marcelo ismerte el, hogy nem találta el őt Sergi Roberto. "Szerintem szigorú volt ítélet. Nem éreztem, hogy Sergi Roberto eltalálta volna az arcomat”.

Talán a bíró is érezte, hogy túl szigorú volt és ezzel befolyásolta a mérkőzést eredményét, az viszont biztos, hogy a második barcelonai találatot szabálytalanság előzte meg. A tettes Luis Suárez volt, aki Raphael Varane könnyedén megállított volna, csakhogy az uruguayi elkaszálta a francia lábát, aki így elesett, Suárez meg loholt tovább, hogy végül odarúgja a bogyót Messinek, aki pedig egy fantasztikus gólt ragasztott Navas hálójába.

Valami lehetett a levegőben a Nou Camp körül vasárnap este, mert a lefújás után Suárez is önbeismerő vallomást tett és kaján mosollyal az arcán úgy fogalmazott, talán túlságos vehemensen próbálta visszaszerezni a labdát...

Suárez megrúgja Varane-t, aki elesik, de az akció mehet tovább

Pár perccel később ismét a Barca volt akcióban, majd Suárez révén megszerezte harmadik találatát. Igen ám, csakhogy a játékvezető les miatt érvénytelenítette a gólt, márpedig a visszajátszások alapján ez nálunk nem volt leshelyzet. Íme:

2-1 tehát ekkor a Barcának, amely csapat emberhátrányban futballozik. A Real Madrid már átvette a meccs irányítását és nyomás alatt tartja a hazaiakat, majd Gareth Bale szenzációs góllal megszerzi az egyenlítő találatot a Madridnak.

Izzasztó percek vártak ezután a katalánokra, hiszen a fővárosiak egyértelműen megérezték a lehetőséget. És ekkor jött a Marcelo-féle büntető, pontosabban elmaradt büntető. A visszajátszások alapján egyértelműen látszik, hogy Jordi Alba eltalálja a brazil bekk lábát, aki viszont a kelleténél nagyobbat esik/ugrik, ez pedig megzavarhatta a játékvezetőt, hiszen nem fújt a sípjába.

Jordi Alba eltalálta Marcelót, a büntető mégis elmaradt

Összességében tehát minimum négy olyan esetet láthattunk, ahol a játékvezető döntése finoman szólva is megkérdőjelezhetőnek tűnik. A probléma ráadásul abban fakad, hogy mind a négy olyan kaliberű ítélet volt, amely egyértelműen alkalmas volt a mérkőzés végeredményének a befolyásolására.

Ha úgy nézzük, akkor 2-2 esetben sújtotta a pályán lévő feleket a játékvezető, így legalább ezt sikerült jól elosztania.

 

Ugyanakkor teljesen világos, hogy a spanyol bajnokság színvonalához a spanyol játékvezetők nem tudnak felnőni.

Lehet azon lamentálni, hogy mennyire szükséges a videóbíró bevezetése, de az az igazság, hogy az ilyen jellegű történéseket - de idevehetjük a BL-ben tapasztaltakat is - egy, a papíron a legjobbak közé tartozó bírónak egyszerűen észre kell vennie.

Mit gondoltok a meccsről és az eredményről?

 

 

 

[2580897] 2018-05-06 20:45:00 Barcelona - Real Madridx;
240918