Vélemény

A nyilatkozat, ami rávilágít a morális fertőre

  • ivan

A Siófok edzője élő adásban rakta ki a csapatából a hajrában hibázó hátvédet.

Hétközi fordulót rendeztek az NB II-ben, csütörtökön pedig a Nyíregyháza egy hajrában szerzett góllal 1-0-ra legyőzte a Siófokot. A Szpari találatához az is kellett, hogy a siófoki védő, Lorentz Márk hatalmasat hibázzon.

A vétkes játékost még a 93. percben lecserélte Varga Attila vezetőedző, majd az M4Sport kamerái előtt élőben hordta le a sárga földig futballistáját.

"Ő nálam végérvényesen elvágta magát, holnaptól jelentkezhet az U19-be, ott fog edzeni, amíg én a Siófok edzője vagyok egyetlen percet nem vagyok hajlandó vele foglalkozni" - hangoztak el a tréner szavai.

Ha egy játékos végzetes hibát követ el, azt általában nem szokták díjazni az edzők, de hogy valakit név szerint ilyen szinten megalázzanak, arra azért igen ritkán van példa.

Az szoktuk mondani, hogy napjainkban az edző nem csak a taktikáért és a csapat összeállításáért felel, hanem az öltözőért és a játékosaiért is. Belső viszályok mindenhol előfordulnak, de a legtöbb esetben az ilyen helyzeteket az érintettek kifejezetten igyekeznek házon belül megoldani.

Varga Attila viszont emberségből most megbukott, hiszen "példátlan pedagógiai érzékkel" gyalulta a földbe a fiatal védőjét.

Ez a sztori egyébként ismét megmutatta, mennyire messze is van a magyar futball az európai elittől. Nemcsak tudásban vagy anyagiakban, hanem morálisan is.

Nem is kell sokat visszamennünk, hogy megleljük ezt a hatalmas kontrasztot. Kedden a Santiago Berbanéu-ban a Bayern München kapuját védő Sven Ulreich a második félidő elején egészen botrányos megmozdulásával tulajdonképpen kiejtette csapatát a Bajnokok Ligájából, hiszen tálcán kínált egy gólt a nagy napot kifogó Karim Benzemának.

A Maneul Neuer sérülése miatt a gólvonalra kerülő 29 éves portás egy egész szezon munkáját vágta gajra, nem beszélve arról a temérdek pénzről, amitől a Bayern elesett a búcsúval.

És hogy mi volt a németek reakciója? Hát semmi, pontosabban tökéletes ellentéte a siófoki tréner kirohanásának.

Jupp Heyncekestől kezdve a játékostársakon át mindenki - értsd mindenki - megvédte Ulreichet és egyetlen beszólás, kritika vagy egyéb inzultus nem érte a kapust. A bajorok összezártak, megvédték sajátjukat, hiszen attól mert hibázott, még "családtag" maradt. Ráadásul egy szezon nem egy meccsből áll, Javi Martínez rá is mutatott, hogy  "sokszor megmentetted már a s.ggünket, Ulle".

Két eset, két teljesen ellentétes megnyilvánulás. Az egyik a magyar másodosztály középcsapatánál, a másik a világ egyik legjobb, éppen BL-elődöntőt bukó klubjánál.

Hogy is szól a híres szlogen?

Feel the difference.

239982
Borítókép: 24.hu