Nemzetközi foci

Így áll a kiesés elleni harc Európában

  • varin

Sorra vettük Európa topligáit és megnéztük, hol miként áll a kiesés ellen vívott pokoli küzdelem.

Európa topbajnokságai a végéhez közelítenek, a Bayern München, a PSG, a Manchester City és a Barcelona már bajnoki címet ünnepelhet, miként a Juventus elsősége is eldőlni látszik. A nemzetközi kupaindulás mellett tehát a kiesés elleni küzdelem jelentheti idén az igazán izgalmas terepet a topligákban, így illik ennek egy külön cikket is szentelni. A La Liga az egyetlen elitliga, ahol már megkaptuk a válaszokat: a Málaga, a Las Palmas és a Deportivo nem szerepelhet jövőre az élvonalban.

Lássuk, mi vár ránk a következő hetekben és kik érezhetik még veszélyben magukat.

Premier League

Egyes csapatoknak kettő, másoknak három forduló van még vissza a bajnokságból, és egyedül a West Bromwich helyzete tűnik reménytelennek. A birminghamieket öt pont választja el a bennmaradást jelentő 17. helytől, nekik már a hat pont mellett komoly egyenlet szükséges, hogy túléljék az esztendőt. Nem véletlen, hogy a bennmaradásukra nem is fogadhatunk már.

A Stoke City helyzete szintén nehéz, a sorsuk már nincs a saját kezükben. Mindenképpen hat pontot kell szerezniük, ami az ellenfeleket látva (Crystal Palace, Swansea) nem lehetetlen, de könnyen lehet, hogy még ez is kevés lenne az üdvösséghez. A City január 20. óta nem tudott nyerni, ezen pedig az sem segít, hogy a múlt hétvégén szereztek egy bravúrpontot az Anfield Roadon.

Az érintettek hátralévő mérkőzései
Stoke City (30) Southampton (32) Swansea (33) Huddersfield(35)
- @Swansea Southampton @Chelsea
Crystal Palace @Everton @Bournemouth @Manchester City
@Swansea Manchester City Stoke City Arsenal

A bukik szerint Southampton-Swansea-Huddersfield hármas verseny várható és hiába van 35 ponttal jó helyzetben az újonc, a következő három ellenfele a Chelsea, a Manchester City és az Arsenal lesz. A PL utolsó fordulóival többször foglalkozunk majd kiemelten is, mindenesetre ember legyen a talpán, aki el tudja most dönteni, hogy végül a Szentek, a Terrierek vagy a Hattyúk hullanak-e el.

Melyik csapat esik ki?
Stoke City 1.083
Southampton 2.20
Huddersfield 2.50
Swansea 3.75

Bundesliga

Németországban valamelyest egyszerűbb a helyzetünk, hiszen a Köln kiesésével már csak egy hely kiadó a leggyengébbek csatájában. A Hamburg van lépéshátrányban két körrel a vége előtt, de sorsa így sem teljesen reménytelen. Ha sikerül az évről évre megmenekülő csapatnak az utolsó két játéknapon elkapnia az európai kupaszereplésért küzdő Frankfurt-Gladbach duót, akár benn is maradhat.

Az érintettek hátralévő mérkőzései
Hamburg (28) Wolfsburg (30) Freiburg (33) Mainz (33)
@Frankfurt @Leipzig @Gladbach @Dortmund
Gladbach Köln Augsburg Werder Bremen

Németországban a 16. hely osztályozót ér, ezt a Mainz, a Freiburg és a Wolfsburg szeretné elkerülni. A vesztes fél vélhetően a Kiellel játszik majd egy oda-visszavágós mérkőzést a Bundesliga 1-ért, a sorsolás alapján pedig ez a csapat Wolfsburg lehet. Mindhárom gárdának egy könnyen nyerhető és egy reménytelennek látszó mérkőzése van, így reálisnak tűnik, hogy a főszereplők ugyanilyen sorrendben zárnak, ahogy most állnak.

Az azonban vaskos meglepetés lenne, ha bármelyik fél alulmaradna a Kiellel szemben, ahogyan az elmúlt években igen ritkán fordult elő, hogy a másodosztályú gárda húzta be az osztályozót.

Melyik csapat esik ki?
Hamburg 1.071
Wolfsburg 2.37
Mainz 8.00
Freiburg 8.00

Serie A

Itáliában két név már ismert, a Benevento kiesése hónapok óta biztos, míg a Veronán lassan már a matematika sem segít, így rájuk fogadni sem lehet. Az oddsok alapján tehát itt is négyes versenyfutás várható, ahol a legjobb helyzetben a 17., 32 ponttal álló SPAL van. Az újonc sorsolása ugyanis igencsak hízelgő, ahogyan a Chievo sorsa is saját kezében van - esetükben akár a 9 szerzett pont sem tűnik lehetetlennek.

Az érintettek hátralévő mérkőzései
Chievo (31) SPAL (32) Cagliari (33) Crotone (35)
Crotone Benevento Roma @Chievo
@Bologna @Torino @Fiorentina Lazio
Benevento Sampdoria Atalanta @Napoli

Első ránézésre a Cagliari és a Crotone sorsolása is borzalmas, a szárdoknak például csupa olyan gárda következik, amelyik hajt még a kupaindulásért és vélhetően ez így is marad az utolsó játéknapig.

Melyik csapat esik ki?
Cagliari 2.40
Chievo 3.75
Crotone 3.75
SPAL 7.50

Bátor vállalás a kvartett legjobb szereplőjét, a Crotonét megszavazni kiesőnek, de nehéz azt látni, hogy többet gyűjtenek majd 2 pontnál, míg a riválisoknak össze kell jöjjön 5-6 egység. Véleményünk szerint nem a Chievo vagy a SPAL esik ki, de onnantól szinte teljesen 50-50, hogy melyik piros-kék csapat költözik a Serie B-be.

Ligue 1

Hogy Franciaországban milyen szoros a viadal, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a már gyakorlatilag kiesett Metzet leszámítva a fogadóirodák még másik hat csapatra kínálnak szorzót. Ebből igazán csak a Troyes, a Lille, a Strasbourg és a Toulouse félhet, ám az oddsok alapján előbbi kettő toronymagas esélyes.

Az érintettek hátralévő mérkőzései
Lille (32) Troyes (32) Touluse (34) Strasbourg (35)
@Toulouse @Lyon Lille @Rennes
Dijon @Montpellier @Bordeaux Lyon
@Saint-Etienne Monaco Guingamp @Nantes

A bukmékerek szorzói helytállónak tűnnek, hiszen a Troyes ellőt három, gyakorlatilag nyerhetetlen találkozó áll, ráadásul két pontos deficitben is van a Toulouse-szal szemben. A Lille sorsolása is igen nehézkes, de ha nyerni tudnak az üldözött Toulouse otthonában, maradna elméleti esélye. 

Melyik csapat esik ki?
Metz 1.004
Troyes 1.25
Lille 2.25
Strasbourg 4.00
Toulouse 7.50
Caen 34.00