Vélemény

Az ilyen bíró tényleg zabáljon inkább chipset a lelátón

  • varin

Két nap alatt két profi játékvezető mutatta meg, hogy hogyan nem szabad viselkedni egy BL-negyeddöntőben.

"Egy igazán jó játékvezető nem pusztít el így egy olyan csapatot, amely 90 percig a lelkét kiteszi a pályára és a végsőkig harcol. Egy ember nem hozhat ilyen könnyen ilyen súlyos ítéletet, hacsak nem egy szemetes van a szíve helyén. Ha képtelen vagy megfelelő döntést hozni kiélezett helyzetekben, mindenkinek jobb, ha csak a lelátón ülsz a családoddal, és chipszet zabálsz. Ebben az emberben egyszerűen nincs meg a kurázsi..." - nyilatkozta Gianluigi Buffon a Real Madrid-Juventus (1-3) találkozót követően.

Mint ismert, az Öreg Hölgy hatalmas harc és szűnni nem akaró lelkesedést követően a 93. percben még hosszabbításra állt a Real Madrid otthonában úgy, hogy előtte még soha, egyetlen csapat sem tudta ilyen arányban megverni a Blancókat saját közönségük előtt a nemzetközi kupákban. Ám 45 másodperccel a vége előtt egy kérdéses szabálytalanság nem csak a Juventus, de Gianluigi Buffon álmait is szertefoszlatta. Hogy jogosan, ezt mindenki döntse el maga, illetve döntse el a lenti szavazás.

Buffon nyilatkozata viszont teljesen jogos és indokolt, bár nem feltétlenül amiatt, amelyre a legenda gondolt. Ez a bíró alkalmatlan a játékvezetésre, és még csak nem is azért, mert a 93. percben, egy ilyen párharc záróakkordjaként egy minimum kétséges büntetőt befújt a bírók által amúgy sem gyűlölt Real Madrid javára. Michael Oliver játékvezető ott követte el a hibát, amikor a síp megfújása után 5 percig nem zárta ki teljesen a külvilágot. Tudta, hogy egy emberként támadják majd őt le a torinóiak, tudta, hogy minden csalónak, realbérencnek és maffiózónak elmondják majd, mert ilyen helyzetben a mai modern labdarúgásban egy ilyen fajsúlyú ítélet ezzel jár. Az olaszos temperamentumot pedig ismerjük. Kiállítani egy ilyen esetnél a sportág egyik legnagyobb ikonját, egyszerűen szánalmas és kicsinyes. Pontosan annyira kicsinyes, mint a (jogosan) reklamáló katalán Guardiolát egy spanyol sporinak felküldenie a lelátóra egy BL-negyeddöntő szünetében.

A Juventus továbbjutása 51-szeres szorzóval is fogadható volt, míg a 0:3 átlagos szorzója 64 volt, az 1:3-é pedig 37.

A bírói szakma nem egy tisztelt hivatás, de az ilyen ítéletek még károsabbak a sokszor "testnevelésből felmentett" jelzővel illetett sípmestereknek. Fogalmam sincs, hogy Buffon miket mondott Olivernek, arról sem, hogy Guardiola milyen jelzőkkel illette a végig arrogánsan és pökhendin gesztikuláló Mateu Lahozt, de amelyik játékvezető ilyen helyzetben nem tudja befogni a fülét, az tényleg inkább zabáljon chipset a lelátón.

Hogy a futball mennyire igazságos, hogy a Juventus valóban a 180 perc alapján többet tett-e a továbbjutásért, az teljesen szubjektív. Még azt is el tudom fogadni, ha valaki azt mondja, hogy a büntető abban a pillanatban befújható volt, viszont a mérce sajnos ismételten nem mért egyenlően, amelyet legjobban Cristiano Ronaldo szűnni nem akaró színészkedése és hisztije mutatott meg.

Ha egy játékosnak, ha egy csapatnak mindig, minden körülmények között "többet szabad", akkor ők ezt ki is fogják használni.

Arra viszont bármikor mérget vennék, hogy ha ez a túloldalon történik, a sporinak nem lett volna mersze a mészpontra mutatni.

Pedig micsoda Hollywood-i sztori lett volna mondjuk egy Juventus-Roma döntő...

Jogos volt a Real Madrid 93. perces büntetője?x;