Sportfogadás

Lesz bundázási kísérlet a vb-n is

Bár a fogadási csalások elsősorban az alacsonyabb ligákban fordulnak elő, a nyári vb akkora fogadási volument jelent majd, hogy biztosan lesznek próbálkozások.

Erre figyelmeztettek legalábbis a világ legnagyobb szerencsejáték-szervező cégei és szakemberei a nemrégiben Londonban megtartott Betting on Football elnevezésű konferencián.

A fogadási csalások évek óta komoly problémát jelentenek a sportfogadói iparágban, ám éppen ezért folyamatosan erősödik a védekező mechanizmus, amit a sporteseményeket és a játékokat szervezők közös erőfeszítéseinek a következménye. A múlt héten a Chelsea stadionjában megtartott konferencián számos téma mellett természetesen a fogadási csalások is napirendre kerültek.

illusztráció

Az iparági szereplők abban egyetértettek, hogy bár alapesetben a fogadási csalásokra specializálódott szervezetek elsősorban az alacsonyabb ligákat és bajnokságot részesítik előnyben, a futball-világbajnokság egy olyan volumenű esemény lesz, amely csábító lehetőséget jelent a mahinátoroknak is.

Bár sokan azt gondolják, hogy a világ legnagyobb sporteseményeként a foci-vb védett a fogadási csalóktól, a szakemberek szerint a magas limitek rendkívül vonzóak és világsztárok ide vagy oda, jócskán akadnak olyan futballisták, akiknek anyagi körülményei nem éppen ideálisak, emiatt pedig korrumpálhatóak.

Gilles Maillet, a francia nemzeti szerencsejáték-szervező sportrészlegének igazgatója szerint nagyon résen kell majd lennie az illetékeseknek az oroszországi torna alatt. "Azzal mindenki tisztában van, hogy az emberek többsége úgy véli, bundázni leginkább a kis országok kis ligáiban szoktak. Azon a szinten könnyebb megvesztegetni a játékosokat, akik nyilván nem is kerülnek annyiba, mint egy topligás játékos. Csakhogy a vb ideje alatt olyan mértékű tranzakciók kerülnek majd lebonyolításra, amely között könnyebb elrejteni a piszkos pénzt, a nagy tételek miatt a monitoring rendszerek nehezebben szűrik ki a gyanús pénzmozgásokat"- fogalmazott.

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a vb-résztvevő csapatok közül nem mindegyik tehetős, sok olyan válogatott van a világon, amely nehéz anyagi körülményekkel rendelkezik, éppen ezért a játékosok is könnyebben rávehetők a csalásra.

 

Kikre gondolhattak?

Nyilván olyan régiókból érkező országokról, ahol a gazdasági fejlettség nem éppen nyugat-európai szintű. 2016 novemberében például a Dél-Afrika - Szenegál selejtező-mérkőzésen érték csaláson Joseph Lamptey ghánai játékvezetőt, aki óriási kamutizenegyest fújt be a szenegáli csapatnak.

Idén márciusban a FIFA életre szóló eltiltással sújtotta a sípmestert, amiért tisztességtelenül befolyásolta a mérkőzés végeredményért.

Vagyis egyáltalán nem ritka, hogy a legmagasabb szintig beszökik a csalás a futballban, a 2014-es vb-n például Kamerun játszott meglehetősen gyanús mérkőzéseket a csoportban.

A FIFA egy zárt monitoringrendszerrel próbálja kiszűrni a csalásokat, amelyre a világ majdnem összes játékszervezője be van kötve, így ha egy bukmékernél szokatlanul nagy összegeket helyeznek el bizonyos kimenetelekre, azonnal küldik a jelentéseket és így néhány perc leforgása alatt a több bukméker már le tudja zárni a piacait az ominózus találkozóra.

Bár a rendszer igen hatékonyan működik, a konferencia résztvevői abban egyetértettek: jobb ébernek maradni a vb ideje alatt is.

Ki nyeri a 2018-as világbajnokságot?     
Válogatott Odds Válogatott Odds
Németország 5.50 Brazília 6.00
Franciaország 6.50 Spanyolország 8.00
Argentína 10.00 Belgium 13.00
Anglia 17.00 Uruguay 25.00
Portugália 25.00 Kolumbia 35.00
Oroszország 35.00 Horvátország 40.00
Lengyelország 40.00 Svájc 80.00
Dánia 80.00 Mexikó 100.00
Svédország 100.00 Szerbia 150.00
Szenegál 150.00 Peru 175.00
Egyiptom 175.00 Nigéria 200.00
Izland 200.00 Japán 250.00
Ausztrália 300.00 Marokkó 400.00
Costa Rica 400.00 Tunézia 500.00
Irán 500.00 Dél-Korea 500.00
Szaúd-Arábia 1000.00 Panama 1000.00