Foci-vb 2018

Ilyen kapitánnyal soha nem lesz világbajnok Argentína

  • varin

Jorge Sampaoli tíz meccsen 45 játékost küldött pályára és a formáció is meccsről meccsre változik.

Fotó: Clarin

Megsemmisítő, szégyenteljes, pokoli vereséget szenvedett el Argentína kedden este Spanyolországban, amely hiába volt csak egy felkészülési mérkőzés, tökéletesen beárazta, hol tart jelenleg az Albiceleste. A világbajnoki selejtezősorozatban is csak bukdácsoló gárdánál 10 meccs óta dolgozó Jorge Sampaoli nagyon hamar közellenség lett hazájában, amely persze a taktikai elképzeléseit nézve egyáltalán nem csoda.

Látszólag ugyanis a korábbi Sevilla-mesternek fogalma sincs, mit is kéne kezdenie a csapatával. Habár az 5-3-2-es eredménysor egyáltalán nem vészes (noha a legyőzöttek között egyedül csak a brazilok elleni siker érdemel kalapemelést), Sampaoli a vb előtt három hónappal látszólag teljesen tanácstalan, hogy milyen szisztémával és kikkel is utazik majd el Oroszországba.

Argentína#arg-argentina#5

A 10 mérkőzés alatt ugyanis nem csak 10 különböző kezdővel állt ki, de összesen 45(!) játékosnak adott játéklehetőséget és öt különböző formációt próbált ki. A legtöbbször, háromszor 3-4-3-at, illetve 4-2-3-1-et játszott az Albiceleste, Lionel Messivel pedig a pálya minden pontján találkozhattunk már.

A tar mesternek ugyanakkor nyilván nincsen könnyű dolga, hiszen az elvárások és a nyomás talán sehol sem akkora, mint Argentínában, az aranygeneráció ugyanis a vb után biztosan leköszön, a nemzeti csapat pedig immáron negyed évszázada nem nyert rangos trófeát. Sampaolinak ráadásul a bőség zavarával is meg kell küzdenie, hiszen a dél-amerikaik kerete legalább olyan bőséges, mint mondjuk a franciáké. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy a mostani felkészülési mérkőzésekre olyan nevek nem fértek be a 27-es keretbe, mint Pastore, Dybala, Icardi vagy Correa.

Az argentinoknak még inkább fájó lehet, hogy óriási a kontraszt az ő teljesítményük valamint az ősi rivális brazilok formája között. Tite gárdája az elmúlt két és fél évben csak kétszer kapott ki, ráadásul náluk éppen az van meg, ami hiányzik az Albicelestéből, vagyis az állandóság.

Sampaolit nagyon sokat bírálja az argentin sajtó, hol a felesleges rotálásért, hol az olyan kiöregedett sztárok erőltetéséért, mint Biglia, Di Maríia vagy Mascherano, de leginkább azért, mert nem képes letenni a voksát egyetlen dolog mellett sem.

Argentína tehát úgy vág neki a világbajnokságnak, hogy egy hatossal melegítettek Spanyolországban, a keret pedig legközelebb június elején találkozik majd, amikor még Izrael legjobbjaival találkoznak. Jelenleg azonban egyáltalán nem látni, Sampaoli hogyan rázza össze a vélhetően igencsak kizsigerelt csapatát a világbajnokságra, ahol mint éppen maga a szövetségi kapitány fogalmazott, Lionel Messi is pisztollyal a halántékán fog futballozni.

Melyik csapat nyeri a világbajnokságot?
   
Németország 5.50
Brazília 5.75
Franciaország 6.50
Spanyolország 8.00
Argentína 9.50
Belgium 12.00